Tunnelukkotesti

lock

Pistän muistiin, kun satuin törmäämään tähän vanhaan tunnelukkotestiin:

http://www.tunnelukkosi.fi/testi.php (54 kysymystä)

”Tunnelukko on lapsuudessa tai nuoruudessa opittu haitallinen ajattelutapa, joka nykypäivänä aktivoituessaan lukitsee meidät itsellemme haitallisiin toimintatapoihin.”

padlock

Lainkaan tunnelukkoa minulla ei ollut aiheissa Emotionaalinen estyneisyys, Hyväksynnän haku, Epäonnistuminen, Riippuvuus, Kietoutuneisuus ja Tunnevaje.

Aijaa, hyvin vapautunut henkilö siis, heh.

Tai sitten ei, koska vahvaa lukkoa oli osastoilla Hylkääminen ja Suojattomuus, ja erittäin vahvaa aiheissa Kaltoin kohtelu ja Ulkopuolisuus.

No juu, ei yllättänyt, tiedän ja tiedostan. En oikein osaa pitää suurena ongelmana, koska tiedän. Ennemminkin osana persoonaa, kuin lukkona. Koska eikös kokemukset muokkaa osaa persoonallisuudesta, ainakin pienesti. Ihan luonnollisesti. Mun mielestä.

Miähen kanssa vähän hymyilimme lauseelle ”En luota toisiin ihmisiin kovin helposti vaan uskon että minut ennen pitkää petetään tai minua loukataan”. Että mikäs uskon asia tuo nyt on, fakta. Eivaan, eihän sitä joka kerta loukatuksi päädy, jos jonkun lähelle päästää, mutta varuillaan on syytä olla. Pikkasen varautunut, edes jollain tajunnan tasolla. Joku voi satuttaa vahingossa tai tarkoittamatta, joku tarkoituksella. Sattuuhan noita.

garden-shed

Sitä vähän kritisoin, että korkea sosiaalisuus / matala sosiaalisuus oli niin vahvasti liitetty ulkopuolisuuden tunnelukkoon. Minusta sosiaalisuuden taso on eniten luonnekysymys, jossa ei ole oikeaa tai väärää toimintamallia? Introvertti / ekstrovertti, jne. Esimerkiksi itse en ole kuvauksen tapaan ujo tai epävarma, olen vain harvoin innostunut ihmisten kanssa pörräämisestä. Omalla kohdalla ei niinkään liity siihen, että on ollut vahvoja ulkopuolisuuden kokemuksia. Erilainen asia erikseen, vaikka pientä vaikutusta voi tietysti olla sosiaalisuuteenkin, miksipä ei..? Perehtymättä tunnelukkoaiheeseen sen enempää, myös testituloksissa mainittiin, että hieman yleistäviin selityksiin saa ja pitää suhtautua omalla varauksella.

”Voimme vapautua tunnelukoistamme vain kun opimme tiedostamaan niitä ja niihin liittyviä tunteita.”

Tuosta olen heti ihan samaa mieltä :)

– Taru

[kuvat Pixabay | CC0]

Lue lisää: Mikä on tunnelukko? | Tunne lukkosi -kirja | Tunnelukkotesti

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

19 Comments »

  • Mäkin muistan joskus aiemminkin tehneeni, mutten yhtään mitä tulokset mahtoivat silloin olla.. Noh, nyt on tallessa, niin voin vaikka muutaman vuoden päästä testata onko jokin muuttunut :)

  • No höh. Mutta kuule – sellaista tyyppiä ei taatusti ole olemassakaan, jolla ei mitään lukkoja olisi <3 (ellei huijaa vastauksissa, näin mä luulen)

 1. Kun luin tekstisi, ajattelin, että saan varmaan ihan samat vastaukset. Ulkopuolisuuteen ja kaltoin kohteluun sainkin erittäin vahvat, mutta muuten meidän lukkomme ovat erilaiset. Koen, että nuo kaksi ovat minussa syvimmät lukot. Muut liittyvät minusta enemmänkin tähän stressaavaan hetkeen kuin varsinaisesti minuun sen suuremmin. Ja sentään puolet olivat joko heikkoja tai niitä ei ollut lainkaan. Toivoa siis on? Kummallista, olen ajatellut, että olen toivoton tapaus.

