Kanervan keräystä, kuivatusta ja kokeilua

Kiinnostus villiyrtteihin ja muihin villirehuihin ei ole hiipunut, toteutus vain on ollut noin lapamadon tasolla. Ei se mitään.

Kanervaa nyt kuitenkin sain aikaiseksi kuivatukseen, niinkin kaukaa kuin takametsästä. Lopputuotetta varten sain Mel:ltä hyviä yrttien kuivatusvinkkejä, kiitos vielä niistä! Kuten myös siitä vinkkauksesta, että kanervalla voisi olla suotuisia vaikutuksia uniasioissa.

Untitled

Untitled

Kanervan sanotaan esimerkiksi puhdistavan verta, rauhoittavan, edistävän vatsan vointia sekä lievittävän reumaa.

Kanervalla on myös antiseptinen vaikutus. Kanervateellä voi puhdistaa haavoja, ja kuivia hienonnettuja kanervankukkia voi ripotella märkiviin haavoihin, rohtumiin ja palovammoihin. [lähde]

Untitled

Keräsin aluksi vain vähän, että kokeillaan. Miltä maistuu ja miltä tuntuu.

Untitled

Kukkaset laitoin yksinkertaisesti leivinpaperin päälle. Vierashuoneeseen, joka on ainut huone jonka oven saa kissoilta kiinni. (voi että heitä harmitti, että mitä siellä oikein piilotellaan). Kerran tai pari vuorokaudessa kävin paistinlastalla vähän kääntelemässä yrttejäni. Ilmaamassa, niin sanoakseni.

Untitled

Neljän päivän päästä vaikuttivat minusta sopivan rapsakoilta, vaikka kolmekin olisi tainnut riittää. Tuo 4 vrk onkin ymmärtääkseni se maksimi, missä ajassa yrtit on saatava kuivumaan jos aikoo onnistua.

Iltateet hautumassa ja huonot kuvausvalot päällä:

Untitled

En tiedä varmaksi, mikä olisi oikea suhde, mutta pistin mutu-tuntumalla kukkurallisen teelusikallisen per mukillinen vettä.

Untitled

Yllättävän hyvän makuista, täytyy sanoa. Ihan mielikseenkin lipittää.

Mites vaikutus? Ihmeellistä kyllä, niin toden totta on havaittavasti hitusen rauhoittava. Miähen ensitunnelmien sanoin: ”Ihan ku ois juonu yhen kaljan”.

En ole ainakaan löytänyt mistään mainintoja, että kanervan jatkuvammasta käytöstä olisi haittaa, tai ”yliannostusvaaraa”. Päinvastoin, se on ollut arvostettu ja paljon käytetty rohto jo keskiajalla. Dokailemme siis kanervateetä jatkossakin.

– Taru

Linkkivinkkejä:
Arktiset aromit: Kanerva
Frantsilan yrttitietopankki: Kanerva
Yrttitarha: Kanerva

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

17 Comments »

 1. Moi ja wauu, nyt rupesi tekemään yrttiteetä mieli. Mulle kans! Tosi hienoa, että sait kaappiin kanervaa ja rauhoittava vaikutuskin puhui sitten puolestaan. Löyty tälläinen blogi, missä on erinomainen taulukko eri yrteistä teenä. http://kysymammalta.blogspot.be/2010/01/yrttiteet.html
  Plus siellä on manittu hyvä nyrkkisääntö yrttien määrästä, että 0.5-1tl kuivattua yrttiä per mukillinen ja 0.5-1 rkl tuoreita yrttejä per muki. Itsekin aina mututuntumalla laitan, koska saatan hauduttaa ison kattilallisen, jonka jäähdytän ja laitan jääkaappiin. Sitä voi sitten käyttää smoothiejuomien pohjana tai lisätä vaikka aamupuuroon, jos tykkää orientaaleista mauista. vink vink.
  Rauhoittavia yrttejä on muuten myös sitruunamelissa (kaupasta voi ostaa läpi vuoden ja kuivata itse, mieluiten luomuna tietty), ja kamomilla (luontaistuotekaupoista). Anis on myös rauhoittava. Sitäkin saa maustehyllystä ja voi hauduttaa kanervan kaverina. Näin voi miksailla makuja. Josko itsekin illalla kanervateetä nauttisi, kiitos tästä.
  Mitä vielä tähän aikaan voi keräillä luonnosta, niin tulee mieleen ainakin pihlajanmarjat ja puolukat. Kun niitä kuivaa, niin sitten voi ripsauttaa teen joukkoon makua tuomaan.

  • Kiitos kovasti kaikista vinkeistä! Pistän ehdottomasti mieleeni, katsotaan miten energiaa riittää :)

   Ja kas, mutu-tuntumani osui aika kohdilleen! Tuossa taulukossa kanervan annostelu on 1-1½ rkl :) Kukkurallinen teelusikkani lienee aika tarkkaan tuo yksi ruokalusikallinen. Jes.

 2. Ei voinu ny välttää ”Toivossa on hyvä elää niin kauan kuin Toivo elää, sano lapamato”-lausetta, joka oli joskus kymmeniä vuosia sitten mun mielestä kovinkin nokkela mielikuva :). Tai siis onhan se edelleen, kun on näin ankeat huvit kuin meikäläisellä.

