Pillunpäreitä ja leivinuunissa saunomista

Kyllä, olen ihan selvinpäin. Ei, otsikossa ei ole kirjoitusvirheitä. :D

Palatakseni kansanperinteisiin juttuihin. Aloitetaanko pillunpäreistä? Tiedättekö, mistä sanonta ”tuhannen pillun päreiksi” on oikein tullut? Noh, minäpä kerron ja kehtaan viljellä moisia sanoja, jos ette satu tietämään. Käytän tässä postauksessa myös nimikkeitä vituke, jormake ja pyllyke, joten jos hävettää liiaksi, niin siirry äkkiä jollekin toiselle sivulle!

Pillunpäreitä eli vitukkeita käytettiin vielä 1800-luvulla saunassa naisten alapään suojana. Silloin ennen laudeliinojen aikaa. Vitukkeet tehtiin yksinkertaisesti vuolemalla männystä tai haavasta päreitä naisen omien muotojen mukaan. ”Tuo riittää tuhannen pillun päreiksi”, on sanottu kun on arvioitu tarvittavan puun kokoa. Siinä se lentämään jäänyt lauseen osa, jolle on muotounut nykykielessä hieman erilaisia merkityksiä.

Kyse on siis ollut viattomasta hygieenisestä käyttötuotteesta, luonnollisesta asiasta. Entisaikaan ei varmaankaan ollut saunan lauteiden puhtaus joka käynnillä samaa luokkaa kuin nykykliinisissä löylytiloissa. Saunassa käytiin myös ”siihen aikaan kuukaudesta”. Ymmärtänette mitä tarkoitan.

Pillunpäreen käyttöön on liittynyt myös vanha hokema:

Painu pois paha pershenki, tule vilpoinen vituke, painimeksi pillun päälle, rohtimeksi raon etehen.

Ennenvanhaan on oltu ihanan suorapuheisia, vai mitä!

vituke ja jormake
(kuva täältä, Mikael Juntunen / Yle)

Kuten yllä olevasta lainakuvasta voi päätellä, saa näitä luonnollisia ja ekologisia tuotteita tänäkin päivänä ihan valmiiksikin tehtynä. (ainakin työtila Rykkerin tuotoksena mm. täältä, jos haluatte tietää ja/tai säästyä googlaamisen vaivalta)

Estottomat forssalaiset käsityönaiset Karita Stenfors-Selkälä ja Marjut Kujamäki ovat ideoineet vanhan hyvän tuotteen kuvan mukaiseen reilumman kokoiseen muotoon. Mukaan on kehitelty myös miehille oma Jormake, sekä siveellisempään makuun ja lapsille Pyllyke. Tietojeni mukaan materiaali tulee Suomesta ja painetaan Rykkerin tekstiilipainossa Suomessa. Hyvä ja hauska idea mielestäni!

Lisää härskiä juttua esim. näissä: Yle Uutiset 5.8.2013: Vilpoinen vituke ja reikäinen jormake ja Visit Sauna: Vituke, Jormake ja Pyllyke

. . . . . .

Huhhu. Käydäänkös vielä samaan syssyyn alasti leivinuunissa? Päreillä tai ilman?

Meinasin ehkä pissata housuuni, kun ekan kerran osui silmään juttua leivinuunissa saunomisesta. Melkoiselta mielikuvituksen tuotteelta kuullostaa, vai mitä?! Vaikka entisajan leivinuunit ovatkin olleet hieman suurempia kuin nykyajan pienet leipälävet.

Kaikki Internetissä oleva informaatio ei välttämättä ole totta, eikä aiheesta löydy kovinkaan paljon tietoa, mutta muutama uskottava lähde kuitenkin: Wikipedia, Värtsilän verkkolehti, Omakoti ja Yliopisto-lehti 14/98.

Uunissa saunomista on mitä ilmeisimmin harrastettu Karjalassa, laajasti Venäjällä ja kaiketi vielä nykyaikanakin ainakin Tverin Karjalassa. Wikipedian mukaan esimerkiksi vepsäläiset harrastivat uunissa kylpemistä. Värtsi-lehti kertoo, että leivinuunissa saunominen oli erittäin yleistä Venäjän maaseudulla vielä 1800-luvun viimeisellä vuosikymmenelläkin.

