taidetekstiili

Huisin kaunis performanssitekstiili

Untitled

Untitled

Untitled

Tavara ei tuo (minulle) iloa, mutta taide näköjään tuo! Tämä Puutarha ja nurkat -blogin Saaralta saamani kangas on Saaran äidin, kuvataiteilija Tiina Énon maalaama. Saara kertoo postauksessaan tekstiilin taustoista mm. näillä sanoilla:

“Muistan sen performanssitilaisuuden. Ei varmaan kauas heitä, jos arvelen vuodeksi noin 2005 tai jotain sen ympäriltä. Oli Helsingissä Kallio kukkii -tapahtuma, keväällä. Tai Kallio kipinöi, talvella. Sillä kerralla äiti oli päättänyt osallistua pitämällä työhuoneensa ovet avoinna ja esiintymällä kertakaikkiaan itse.”

“Työhuoneen poikki oli viritetty pyykkinaru ja valkoinen kangas. Jonkin sortin katsomokin oli rakennettu ja ikkuna pimennetty. Muistaakseni minulla ei ollut kuin statistin rooli näytellä yleisöä penkissä, mutta saatoin minä joutua sytyttämään lyhdynkin tai painaa play stereoista.”

“Nämä kankaat ovat syntyneet hartaassa tunnelmassa, merenelävien kommunikoinnin äänitteen soidessa taustalla. Pensselillä vedellen yhdessä hetkessä, johon tekijä ei enää palannut mitään muokkauksia tekemään.”

“Nämä ovat siis vanhanliiton lakanakankaita. Äidin työhuonetta vastapäätä oli aikoinaan Pelastusarmeijan kirpputori, ja veikkaan liinavaatteiden löytyneen siispä sieltä. Osassa on kellastunutta reunaa, mutta on myös kirjailua ja pesulamerkkejä. Historiaa.”

Kankaita on siis (Saaran omassa käytössä) useita uniikkeja kappaleita. Lisää aiheesta ja koko tarina Puutarhassa ja nurkissa, klik.

Untitled

Miähen mielestä tämä on komein lakana mitä meillä on. Niin minustakin.

Untitled

Ja höpsistä: Mä mitään silittänyt, älkääs nyt sellaista kuvitelko. En odottanut edes suoristumista kosteahkossa ulkoilmassa. Rypyt kuuluu elämään.

Untitled

Ilon hippusetkin ovat harvinaista herkkua, ja nyt sain kokonaisen lakanallisen iloisia värejä! Arvostan tätä teosta paljon. Näen siinä keveyttä ja “olevaisuutta”, vaikken taiteesta tai sen arvostamisesta mittään tiedäkään. (voi tietysti olla niinkin, että näkee sitä mitä haluaa, mene ja tiedä)

Halaus ja kiitos vielä Saaralle ihanasta iloa sisältäneestä paketista ja viestistä! ♥

Untitled

Mitäs tykkäätte tekstiilistä? Iskeekö / kertooko jotain?

– Taru

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

14 Comments

 1. rautalintu

  Mä aattelin, kun katselin niitä Saaran blogissa, että ovat varsinaisia ilon- ja valontuojia vahvoine, räiskyvine väreineen. Sopii oikein hyvin näin syksyyn. Ihanaa, että sait sen ilahduttajaksesi.

 2. Pilvi

  En nyt lähtisi tässä maalausta sisällöllisesti analysoimaan ;) mutta näyttävä, rohkea, erilainen ja hieno se on. Upeaa, että se päätyi sinulle. Tuolle on varmasti käyttöä ja minne ikinä sen laittaakaan, se ei jätä ympäristöään mitäänsanomattomaksi!

 3. Anu

  Tuohon maalaukseen on purkautunut paljon energiaa, josta jokainen voi löytää omansa. Hetihän minä täällä kävin analysoimaan tuota maalausta, mutta jätän sen oman pääni sisäiseksi pohdinnaksi. Onneksi valoa on tuossa paljon.
  Ajatuksia täältä sinne ❤︎

 4. Vanha Jäärä

  Aika hauska – ja kuten joku sanoi: räiskyvä! Itse asiassa aika hyvä idea. itsekin voisi taiteilla itselleen vaikka uniikin pöytäliinan kangasväreillä. Taiteena mä en tuollaista nykytaidetta ymmärrä – liekö tuossa jokin viesti tai sisältö…jaapajaa, ihan sama, kivan näköinen joka tapauksessa :-)

Kommentoi toki!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s