Keskikesän juhla

pullot

Kesäpäivänseisaus, Yöttömän yön juhla, Ukon juhla, Mittumaari, Juhannus ja Jussi. Siinä vain joitakin nimityksiä, joiden alla keskikesän juhlaa on vietetty ja vietetään.

Meluaminen ja juopuminen ovat jo ammoisina aikoina kuuluneet asiaan. Niillä keinoin on tuotettu onnea ja karkotettu pahoja henkiä. Mitä enemmän on juopoteltu, sitä parempi on tullut sadosta. Kokkoja ja tulia on poltettu niin keskikesän juhlissa kuin monien muidenkin vuodenkierron juhlapäivien vietossa. Tulet ovat liittyneet joskus auringonpalvontaan, mutta niinikään myös pahan karkottamiseen, sekä onnen tuottamiseen ihmisille, sadolle ja karjalle.

vilja

Juhannustaikojen lisäksi, joilla on pyritty varmistamaan sadon ohella naimaonni, keskikesään on liittynyt muutakin jännittävää. Juhannusyöhön on kuulunut erityisesti oudot tapahtumat. Silloin on ajateltu aaveiden vaeltavan ja aarnivalkeiden eli virvatulien palavan.

Virvatulet (myös aarnivalkeat, aarretulet tai aarreliekit) ovat tulia tai valonlähteitä, joita havaitaan yleensä pimeässä asumattomilla alueilla lähellä maan- tai vedenpintaa tai aivan pinnassa. Virvatuli on muodoltaan joko liekin kaltainen, valopallo tai hahmoton. Virvatulia on eri värisiä. Joidenkin virvatulten kerrotaan hyppelehtivän, vaappuvan tai huojuvan, tai jopa liikkuvan paikasta toiseen. Kerrotaan usein, että virvatulet katoavat tai etääntyvät kauemmas, kun niitä lähestyy.
Virvatulia esiintyy yleensä samoilla paikoilla tai alueilla toistuvasti, ja joillakin paikoilla niistä on pitkä kansanperine. Virvatulet ovat yleensä hiljaisia, ja niitä nähdään hiljaisilla seuduilla. Virvatulen on jopa kerrottu kadonneen, kun on pidetty kovaa ääntä. Toisaalta joihinkin aarnihautoja koskeviin kansanperinteisiin liittyvät paikalta kuuluvat oudot äänet.
Sana virva tarkoittaa jotakuinkin väreilyä, häilymistä ja lepattamista. Virvatulet vaikuttavat monista luonnottomilta tai yliluonnollisilta. Tästä syystä virvatuliin liittyy paljon kansantarinoita ja myyttejä. [Wikipedia]

kokko

Näitä juhannusviikon vuoden pisimpiä päiviä on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin ”pesässä”, eli korkeimmalla kohdallaan, ikään kuin maailmanpuun oksalla. (Myös vuoden pimein aika tunnetaan pesäpäivinä)

On sanottu, ettei auringon seisomisen aikaan kannata aloittaa mitään sellaista hommaa, jonka tekeminen kestää kauan. (kauanko on ”kauan”, sitä en osaa sanoa ;) Näinä päivinä istutettujen lanttujen ja kaalien pitäisi menestyä hyvin, muiden kasvien taas ei. Eli pesäpäivien aikana sitten vain lanttuja ja kaaleja maahan, jos mitään, varmuuden vuoksi.

auringonlasku

Taianomaista onnea ihan jokaisen keskikesään,

– Taru

[postauksen kuvat Pixabay, vapaasti käytettäviä]

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku

10 Comments »

 1. No sitähän pitää sitten lähteä kaalikaupoille taimia ostamaan ja juopotella päälle oikein kunnolla, niin tulee mahti sato :).

  Juhannus oli nuoruusaikoina kiva. Se oli kiva myös silloin, kun pojat oli pieniä. Mutta nyt se on mulle lähinnä sellanen ajanjakso, jonka voisin ihan hyvin skipata, ettei tarvis sydän syrjällään odottaa, selviääkö nuoriso tahoillaan kaikesta hengissä. (Mikähän siinä olikin, ettei itsellä saman ikäisenä käynyt moinen hengenlähtö mielessäkään :D).

  Jos olis ees kaunis keli, niin voishan sitä vaikka makoilla heinä suussa ja katsella taivasta, mutta eipä paljon kiinnosta sekään näillä ilmoilla.

