DIY nokkoshiushuuhde | Shampoopalakokemuksia

Untitled

Jäin siltä talviselta kokeilulta palashampoon tyytyväiseksi vakkarikäyttäjäksi, kuten myös Miäs. Ei enää vaihdettaisi takaisin shampoopulloon, mistään syystä. Shampoopala on todella riittoisaakin, nyt on vasta toinen ”saippua” menossa. Ja on tosiaan kaksi henkilöä pessyt helmikuulta saakka, joista toisella lapaluihin asti pitkät hiukset. Pesuväli pääsääntöisesti joka toinen päivä.

shampoopalat
[kuvakaappaus flowkosmetiikka.fi]

Oma tukkani (ns. normaalilaatuinen) on havaittavasti tuuheampi, kuohkeampi tyvestä ja jotenkin ”puhtaamman” tuntuinen. Hankala kuvailla, mutta siihen suuntaan. Hiukseni ovat myös kihartuneet(!), mikä hämmästyttää suuresti. Aiemmin on ollut lähinnä pientä taipuisuutta, mutta nyt ihan luonnonkihartuu osittain. Sataprosenttisella varmuudella ei voi väittää palashampoosta johtuvaksi ilmiöksi, mutta merkillinen sattuma, jos on sattuma. (toki saattaa juontua hennaukseen siirtymisestäkin, tai kemikaalittomuuden yhteisvaikutuksesta?)

Isäntä ei tietenkään mitään huuhdehömpötyksiä päähänsä laita (lyhyt, tosi paksu tukka, joka on aina yhtä hyväkuntoinen, sama millä sitä pesee tai hoitaa), mutta ainakin minun hiukseni tarvitsevat hiushuuhteen shampoopalan kaveriksi. Toisinaan sivelen kuiviin latvoihin sitä aiemminkin mainitsemaani puhdasta jojobaöljyä, muita hoitoaineita en ole kaivannut. Takkuja ei ole näkynyt ja jonkin verran kiiltääkin, vaikka perusta on se huonovointinen stressitukka.

Untitled

Flow:n huuhteiden lisäksi olen tehnyt niitä myös itse, etikasta. Ihan yhtä hyvin toimivat, minun mielestäni. Laiskuuden iskiessä (eli usein) olen käyttänyt yksinkertaisesti haaleaan veteen sekoitettua hunaja-omenaviinietikkaa. Sekoitussuhteena noin 2,5 dl vettä plus 5 ml etikkaa. Välillä on mennyt kymmenenkin milliä, mutta ehkä se on turhaan liikaa? Kaupan seokset olen jättänyt tukkaan, itse tehdyt huuhtonut pois hetken vaikutusajan jälkeen.

DIY huuhteluihinhan voi sekoitella vaikkapa teetä, yrttejä tai eteerisiä öljyjä. (Google kertoo monia vinkkejä esimerkiksi haulla ”tee itse hiushuuhde”).

Kantapäänkin kautta oppii uutta, varsinkin jos EI seuraa jonkun jo hyväksi havaitsemia ohjeita. Kuten kävi minun nokkoskokeilujeni kanssa:

Untitled

^ Tässä kohtaa nokkoshuuhteeni näytti vielä ihan hyvältä. Liemessä 5dl vettä ja 10ml hunaja-omenaviinietikkaa. Kiehautin nokkosen lehdet ensin ja tungin suoraan pulloon. Järki kyllä yritti sanoa, että eikö olisi syytä käyttää nokkosen haudutusvettä. Mutta ei, itsepäinen halusi laittaa pelkät ryöpätyt lehdet kylmään etikkaveteen, yön yli jääkaappiin muhimaan. Että tottahan siitä hyvä tulee.

Untitled

^ Juu ei. Näyttää sen verran niljakkaalta ja samealta, etten varmana laita päähäni. Ei syntynyt sellaista kuultavan ja ”terveellisen oloista” nokkosvihreän vivahdetta, jota odotin. Ei vakuuta, vaikken olekaan varma onko varsinaisesti kelvotonta.

Joten: Ei ehkä kannata tehdä kuten minä tein, vaan käyttää joko nokkosteetä tai nokkosesta keitettyä lientä osana seosta. Tarvittaessa siivilöitynä. Tämä siis henk.koht arvauksena.

Untitled

Mutta itse nokkosessahan ei ole vikaa. Sen sanotaan runsaiden vitamiinien ja kivennäisaineiden ohella mm. lisäävän hiuksiin kiiltoa.

