Pesupähkinöillä pyykit yhtä puhtaiksi, ekologisesti?

Sain taannoin kaupanpäällisinä pienen pakkauksen pesupähkinöitä, joita inspiroiduin tänään kokeilemaan. Ennen kokemusta kirjaan ylös noiden rapeiden palleroiden mukana tulleen infon:

Pesupähkinä (Sapindus Mukorossi) on peräisin Intiasta. Pesupähkinät kasvatetaan luonnonmukaisesti ja kerätään käsin. Niille on myönnetty OneCert -ympäristösertifiointi. Pesupähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. Käytön jälkeen pesupähkinän kuoret voidaan kompostoida – ne ovat täysin biohajoavia.

Kuoret sisältävät saponiineja, joilla on erinomainen puhdistusvoima. Pesupähkinät ovat vaalean- tai tummanruskeita, kuivia tai tahmeita ja niiden kovuus vaihtelee. Pesupähkinöiden kuoret soveltuvat mainiosti käytettäviksi pyykinpesukoneessa. Joutuessaan veteen ne muodostavat saippualiuoksen, joka vaahtoaa kevyesti. Erityisesti allergioista tai neurodermatiitista kärsivät henkilöt, jotka eivät siedä tavallisten pesuaineiden kemikaaleja, löytävät pesupähkinöistä todella suositeltavan vaihtoehdon. Pesupähkinät eivät ole pähkinöitä, vaan kuivattuja luumarjoja. Myös pähkinäallergiset voivat käyttää pesupähkinöitä turvallisesti.

Untitled

Käyttö: Yhteen konepesukertaan tarvitaan 7-10 g pesupähkinän kuoria (4-8 kuoren puolikasta), jotka murskataan jotta saponiinien liukeneminen veteen tehostuu. Laita kuorimurska pakkauksen mukana tulevaan puuvillapussiin, sulje se ja laita suoraan pesukoneen rumpuun pyykin joukkoon. Pesupähkinöiden pesuteho vastaa tavallisen pyykinpesuaineen tehoa, mikäli pyykki on normaalisti likaantunutta. Öljy- ja rasvatahroihin suositellaan esikäsittelyä sappisaippualla. Pesupähkinät soveltuvat kaikkiin veden lämpötiloihin, myös villan ja silkin hienopesuun. Jos käyttämäsi vesi on kovaa ja käytät tavallisesti vedenpehmentäjää, se on hyödyllistä pesupähkinöidenkin kanssa.

Pesupähkinät pesevät hellästi värilliset tekstiilit niitä haalistamatta. Valkoisille tekstiileille on hyvä käyttää silloin tällöin valkaisuainetta (natrium perkarbonaattia). Pesupähkinät tekevät pyykistä ihanan pehmeää eikä erillisiä pyykinhuuhteluaineita tarvita. Pesupähkinät ovat tuoksuttomia. Jos kaipaat pyykkiin raikasta tuoksua, lisää muutama tippa eteeristä öljyä pyykinhuuhteluaineen lokeroon.”

Untitled

Untitled

Kuulosti lupaavalta, ja olikin sitä, ainakin ensikokemuksen perusteella. Pesin kirjavaa lakanapyykkiä 60 asteessa, 7 kilon pyykkikone täynnä, joukkoon 8 kpl kuorenpuolikkaita. Pähkinät murskaantuivat pesupussiin helposti muutamalla pikkuvasaran lappeen napautuksella. Siinä kaikki ”ylimääräinen” vaiva.

Pesutulos oli ihan vastaava kuin Bio Luvililla, yhtä puhdas. Selvästi pehmeämpi, versus pulveri ilman huuhteluainetta (joka on turha mönjä ;) Sanottiin tuoksuttomaksi, mutta ainakin minun (yli?)herkkä aistini havaitsee vienon tuoksun. Hyvin luonnollinen ja miellyttävä, ehkä jotain kukkasen ja karamellin välistä? (täsmennys edit: ei tuoksu miltään ellei varta varten nuuskuta, kuivana ei sitäkään). Paras raikkaus tulee kuitenkin ulkona kuivattamisesta tai tuulettamisesta, minun mielestäni. Huuhteluainelokeroon voi toki lisätä mainitut pari tippaa eteeristä öljyä, jos tykkää.

