Wabi sabi -koti: Luonnollisuus

Untitled

Wabi sabi -sisustusfilosofiaa: Luonnollisuus.

”Luontoon uppoutumalla pääsemme lähelle elämän lähdettä ja sen elävää energiaa, jonka voimme kanavoida intuitioomme ja luovuuteemme. Kun esimerkiksi kevätaamuna katselemme auringonnousua ja tunnemme kasteen jalkojemme alla, saamme varmasti uuden näkökulman edessä olevaan päivään.”

”Kodin luonnonläheisyyttä voi lisätä kahdellakin tavalla: Käyttämällä mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja noudattamalla omia luonnollisia mielijohteita kalusteita ja koriste-esineitä valittaessa. Mielijohteisiin tukeutuminen edellyttää vapautumista säännöistä. Sydämen on siis oltava mukana sisustamisessa ja mielen on oltava avoin ja vapaa, jotta luomistyö olisi luonnollista eikä siinä olisi mitään väkinäistä. Intuitiivinen sisustaminen ei ole alttiutta muodin tai imagokysymysten vaikutukselle. Se on luottamusta omiin tunteisiin ja siihen, että itse valitut värit, materiaalit, huonekalut ja esineet luovat tunnelman, joka tukee mielenrauhan, tyytyväisyyden, hyväksymisen, kiitollisuuden ja läsnäolon tunteen syntymistä.”

Untitled

Vinkkejä kotiin:

– Käytä kodin korjauksissa ja sisustamisessa ja asuntoa vaihtaessasi luonnonmateriaaleja, esimerkiksi puuta, kiveä tai puhtaasta villasta valmistettua mattoa lattioihin, puuta ikkunanpuitteisiin ja oviin ja rappausta tai puuta seiniin
– Hanki puusta, puhtaasta puuvillasta, erilaisista ruohokasveista, lasista, metallista tai savesta valmistettuja huonekaluja ja taloustavaroita
– Luonnonmateriaalit ovat Wabi sabi -ajattelun mukaisesti erityisen tärkeitä, kun kyse on kattiloista, pannuista, tarjoiluastioista ja ruokailu- ja keittiövälineistä
– Ihon lähelle tulevat materiaalit: Käytä kalusteiden pehmusteissa ja verhoilussa, vaatteissa sekä patjoissa ja vuodevaatteissa puuvillaa, pellavaa, silkkiä tai villaa ja untuvia, jotta yhteytesi luontoon säilyisi mahdollisimman hyvänä
– Hankkiessasi uusia esineitä, etsi mielenkiintoisia muotoja ja kaaria, jollaisia on esimerkiksi soikeassa pöydässä, munuaisen muotoisessa työpöydässä tai tynnyrituolissa

Untitled

Tarpeen mukaan voi myös ”ladata” kotiinsa luonnollisuutta, esimerkiksi tuomalla vaikkapa vain päiväksi sisälle jotain, mikä vaikuttaa ilmapiiriin. Se voi olla esimerkiksi ruukkukasvi puutarhasta tai parvekkeelta, raikkaalla (lähde- tai kaivo-?) vedellä täytetty malja tai luonnonkukkia maljakossa. Luonnonenergiaa tuovat myös puunkappale, simpukka tai kivi / kiviä. Tällaiset esineet voi viedä takaisin ulos ja siirtää taas sisätiloihin, kun niiden energia on latautunut uudelleen.

Tuli mieleeni, että muistan joskus lukeneeni jostain (liittyen mihin, en muista), että auringonpaisteessa tuuletetut petivaatteet saavat paremman ”latingin”. En tiedä, mutta tuskin siitä haittaakaan on 🔆

Untitled

Monet jutut tässä luonnollisuudessakin kuulostavat melko itsestään selviltä. En usko, että tarkoitus onkaan niin sanotusti keksiä pyörää uudelleen, vaan tuntea ja tiedostaa ne pienet tekemänsä asiat tai muutokset eri tavalla. Nähdä uusia merkityksiä. Näin arvelen.