Untitled

Untitled

Btw. Jollei olisi käyttökokemusta, minua(kin) arveluttaisi hiushuuhteluissa se etikan haju. Turhaan. Se haiskahtaa sen pienen hetken verran kun kaadat seosta päähäsi, mutta haihtuu samantien. Ei jää tukkaan minkäänlaista tuoksahdusta. Kerran tuossa välissä, kun palashampoo pääsi loppumaan, käytin hätäpäissäni tavallista shampoota ja hoitoainetta. Vaikka huuhtelin huolellisesti, sain heti päänsäryn (!) siitä vienosta hoitoaineen tuoksusta mikä hiuksiin jäi. Vaikka olen ikäni niitä käyttänyt ilman mitään havaittavia haittoja. Uskomatonta mutta totta.

Kokeiluttaisko sua palashampoot ja huuhteet, jos ei ole jo tuttua? Tai onko vinkata muita hyviä paloja, kuin Flow:n valikoima?

– Taru

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku

9 Comments »

 1. En ole itse kokeillut palashamppoota, mutta se kiinnostaa kyllä. Mielenkiintoisia vaikutteita.

  Kiva kun olet palannut kirjoittelemaan. Oletteko löytäneet kotiehdokkaita? Toivon kovasti myötätuulta elämäänne.

  • Oi, kiitos :)

   Kyyllähän noita on. Yksi ylitse muiden jo kauan. On vaan niin pitkän ja hankalan matkan takana, ettei olisi mahdollisuuksia käydä huoltamassa ja näyttöstailaamassa nykyistä kiinteistöä. Ja eipä kait kukaan täyspäinen näillä markkinoilla edes lähtisi kahden asunnon loukkuun, varsinkaan kun ei yhtään tiedä mikä kulloinkin on huominen tilanne. Tai tiedä häntä siitä täyspäisyydestä – parasta etten ainakaan tutkituttamaan erehdy ;D

   Mitä palashampooseen tulee, kannattaa ainakin kokeilla. Muutama viikko siinä saattaa mennä ennen kuin tukka täysin tottuu, että ei kantsi heti luovuttaa jos tuntuu omituiselta :)

 2. Minä kuulun siihen heimoon ja sukuun, jotka eivät voi hiusten paksuudella elvistellä. Jälkikasvukin ihmettelee tavan takaa, miten minulla voikin ola niin pehmeät hiukset (sellaiset vauvahiukset :)) Onnekseni he ovat perineet isältään hiuslaadun. En ole koskaan testaillut hiuksiini muuta luomua kuin kookosöljyä. Sen seurauksena hiukset olivat vieläkin pehmeämmät ja taipuivat juuri minne halusivat, mutta voivat hyvin. Mielenkiintoiselta testailusi vaikuttaa.

  • Mä muuten muistankin, että oli joskus puhetta kookosöljyn monipuolisuudesta :) Meilläkin on sitä nyttemmin testailtu kaikenlaiseen. Mainio tuote. Isäntä käyttää sitä toisinaan partageelinäkin :)

   Jossain vaiheessa kun inspiroidun, olen aatellut testailla erilaisia ”kuivashampoita”. Mitähän niitä nyt olikaan, joskus kattelin vinkkejä, olisko ollut peräti kanelia ainakin..? Ja jauhoja. Maizenaa? Katsotaan, ehkäpä. (- miten pöydän alle menee ;D )

 3. Ihana postaus! Olen käyttänyt LUSHin vastaavia palatuotteita ja nekin on hyvin pitkäkestoisia. Kiva, kun muistutit tosta nokkosvedestä. On pitänyt kokeilla ja nyt sitä polttokortta tuntuu taas puskevan runsaasti.

  Oletko kokeillut horsmajalkakylpyä? Lämpimään veteen horsman kukkia ja hieman merisuolaa. Mulla kraaterikantapäät helliytyvät persikkaisiksi ja muutenkin tuntuu mukavalta. Pianhan ne horsmatkin taas kukkii.

  Mun pitäis laittaa sulle sitä rohtosuopayrttijuurta tulemaan. Vieläkään ei olla saatu aikaiseksi kaivaa sitä ylös, höh.