Untitled

Untitled

Vaikka olenkin kiinnostunut siirtymään pieni askel ja tuote kerrallaan luonnonmukaisempiin vaihtoehtoihin (sitä mukaa kun viitsin ja jaksan), niin vaakakupissa on myös hinta vs. lopputulos. Ja vaiva. En ole oikein innostunut moninkertaistamaan pieniäkään kuluja (periaatekysymys :) tai pesemään samoja pyykkejä moneen kertaan.

Tsekkasin hintaluokkaa parista verkkokaupasta:

Merenneidon pesupähkinä 500g / 120 pesua / 9,15 eur
Merenneidon pesupähkinä 500g / 120 pesua / 8,95 eur
Merenneidon pesupähkinä 150g / 40 pesua / 5,90 eur
Ekovistan pesupähkinät 250g / 60 pesua / 4,99 eur
Ekovistan pesupähkinät 250g / 60 pesua / 5,80 eur
Planet Pure pesupähkinät 350g / 80 pesua / 8,95 eur

Bio Luvil Classicin ollessa luokkaa 5,90 eur / 50 pesua, tulevat pesupähkinät itse asiassa halvemmaksikin (olettaen että maksimipesumäärä on laskettu samaan tyyliin). Lisäksi voi olla syytä hankkia nuo käyttöohjeissa mainitut sappisaippua tahranpoistoon sekä satunnaiskäyttöön valkaisuainetta (natrium perkarbonaattia, mitä ikinä lieneekään..?) valkopyykille. Mutta ei sinänsä lisätuotteita, koska tahranpoisto- ja valkaisuainetta on kaapissa muutenkin.

Onko kellään kokemuksia pidempiaikaisesta pesupähkinöiden käytöstä? Miten käy valkopyykin, pitääkö valkaista kovinkin usein / millä olette tehneet sen?

– Taru

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Blogilista | Google+

Kategoria(t): luonnonmukaisempi

Tagged as: ,

27 Comments »

 1. Olen tykännyt käyttää pesupähkinöitä, vaikka muuton jälkeen niiden käyttö jäikin pois, koska siellä missä me pestään pyykit se pesuaine tulee automaattisesti.

  Muutenkin pesupähkinät olisivat jääneet pois ja jäävät kesällä kotipyykistä pois, sillä oma kotimainen vastineemme pesupähkinälle eli rohtosuopayrtti on pesupähkinöitä vieläkin tehokkaampaa. Rohtosuopayrtin kaikki osat käyvät pesuun – juuri on tehokkain. Meillähän tuota rohtosuopayrttiä on piha väärällään ja yhdellä kukalla on parhaimmillaan porkkanaa paksumpi valtavan pitkä juurakko. Kun kevät karkoittaa roudan, aiomme kaivaa hieman juurakkoa ylös ja tehdä siitä pesulastuja tai kuivattua raastetta. Kirjoittelin kesällä tuosta suopiksesta jos haluat vilkaista :) http://jovelassa.blogspot.fi/2014/08/suloista-suopaa.html Voin laittaa sulle testieränkin tulemaan (kun saadaan juurakkoa ylös) jos haluat tehdä vertailun pesupähkinä vs. suopis :)

  • Juu, mä muistinkin hämärästi tuon suopayrtti -postauksen! :) Jotenkin mulle oli jäänyt sellainen kuva, ettette vielä kokeilleet sitä? Mutta olette siis pesseet ja toimii hyvin? Mikäs todellakin sen mainiompaa, piha täynnä täysin luonnonmukaista pesuainetta, ilman minkäänlaista logistiikkaa tms. Sehän se tietysti olisi se kaikista ekologisin vaihtoehto (kait?). Ainakin tässä kohtaa mulla vaan taitaa helppous viedä voiton, kun noita pesupähkinöitä saa kätevästi käyttövalmiina.. Ei tarvitse etsiä / kasvattaa / työstää. Tyydyn siihen että pähkinät on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin normipesuaineet :)