  Koitetaan nyt nauttia kumminkin sen minkä voidaan <3

  • Heh. Ehkä pitäisikin tosiaan istutella kaaleja tuhannen päissään, josko sillä saisi jotain juhlan aihetta elämäänsä :D

   Voi sua <3 Voin kuvitella, että väkisinkin huolestuttaa nuoriso. Laitan virtuaalienergiaa tulemaan, että kaikki sujuisi mahdollisimman parhain päin.

   <3

 2. Ilmankos meillä ei mikään hyötykasvi (kaikki kolme pensasmustikkaa, karviainen ja raparperi) oikein tuota satoa kun meillä isäntä ei juo viinaa ollenkaan enkä minäkään ole sitä moneen vuoteen jaksanut enää kovin paljoa kiskoa! Jussina me laitetaan perinteisesti pää sekaisin ja kiljutaan kieppumalla Linnanmäen laitteissa, mutta tämä moderni juhannuskonsti ei tunnu tuovan hyvää satoa :-(

  Oikein mukavaa keskikesän kekkeriä sinnekin!

  • Nonni. Eihän sitä koskaan tiedä ;)

   Me ei kumpikaan syljetä lasiin, mutta yleisistä juhlapyhistä ei välitetä tuon taivaallista. Vastustan kaikkia sellaisia päiviä, jolloin jokaisen tulisi toimia jollain tietyllä tavalla sen päivän takia :) Tai välittää tai valittaa säästä. Who cares, niinku oikeesti.

   Kiitosta :)

 3. Taas sivistyin kansanperinnetietouden osalta rutkasti. Meillä sääkin alkaa onneksi seljetä, joten eiköhän tästäkin juhannuksesta ihan kunnialla selvitä. Hyvää Ukon juhlaa myös sinulle ja miehellesi! :)

 4. Hyvää juhannusta ihanat siellä :) Täällä valmistelut juhannukseen ovat olleet pienimuotoisia ja päivän sisältö tulee menemään sen mukaan, miltä tämän katon alle kokoontuneen joukon mieleen tulee. Täällä vielä istuskelen kaikessa rauhassa röhnöpuvussani (akka kietaistuna lakanaan), joten mitään härdelliä ei ole ilmeisesti ilmassa ;D

  Vaan nyt menen pesemään pottuloiset valmiiksi, jotta ei härdelliä synnykään. Kipot ja kupit on jo pöydässä. Jos vaikka pihakoivusta taittaisi oksan tai kaksi tuonne saunan pikkuruiseen pukeutumistilaan, jotta olisi juhannuskoristelut sielläkin valmiina ;D

  Nautitaan!

  • Tack :)

   Kuulostaa mukavalta, ja on varmastikin myös ollut sitä. Myös lakanassa hiippailu, erityispeukut sille. Hauskaa juhlanjatketta Jovelaan :)

 5. Yritän saada ryytimaat kukoistamaan ilman ryyppyjä :) Saas nähdä kuinka emännän käy :D
  Mielenkiintoisia nuo entisajan tarinat.
  Meillä jussia vietettiin vesillä tai paremminkin korvessa sijaitsevassa saaressa, jonne meidän lisäksi eksyi yksi vanhempi pariskunta. Minua ei saisi kilon palasinakaan esim festareille tai muihin rytyämisjuhliin – ei edes Juhannuksena. Sen verran rauhaa rakastava tyyppi olen. Mitä karumpaa (syrjässä, ilman ihmisvilinää, hyttysistä viis) menoa, sen paremmat olot. Istuttiin nuotiolla, paistettiin makkaraa ja lettuja ja juotiin nupiksi oluet. Aikas letkeää ja mukavaa meininkiä. Naapuriveneen pariskunta kävi naku-uinnilla sievoisessa vihneessä, joten vähän piti perään katsoa, että sieltä 15 asteisesta vedestä pääsivät ylös :) Siinä olikin ainoa jännitysmomentti koko reissussa. Summa summarun: jussi meni juhlimatta, mutta olo ja elo olikin sitä mukavampaa.

  • Kuulostaa miellyttävältä! :) Me ei erityisesti ”juhlittu” tuonkaan vertaa.. Ei aihetta eikä jaksua, niin se vaan on.

   Mä olin nuorna tyttönä aika festarihullu, vaikkei ehkä nykymenosta arvaisi :) Voi huh niitä neljän päivän juhannuksia ja jostain romahtaneen teltan alta heräämisiä, ei jaksais enää :D

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s