– Taru

Kirja / lähde: Simon G. Brown: Wabi sabi, Elä tässä hetkessä kotona (WSOY 2009)

Wabi sabi on zeniläisyydestä juontuva oppi. Wabi sabi -ajattelun tavoitteena on tehdä kodista paikka, jossa voi olla onnellinen, elää sopusoinnussa luonnon kanssa ja kohdata elämän haasteet.
Postaussarjan ensimmäinen, klik | Kaikki postaukset Wabi sabista, klik

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku

Kategoria(t): kirjat, sisustus, wabi sabi

10 Comments »

 1. No nyt mä ymmärrän mikä täällä mättää positiivisessa mielessä. Täällä on niin wabi sabia (ja vähän wasabiakin), että hyvä jos erottaa missä yksi alkaa ja toinen loppuu. Ja oikeastaan ei kai erotakaan. Sama ilma sisällä ja ulkona, talvella hieman lämpimämpi sisällä ;)

  Tuulen ja auringon suukottamat vuodevaatteet.. yksikään suihkittava tuoksu ei kyllä siihen yllä. Arkiluksusta!

 2. Mielenkiintoinen postaus. Ja niin järkevältä ja oikealta kuulostava periaate. Olen kai jotenkin luonnonmukaisesti (heh) valinnut aina mielelläni luonnonmateriaaleja sisustukseen ja päivä päivältä ja vuosi vuodelta se onkin saanut vahvistusta, että kokonaisuudesta tulee siten helposti – kuin itsestään – harmoninen ja viihtyisä. Nyt kun sen vielä joku sanoo ääneen, osaa asian vieläkin paremmin tiedostaa!

  • Kiitos Pilvi :)

   Heh, juurikin luonnonmukaisesti. Samaa aattelin itsekin. Tuli hauska ahaa -elämys ja näkemys omista ”tietämättään” tehdyistä valinnoista. :)

 3. Näinhän se on. Itse olen ollut aina esim. listojen tai vastaavien kanssa ehdoton, että puuta pitää olla. En ole sitä sen kummemmin osannut analysoida miksi laminaatti ei kelpaa. Tai mikä tahansa puu- tai kivijäljitelmä. Ne kerrat, kun olen antanut budjetille periksi ja ottanut sen luonnottoman, mutta halvemman vaihtoehdon, olen aina katunut vimmatusti jälkeenpäin. Aina joskus sitä lipsuu…

  • Niinpä! Ei ole muita vaihtoehtoja kuin puulistat. Olen joskus miettinyt, että mahtaakohan niitä puristelistoja voida edes sahata jiiriin..? En usko :)

 4. Näin se juuri on. Luonnosta saa voimaa jollain kumman tavalla. Ulkona kuivatettu pyykki tai tuuletetut petivaatteet tuovat aina jonkinlaista mielihyvää. Minusta on jopa rauhoittavaa katsoa pyykkinarulla liehuvia lakanoita tai pyyhkeitä. :)

  Ja siksihän ne vanhat talotkin homehtuvat, kun niihin on menty tunkemaan muovia joka koloon myöhemmin. :)

  • Kyllä. Minustakin ulkona liehuvat pyykit on jotenkin tosi idyllisen näköistä :)

   Aivan. Se riippuu niin rakenteesta, mitä siihen voi tukkia. Wanhat talot on tehty tuulettumaan ihan eri tavalla, ne eivät muovia kestä oikein missään välissä.

 5. Mitä syksymälle mennään, sitä enemmän ryhdyn kantamaan kiviä, oksia, käpyjä yms sisälle.
  Lakanoita tai pyykkiä ylipäätään ei meillä kuivata ulkona. Kerrasta opin, kun muksut pienenä olivat niin allergisia.

  • Enpä olekaan tullut ajatelleeksi tuota. Ihan varmasti pahentaa oireita jos sattuu olemaan siitepölyallergiaa tms :/

   Kivet, kävyt ja oksat – aina ihania ja kauniita. Ja uniikkeja :)

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s