Homma hoituu yksinkertaisesti sillä tavalla, että kun uuni on sopivan lämmin leipomisen jäljiltä, tempastaan sinne olkia, tunkeudutaan sisälle, luukku kiinni ja vastotaan. Vesipesulla käydään sitten muualla, esimerkiksi pihalla. ”Löylyyn” mennään vaikka useammankin kerran, kuten normaalisti saunassakin.

Leivinuuni
Länsi-Suomi lehdestä lainattu kuva ei (vissiinkään..?) liity tapaukseen mitenkään ;D

En valitettavasti ole löytänyt yhtään kuvamateriaalia, missä tätä saunomistoimitusta demonstroitaisiin, mutta mielenkiintoista olisi nähdä! Omaan takkaankaan ei viitsi yrittää, hih. Ensimmäiseksi tulee mieleen (jos edes mahtuisin sinne wanhanajankaan uuniin), että persushan siinä palaisi ennen kuin ehtisi vihtaa edes vilauttaa, kun ne oljet kuitenkin syttyisivät tuleen. Vai mitä häh..?!

Että kaikkea sitä.

Mielenkiintoisia saunaan liittyviä perinteitä ja mytologioita olisi paljon lisääkin, mutta eiköhän jätetä tällä erää tähän. Sulatellaan vähän ja silleen..

Saunomisiin!

– Taru

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Blogilista | Google+

Kategoria(t): kansanperinne, luonnonmukaisempi

Tagged as: ,

25 Comments »

 1. Hauska! Nyt tiedän, miten ilahduttaa pienellä tilannekomiikalla ukkoani kun seuraavan kerran lämmittelemme Idurin saunaa. Voi olla, että menee saunaolut hällä väärään kurkkuun, kun alan etsiskellä kovaäänisesti pillunpärettä itelleni :)

  • :D :D Mainio suunnitelma Pilvi!

   Minä aattelin tuossa julkaisunakkulaa painaessani, että pidätteköhän te minua jo ihan maanis-depressiivisenä.. Toivottavasti ette sentään. Aina pitää elämässä olla jotakin hauskaakin! Hih.

  • Vai sillä lailla :D Mutta nythän me voidaan vetää se johtopäätös, että sun sanat on saattaneet ennenvanhaan olla käytössä ja tarkoittaa vaikkapa peflettiä =)

 2. Tämä oli kyllä tosi hauska!! =D Sillein aika outoa, että jos joku menee nykyään tuhannen pillun päreiksi, niin sehän menee ihan miljoonaan pieneen osaan… Mutta ei tainnu ne alkuperäiset päreet olla ihan kauheen pikkaraisia. Tai mistäs minä sen ajan emäntien vitukkeiden kokoa osaan arvailla. =D

  Ja todellakin, suorapuheisia olivatten ennen, juu!

  Tuota uunissa saunomista en tajua kyllä ollenkaan… ehkä ne leivinuunit oli jotain about vaatehuoneen kokoisia sisätiloiltaan sillon?? En kerta kaikkiaan voi uskoa, että ihmiset olis ainakaan sinne siitä luukusta sisään ryömineet… vielä olkien kanssa??? Mielenkiintoinen juttu kyllä tuokin!!

  Mä just luin kirjaa (romaania) mikä kertoi 1300-luvun Suomesta. Olihan se tosi erilaista touhua kuin nyt, ja olis ihan järjettömän mielenkiintoista päästä tekemään aikamatka jonnekin tollaselle ajalle!!