   Hei kiitos ihana, pidetään mielessä kun aika koittaa! Toki innolla kokeilen suopayrttiä, jos viitsit lähettää :)

    • Ei olla vielä testattu juurakkoa! Kokeilin vaan hieman varsilla millaista se vaahto on ja hyvin toimi. Taisin pestä sukat, siis 2 sukkaa :D Meidän piti loppusyksystä testata ihan kunnolla juurakon kanssa, mutta siten tapahtui äiti ja kaikki jäi. Testailen tätä keväällä, kun saadaan juurakkoa ylös. Pesukoneessa suopis käyttäytyy ilmeisesti kuten pesupähkinätkin, mutta suuremman saponiinimäärän vuoksi suopista pitää varmaan laittaa vähemmän. Sama aine niissä on, suopiksessa vaan enemmän.

     Laitan testeriä tulemaan keväällä, niin pääsette vaahtoseikkailemaan pesuhuoneessa :D

 2. Monesti olen suunnitellut pähkinäostoksia, mutta kaupaan ovat vielä jääneet. Täytyypä rohkaista mieli ja tehdä hankinta. Sappisaippuaa minulla on ollut käytössä jo pitkän aikaa, mutta se se vasta kamalalle haiseekin, vaikka ostin sellaista ns paremman hajuista. Tehokasta kyllä on, tahrat lähtee vikkelästi.

  • Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Pesupähkinöistä ei tosiaan tuu minkäänlaista ”hajuhaittaa”. Sekin tosi-tosi vieno minkä saattaa havaita, oikeastaan vain märkänä, on erittäin hyvä tuoksu. Ei mikään multainen tai sellainen omituinen.

   Kiitos käyttökokemuksesta! Kyllä tuota sappisaippuaa täytynee jossain vaiheessa hommata. Haiskoon, kaipa se haju pesussa lähtee..? :)

 3. Tämä oli tosi kiinnostava kirjoitus, kun olen monta kertaa miettinyt kys. aihetta! =D Siis jotkut nettitutut ovat kehuneet, mutta eivät ole kertoneet tarkemmin, että mitä ne pesupähkinät itse asiassa ovat, miten ne toimivat, ja miten niitä käytetään – enkä ole tullut googlettaneeksikaan.. Nyt selvisi sitten kaikki kerralla!

  Just avasin uuden pesutablettilaatikon, että siitä nyt riittää vielä pitkäksi aikaa pesuainetta, mutta ehkä seuraavaksi voisi hankkia pesupähkinöitä.

  • No sittenhän tää tuli kuin tilauksesta! Mäkin olen noin ”sata kertaa” kuullut ja ohimennen jotain lukenut, mutta tähän asti jäänyt justiinsa siihen.. Tarkempaan infoon yhdessä paketissa mäkään en ole äkkiseltään törmännyt, siksi jaoin pidemmän stoorin muillekin :)

   Lisäyksenä vielä, että löysin ainakin yhden luonnonmukaisen valkaisuaineen tota natrium perkarbonaattia, jos se kiinnostaa: http://kauppa.ruohonjuuri.fi/pyykinvalkaisija/SONETT-4007547103948/dp. Ruohonjuuri ei taida toimittaa kuin Suomeen, mutta noin esimerkkinä :)

 4. Juuri viime viikolla pohdin pesupähkinöiden ostoa! Huuhteluainetta meillä ei ole käytetty enää aikoihin ja samoin kun sinä, yritän myös siirtyä mahdollisimman luonnonmukaisiin ja ekologisiin tuotteisiin yksi kerrallaan :) Pitääkin tutustua tarkemmin Johannan mainitsemaan rohtosuopayrttiin!

  • Hieno juttu! Tää on ihan mielenkiintoista(kin) puuhaa. Kun ei vaan hösää liikaa kerralla :) Mäkin olen huuhteluaineesta luopunut jo kauan sitten, kun ei sillä mun mielestä ole niin oleellista merkitystä.. Makuasia toki. Mutta pesupähkinät tosiaan myös pehmensivät pyykit, kuten käyttöohje lupasikin.