  • Kiitos Johanna :)

   Mulla on jostain syystä jäänyt LUSHista sellainen mielikuva, että se olisi niitä muka-luomu merkkejä..? Voin kyllä olla ihan väärässäkin. Pitää tutkailla tarkemmin :) Ei ollenkaan sillä, ettenkö edelleen käyttäisi monia epäekologisia juttuja, mutta kun jotain vaihdan, niin olen tosi tarkka mihin vaihdan. Tiedä sitten paljonko siitä on hyötyä, mutta hyvässä uskossa yritän :)

   Kiitos vinkistä! En ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla yrttijalkakylpyjä, vaikka syytä varmasti olisi.. Terv. toinen kraaterikantapää..

   Kuule, ei minkäänlaista hätää sen suopayrtin kanssa. Kesähän on joka vuosi :)

 4. Kiintoisa blogi, tulen vastaisuudessakin käväisemään. Löysin tänne futonin ja vaihtoehtoisjuttujen perässä. :)

  Jos vielä käytät tai etsit uusia shampoopaloja, minulla on Flow’n lisäksi hyvä usean kk kokemus Famon shampoopaloista. (Flow’sta käytössä oli teatree oil, joka oli ok, mutta jokin ainesosa ärsytti herkkää päänahkaa silti). Famoa löytyy muutamastakin nettikaupasta, omani hankin luontaistuotteet.netistä.

  Itse tulin järkyttävän allergiseksi tavallisten shampoiden vaahtoaville ainesosille ja oli pakko etsiä muita vaihtoehtoja. Herkistyin niin, että kuukausia meni erikkoislääkäreillä ravatessa pään ollessa haavoilla ja verestävänä (joo sori), joilta ei apua löytynyt — ”Ota suihkuun mennessä buranaa, pitää vain kestää ja odottaa, josko itsekseen paranee, jos kortisonista ei apua…” !

  Hyväksi on erityisen herkälle ihollekiin osoittautunut ’valmiista’ vaihtoehdoista Famon porkkana, ja piparminttu. Porkkana-munapala on lähes tuoksuton, piparminttu tuoksuu enemmän itse palassa aluksi, mutta pestessä tuoksu on mieto eikä hiuksiin jää mitään hajuja. Eikä ärsyttänyt ainakaan/edes omaa ihoani (Plussaa).
  Mulla on pitkät hiukset, jotka eivät näiden jälkeen juuri tarvitse lisäkosteutta. Toisinaan lisään vähän öljyä latvoihin talvella.

  Toinen tosiluonnollinen vaihtoehto on kananmunan keltuainen pieneen määrään vettä. Joo, epäilin sitä ensin itsekin, jopa monia kokemuksia lukeneena.. ja ei, ei jää mitään munaisaa hajua hiuksiin :D. Huuhtoutuu pois hienosti, poistaa rasvan ja pesee kuohkeiksi ja kiiltäviksi.

 5. edellinen jatkaa… Lähti vähän lapasesta tuo kirjoitus pohdintoineen.. :D
  Piti aloittaa sanomalla, että olin pettynyt Lushin mukaluomuiseen viherpesuun – inci-listoja lukiessa jätin heti heidän shampoopalansa pois laskuista, oli niin monta kemiallista ainesosaa, joita ei tarvita.

  • Moi! Kiitos kovasti kommentista! En havainnut yhtään lapasesta lähtöä, ennemminkin ihan kuin olisin itse kirjoittanut :D

   Täysin samoin, juuri tuosta syystä minäkään en ole ostanut yhtään Lushin tuotetta. Kun kerta vaihdetaan tuotteita ja tapoja pikkuhiljaa, niin haluan tehdä kunnolla sen minkä teen.

   Palashampoota käytetään edelleenkin molemmat, ei ole käynyt mielessäkään palata kemikaalilitkuihin. Hyvä vinkki, täytyykin ens kerralla tilata kokeeksi tuota Famoa! Flow´n palat on olleet käytössä, milloin mikäkin.

   Hiushuuhteen suhteen olen siirtynyt sellaiseen, että sekoitan pieneen sumutinpulloon vettä ja tota kuvissakin näkyvää Flow´n huuhdetta. Ehkä noin suhteessa 4/5 vettä. On tosi riittoisaa ja toimii yhtä hyvin.

   Ja jaa! Munaisa juttu kuulostaa kiinnostavalta. Tarttee varmaan ihan kokeilla, vaikka toisaalta epäilyttää juuri tuo ”munaisuus”. Mutta koittamallahan se ainoastaan selviää :)

   Kiitos vielä sinulle ja tervetuloa uudelleen!

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s