  Ja vielä pitää sanoa, että olen aivan ältsin iloinen, kun huomasin nimeni tuolla sinun blogiystäviä-listalla!! ♥

  • Niinpä, mistäs sitä tosiaan tietää wanhojen witukkeiden kokoja :D (onkohan se muuten alunperin kirjoitettu kaksois-veellä? Voipi ollakin :)

   Joo en mäkään tajua tota uunihommaa. Tuossa Yliopisto-lehden jutussa (muistaakseni) kirjoittaja pyysi venäläisiä näyttämään miten se oikein menee, kun kerran väittivät edelleenkin (vuonna 1998) sitä harrastavansa. Mutta siihen hätään ei kuitenkaan löytynyt tarpeeksi laihaa tyyppiä siihen uuniin :D Aika kreisiä.

   Heli. Tottakai mä miellän sut blogiystäväksi <3 (toivottavasti se on / olisi molemminpuolista :) Ja vaikkei aina tulekaan kommentoitua, niin kovasti arvostan elämän makuista kirjoittamistasi. :)

 3. Hahaa! Aivan uskomattomia juttuja sinulla! Täytyy sanoa, että yleissivistys on kasvanut kummasti parin viime viikon aikana :) Mietin vielä, että oisko noita suojia tarvittu myös siksi, että lauteet olivat vanhan ajan saunoissa todella kuumia. No, ainakin jos ne sinne leivinuuniin tunkeutuivat! :))

  • Hihii. Kiitos Päivi!

   Aivan varmasti myös kuumuuden syystä. Toi puhtaus taisi jäädä mulla päällimmäiseksi mieleen, kun jostain lähteestä luin juttua kuinka ”tuhannen likaiset” työmiehet kävivät ilman alustaa sotkemassa lauteet :) Naisihmiset sitten suojautuivat siltäkin.

   Joo, leivinuunissa on parasta olla vähintään se päre mukana :D

 4. Oijoijoi, kun meinasin tukehtua hirnumiseeni…tuli näet verkkokalvoilleni näky kuvitteellisesta leivinuunisaunomisesta kotopuolessani :D
  Aika vetreetä porukkata on saanu olla entisvanahaan, kun lapsuudenkodissani leivinuunin luukku on samaa kokoa kuin lainakuvassa jutun yhteydessä on ja sijainti puolentoista. metrin korkeudella

  • :D :D

   Mä meinasin ite tukehtua, kun koitin etsiä sopivaa lainakuvaa leivinuunista, ja törmäsin tohon :D Ai kamala, kun ei kuvan miehellä ole mitään tekoa asian kanssa, mut mä kans näin verkkokalvoillani sen tekemässä tuossa jonkinsorttista ”saunahiillosta” :D

 5. Ihanaa tämä suomalainen kansanperinne ja kielellinen rikkaus :D
  Nuo pillunpäreetkin yms. ovat olleet ihan normikieltä aikanaan, mutta mitenkä näistä sanoista on sitten ajansaatossa tullutkaan hävettäviä, häveliäitä jopa rujoja ja brutaaleja!?
  Vaarini oli aikanaan, ennen sotia ollut Viipurin torilla myymässä viljelemiään tuotteita. Hän kertoi, että myyntikojulle oli tullut vanha hienostoa edustanut viipurilaisrouva, joka oli kysynyt, että ”Onkos herralla myydä nippu häpyheiniä?” Vaarini ei heti tajunnut, mistä oli kyse, mutta selvisihän se siinä jutustellessa. Rouva oli ostamassa tuoretta persiljaa. Hän ei vain voinut sanoa tuota sanaa ääneen, koska se oli hänen mielestään niin ruma sana ja johdannainen sanasta perse…
  Voi tätä kielen ihanuutta… Oodi suomenkielelle!!!

  • Rikkaus on, ehdottomasti!