   Hei teillähän saattaa olla Torpalla pesuaineet ihan omasta maasta? :)

 5. Muutama vuosi sitten yksi tuttava oli ostanut noita pesupähkinöitä ja kehui niitä kovasti. Silloin oli jo tarkoitus kokeilla itsekin, mutta sitten se vain unohtui.

  Muutenkin on ollut jonkin verran mediassa juttua pesuainemääristä, ja kuinka varsinkin suomalaiset surutta sen kanssa ’lotraavat’. Ainakin jauhemaisen kanssa. Nestemäinen olisi kuulemma parempaa pesukoneellekin. Pesupähkinät poistaisivat tuonkin ongelman. Pitää kyllä kokeilla.

  • Niin siinä mullakin helposti käy, unohtuu vaikka olis kiinnostavakin juttu.. Nyt kun satuin saamaan näitä muiden tuotteiden kaupanpäällisinä, sain tartuttua asiaan.

   Kokeile ihmeessä :)

 6. Itsekin olen harkinnut kirjoittamista pyykinpesuaineista noin yleisesti. Pesupähkinöiden kokeilemista en ole kyllä harkinnut koska absoluuttinen ekologisuus on minulle paljon vähemmän tärkeää kuin pyykin puhtaus. Tämän testin mukaan mitkään ekologiset aineet eivät ole kovin kummoisia pesureita: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/02/27/ekopesuaineissa-eroja Mutta jos pyykki ei ole kovin likaista, niin välikö hällä.

  Itse käytän nestemäistä hajusteetonta pesuainetta välttääkseni jauhemaisten aineiden konetta tukkivia zeoliitteja. Zeoliittihan on fosfaatin korvike. Kuitenkin olen siinä käsityksessä että suomalaiset jätevedenpuhdistamot poistavat fosfaatit vedestä sangen tehokkaasti, joten Suomessa kunnalliseen viemäriverkkoon liitettynä voisi kai suht surutta käyttää fosfaattipitoisiakin pesuaineita. Niitä vaan ei kertakaikkiaan ole, mutta maatalouden fosfaattipäästöihin ei voi puuttua kukaan!! Noniin, nyt lähti taas mopo käsistä,..takaisin asiaan! Nii ja mihin ihmeeseen sitä huuhteluainetta oikein tarvitaan? Huuhtelua sinänsä tarvitaan kuulemma pehmeässä vedessä sangen runsaasti, siksi käytän lisähuuhteluohjelmaa.

  • En mäkään absolutisti sentään ole, en lähelläkään. Totuttuja ja ”huonoja” tuotteita käytän edelleen, yksi kerrallaan vaihtaen. Inspiraation ja sen mukaan jos löydän yhtä hyvin toimivan ekologisemman vaihtoehdon. Voi olla että tulee loppuelämän sivuharrastus, mutta toivon että vähälläkin on merkitystä.

   Olen myös lukenut tuon vanhan jutun. Mä olen niin itsepäinen, että luotan tässä kohtaa omaan kokemukseen :) Pesupähkinöiden lopullinen hyvyys tai huonous selvinnee vasta pidemmän käytön aikana. Välissä käytän myös Bio Luvilit loppuun. Katsotaan vaikkapa puolen vuoden päästä, jääkö pähkinät vai pitääkö miettiä jotain muuta.

   Kiitos hyvistä pointeista!

   • Kohta sä oot ihan pähkinöinä pähkinöihin! Enpä usko että kukaan saa jotain vakavia ihosairauksia siitä että pyykki ei ole sillä kaikkein tehokkaimmalla pesuaineella pesty. Pikemminkin päinvastoin jos sitä tehokasta pesuainetta ei huuhdella hyvin pois vaatteista. Joten omaan kokemukseen luottaminen on erinomaisen passeli ohjenuora tässäkin asiassa :-)