  Mutta siis voi hitsinvitsit, kun meillä ei kasva kanervaa lähimaillakaan. Lomapaikassa ei muuta ympärillä ollutkaan, mutta sillon en vielä ollut tietoinen tästä sun tee-se-itse-teestä.

  Mulle tuli toi sama ”ihan kuin ois yhen (tai useamman) kaljan juonu”-tunne, kun ostin luontaistuotekaupasta sellasta ”Sleepy”-yrttiteetä, jonka pitäis rauhottaa ja auttaa nukahtamista. Juu, auttoi tosiaan, kun nukahdin iltakasilta sohvalle varmaan samantien kun olin saanut mukillisen hörpittyä loppuun. Luontaistuotekaupan tätiltä sittemmin kuulin, että se annos, jonka sekotin siihen mukilliseen, olis pitäny sekottaa pannulliseen.. Keittelee pussillisesta itse kuulemma koko perheelle ne juomat. Juu, mää en keittänyt. Ihan itte join :). Mutta hyvät unet oli kerrankin.

  • Nyt mun tarvii ehkä viillellä ranteet, kun tajusin kuinka mauttomalta toi mun lapamatojuttu kuulostaa, kun olin kirjottanu ”mielikuva”, vaikka piti kirjottaa ”kielikuva”. Eli sillä ei ollu sen todellisen toivossa elämisen kanssa mitään tekemistä, koska sitä se elämä nimenomaan on. Enkä nyt sit näköjään osaa tätäkään selventää niinkuin haluaisin. Oon kyllä oikee junttien juntti. Anteeks <3

   • Voi höpsistä kuule! <3 Toi on niin totta, että lapamadosta tulee aina mieleen toi juttu :D Niin paljon sitä tosiaan silloin joskus hoettiin, että ei vaan voi välttyä :D

    No oho, onpa sulla ollut tujut teet! Pitääkin etsiä tuolla nimellä, että mitäs yrttejä se oikein sisältää. Olis nääs tarvetta kyllä :)

    • No huh. Juntti kiittää ymmärryksestä <3.

     Ja piti oikein itsekin googlettaa se tee. On Celestialin Sleepytime, joka sisältää kamomillaa, minttua ja sitruunaruohoa. Sattuisko sun takapihalta löytyyn ainekset :)?

     • No jos sää itses juntiksi luokittelet, niin mä olen kyllä sitten kans! Vielä juntimpi, aivan varmasti <3 <3

      Oo, kiitos paljon! Mä en vielä ehtinyt kuukkelin puheille :) Jaa-a, täytyy sanoa etten tietäis jos vaikka oliskin, ehkä mitään noista :D Tuo tunnistuspuoli on mulla hyvinkin rajallinen.. Ratamon ja voikukan kun osaa sanoa varmaksi, niin hyvä on. Heh. Kehittymistä on vielä paljon edessä :))

 3. Nyt taas kertalukemalla viisastui. Uusi juttu, joka pitää (tämäkin) laittaa korvan taa. Kun vain viitsisi ja jaksaisi ottaa selvää, niin luonnosta saa kyllä kerättyä jos vaikka mitä hyvää syötävää ja juotavaa. Ihana kommentti tuolta miäheltä :D

  • Niinpä! Mulla olisi aika paljonkin pitemmän linjan tavoitteita aiheen suhteen :) Se on vaan se jaksaminen juurikin, mikä pitäisi valjastaa kokonaan jotta asiat etenisivät.. Aika paljon olen jo lukenut kaikenlaista, mutta siitäkin tuppaa helposti saamaan infoähkyn. Niin paljon on kaikkea mielenkiintoista mitä luonnosta voisi ammentaa :) Parhaaksi olen katsonut, että vähän kerrallaan vain, mitä lähtee kokeilemaan.

   Miäs kiittää :D

 4. Ja niin kauniskin vielä, tuo kanerva. Tuossa lähimetsikössä ei meillä kanervia näy lainkaan, joten täytyypä laajentaa reviiriä. Vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta teekokeilulta sekä maun että vaikutuksen puolesta. :)

  • On! Tosi kaunis minustakin :)

   Kantsii kokeilla jos innostut. Mä olin tosi yllättynyt hyvästä maustakin. Olin valmistautunut jotenkin kitkerään makuun, että tarvitsee varmaan joukkoon hunajaa tai jotain. Mutta ei, ei kaipaa mitään lisiä ainakaan omaan makuuni :)

 5. Tänä vuonna onkin muuten ollut hyvä kanervavuosi. Meidän tontilla on aikaisempina vuosina ollut pari kuivahtaneen näköistä varpua, mutta nyt sitä on paljon runsaammin ja kukkii kauniisti. Kanerva taitaa tykätä viileästä ja sateisesta alkukesästä.

  Enpä tiennytkään että kanervalla(kin) on rauhoittava vaikutus. Täytynee joskus kokeilla. En tosin raaski oman tontin kaunistajia riipiä, täytyy mennä kauemmas.

  • Totta, kovin ovat reheviä tänä vuonna. Ei haittaa yhtään, niin kaunistuksen kuin keräämisenkin suhteen :) Kokeile ihmeessä, jos inspiroidut!

 6. Olin ajatellut metsästä haeskella suppilovahveroita ensi viikonloppuna, taidankin keräillä niitä etsiessäni myös kanervia. Kiitos vinkistä :)

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s