   Heh, vai häpyheiniä. Minusta se kuullostaa jotenkin huomattavasti rivommalta kuin persilja :D Kaikkea sitä kuulee ja oppii kun wanhaksi elää :)

   p.s. En ole unohtanut haastettasi ;) Rustailen sen varmasti seuraavaksi tässä joku pvä :)

 6. Heh, kaikkea sitä kuulee :D Selvästikin tämä uusi blogi antaa sulle enemmän vapauksia, ja täytyy kyllä sanoa, että sun suorapuheisuus ei varsinaisesti yllätä :) sitä lienee ollut jo aiemminkin ainakin rivien välissä. Kyllä minä tykkään että sinä jos kuka voit kirjoittaa aiheista, joista muut ei kehtais :)

  • Hehee, hyvin haistettu! Lienen tuttavapiirissä ihan tunnettu suorapuheisuudestani. Siis noin muuten kuin alapääjutuista :D Aina parempi, että tulee selväksi, kuin jää epäselväksi ;)

   Kiitos Annakreeta! :)

 7. Nonni. Taas vanhakin viisastui tuhannen pillunpäreen verran :D. Hauskaa. Ja sekin, että täältä ensimmäisen kerran luen tuotteista, joita valmistetaan täällä meikäläisen kotikylässä. Ihan hävettää moinen, mutta nytpähän tiedän mennä Rykkeristä (olen vieläpä samassa rakennuksessa töissä, mikä tekee tästä entistä nolompaa..) kyselemään, jos tulee pyllykkeiden tarvetta.

  Mutta toi leivinuunisaunominen ei kyllä oiken mahdu järkeen. Vai oisko se tarkoitettu jollekin maahisille tai mitä lie menninkäisiä silloin ollut. Mahtuisivat ainakin paremmin lauteille kuin meikäläiset.

  Tykkään tästä Tarun kansanperinnetarustosta :). Tai siis tietosanakirjasta paremminkin :)

  • Annukka. a) Suutarin lapsilla ei ole kenkiä. b) Me ollaan käyty kuuden vuoden aikana Pellingin kesätorilla vain kaksi kertaa. Siellä, minne jengi ryntää sankoin joukoin pitkienkin matkojen takaa kaksi kertaa viikossa :D

   Mä olen myös maahisten kannalla, mitä uunisaunomiseen tulee. Ei mahdu kaaliin eikä uuniin :)

 8. Pettuleipää ja nauriita järsimällä pysyy varmaan niin sutjakassa kunnossa että mahtuu leivinuunin luukusta sisälle…Vanhat leivinuunit ovat kyllä isoja sisältä, mummolassa lapsena sinne kurkkailin, mutta siitä luukusta selviytyminen olisi ollut lapsellekin hankalaa. Ehkä jossain oli myös isommat uuninluukut.

  Selvispä nuo pillunpäreetkin, ei mennyt tämäkään päivä hukkaan kun oppi jotain :-)

  • Aivan, tai ehkä männynneulasdietillä..

   Jostain noista (tai muista?) lähteistä luin, että jos oli kovin iäkäs tai huonokuntoinen, saatettiin auttaa lavitsan kanssa sisään. Mainittiin myös ohimennen, että jos oli kovin pahapäinen, saattoi luukku unohtua pidemmäksi aikaa kiinni :D

 9. Ai mahoton :D Ei tästä naurusta nyt loppua tule. Kohta testataan isännän kahvinpitävyys. Kunhan tulee takaisin sisälle ja ujuttaa huulia kohti mukia hörpätäkseen kahvia, annan tulla facta factumia, että missä hengessä sitä illalla löylyille käydään.

  Meillä laudeliinat ovat olleet hyvin henkilökohtaisia tai persiäämöjä. Nuo oli parempia. Kyllä vanha kansa tiesi :D

  Vaan miten ihmeessä tuo uunissa saunominen on onnistunut! Vaikka tupauunit olikin usein valtavia ja edestä avoimia, silti! Miten ihmeessä porukka on pystynyt (ja ilmisesti edelleenkin) vääntäytyä leivinuunin luukusta sisälle, ylipäätään mahtua sinne sisälle jotenkin itseään polttamatta ja vielä vihtoakin! Joku jippo tuossa on oltava. Asia on selvitetävä! Tämä ei voi jäädä tähän ;D

  Se oli niinqu vinks, vinks ;D

  • Hyvät suunnitelmat sulla myös :D

   Niinpä! Kyllä tämä jää nyt vähän kaivelemaan. Lupaan ehdottomasti jatkaa tutkimuksia jos löydän lisää johtolankoja! :D

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s