    • No juurikin noin päinvastoin. Eikä ainakaan meidän pähkinäpyykit millään lailla likaiseksi jääneet, ihan yhtä puhtaat kuin tavallisellakin aineella. Mutta riippuu varmaan likaisuusasteestakin, todnäk esimerkiksi pienilapsi-perheissä on kaikenmaailman soosit rinnuksilla, niiden peseytyvyydestä en luonnollisesti tiiä :)

 7. Hei!
  Meillä on ollut käytössä pesupähkinät jo tovin. Kuoren puolikkaat parittomaan sukkaan (hyötykäyttöä! ;) ), sukka solmuun, päälle noin viisi tippaa eteeristä öljyä (esim.appelsiini) ja vielä oikein tahraiseen pyykkiin olen laittanut pesuainelokeroon tahranpoistojauhetta (joutsenmerkittyä) mitallisen. Puhdasta tulee :)

 8. Olen käyttänyt pesupähkinöitä jo useamman vuoden ja olen tyytyväinen. Sappisaippuaa ja liuostakin on hankittuna, mutta ei niitä usein tarvitse. En ole huomannut värien hallistumista enkä muitakaa haittoja vaatteissa. Ainut haitta on satunnainen pussin nyörien aukeaminen ja pähkinöiden leviäminen koneeseen, eli kannattaa laittaa hyvin kiinni. Tai sitten tosiaan sopivanväriseen sukkaan pähkinät ja kunnon solmu. Ulkona kuivatus aurinkoisella säällä, jos sitä nyt Suomen keväässä on tarjolla, valkaisee hienosti valkoiset liinavaatteet ilman valkaisuaineita ja plussana on vielä ihana puhtaan pyykin ja ulkoilman tuoksu. En enää vaihtaisi tavanomaisiin pesuaineisiin.Ja pesukonekin tykkää kun ei kerry zeoliittia eikä muutakaan kuonaa pitkin koneen sisäosia.

  • Kiitos Lea! Kuullostaa aina vain paremmalta :) Hyvä pointti, pitääkin olla tarkkana pussin nyörien kanssa. Ei kiva yllätys, jos pussillinen muruja leviää pyykkiin..

 9. Mie olen käyttänyt pesupähkinöitä ihan kestovaipoissakin tai oikeammin vaippojen vuoksii hommasin pähkinöitä. Tykkäsin/tykkään, puhasta tuli. Pas*atahroihin käytin sappisaippuaa, en edes huuhtonut kunnolla pois ennen koneeseen laittoa. Aurinko toimii lopullisena tahrojen poistajana valkaisun lisäksi. Ainut mitä vähän vion pesupähkinöissä on se, ettei niitä saa täälä kaupasta vaan ovat nettitilaustavaraa. vika sekin, jos haluaa tukea paikallisia yrityksiä semiekoilun lisäksi. :)
  Sappisaippualle parempituoksuinen vaihtoehto on kuulemma marseillesaippua, mie en ole tahroihin kokeillu.
  Ja kiitos vielä hiustenpesupostauksestakin. Vaihtoehtoa tavan shamppoolle/ kokonaan shamppoon käytön lopettamiselle olen miettiny.

  • Kiva kuulla, kiitos Eila!

   Mäkään en ole kokeillut marseillesaippuaa, mutta kuullut siitä paljon hyvää. Ainakin (käsi-)pyykinpesuaineena. Siihen tarkoitukseen sitä pitäisikin hommata, kun pähkinöillä ei käsipyykki kai oikein onnistu, ainakaan helposti.

   Tuossa kommentissa on muuten Mervin kokemuksia shampoottomuudesta. Mä olen kovasti tykännyt palashampoosta. Molemmat ollaan, Miäskin pesee nykyään sillä. Seuraavaksi kokeilenkin ehkä itse tehtyä hiushuuhtelua, kunhan katajahuuhde loppuu :)

   • Pesupähkinöillä onnistuu käsin ja tiskin pesu, jos keittää ensin pähkinöistä liuoksen jonka pullottaa. Mie en vain muista suhetta, mutta melko juoksevasta aineesta oli kysymys.
    Mie luinkin vain tekstin tuosta hiushoitohommista. Täytyypä lukea kommenttejakin.

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s