  • Joo – olen samaa mieltä! Minunkin tuntemuksien mukaan elämäntilanne joko luo tai vahvistaa yhtä sun toista. Halusi tai ei.. Esimerkiksi kun olen syvästi haavoittunut muutenkin, en viitsi yhtään kuunnella henkistä pieksemistä. Vältän viimeiseen asti keskusteluja joissa todennäköisimmin saan sitä niskaani, koska tiedän etten juuri nyt jaksa puolustaa itseäni, ja otan myös normaalia herkemmin nokkaani. Itse asiassa vältän käytännössä kaikkia kuulusteluja, eiku keskusteluja :D Kun taas vähemmän tuolta osastolta lukkoinen ihminen, joka on vaikeassa tilanteessa, nimenomaan tahtoo jutella tyyliin kaikkien kanssa, koska hän ei luonnostaan varaudu ”hyökkäyksiin”.

   Menipäs taas aika syvälle keittiöpsyko -osastolle.. Näihin mun pohdintoihin kannattaa suhtautua vielä suuremmalla varauksella kuin testien tuloksiin ;)

 2. Mielenkiintoista. Tää testi on ihan pakko tehdä. Mutta niin että on aikaa keskittyä siihen. Rakastan tämmöisiä (etenkin jos niistä tulee sellainen tulos, jonka voi allekirjoittaa. Silloin testi on heti omasta mielestä luotettava :))

  • Aivan, niinhän se just menee :D

   Tässä eniten paikkansa pitäneitä osia oli erittäin vahvoissa lukoissa. Muista oli vähän hankalampi ottaa selkoa, kun selitykset esimerkiksi myös heikon lukon kohdalla ovat sen ääripäisen. Toisaalta, jää itselle enemmän tulkinnan ja pohdinnan varaa :)

 3. Mä oon tehnyt tuon testin suht hiljattainkin ja jopa analysoinut tulosta alan ammattilaisen kanssa, mutta ööö, en nyt muista mitään järkevää tuloksista enkä analyysistä (en ainakaan myönnä mitään, hehhee). Jotain ulkopuolisuuden lukkoa mussa on, mutta mustakin sosiaalisuus on enempi luonnekysymys. Voihan sitä olla vaikka kuinka sosiaalinen ja ekstrovertti luonteeltaan, mutta joidenkin kokemusten takia ulkopuolisuuden tunne rajoittaa sosiaalisen elämän toteuttamista.

  Oisko tää(kin) jokin jenkkien kehittämä testi, jonka mukaan lähtökohtaisesti ”normaali” ihminen on ihan yltiösosiaalinen ja jos ei ole, niin jotain on lukossa tai vialla? ;-)

  Eikä nuo kaikki lukot ole yksikäsitteisesti huono asia kuten säkin sanoit. Jossain määrinhän on esim syytä olla varovainen ihmisten suhteen eikä luottaa sinisilmäisesti kaikkiin. Ja joidenkin ihmisryhmien kanssa ulkopuolisuuden tunne on väistämätöntä. Mutta jotkut lukot ois eittämättä hyvä tunnistaa – jos niistä on jollain lailla haittaa elämälle. Se onkin se helppo osuus. Lukon avaaminen voi joskus olla hyvin hankalaa.

  • Joo, noin sekunnin sadasosan verran sihahti, että mitäs tämä sosiaalisuuden ihannointi taas on, häh. Noh, oli miten oli, jokainen on hyvä ja juuri oikeanlainen juuri sellaisella sosiaalisuuden asteella kuin on varustettu. Se on mun järkkymätön näkemys :) Ja vaihteleehan se(kin) toki myös. Varmasti ihan kaikilla joskus, ekstroverteillakin. Niin ma luulen.

   Niinpä, en usko sinisilmäisyydenkään olevan täysin hyväksi? Sekin teettää tunnelukkoja, kun jossain vaiheessa tulee kuitenkin pettymäänkin..? Jokin keskitie varmaan paras tässäkin. Ja sen sanominen tosiaan se helpoin osuus :)

 4. Mä tykkään kaiken maailman testeistä ja tokihan tämäkin piti käydä heti tekemässä, kun oli mulle aivan uusi tuttavuus. Mä taidan olla ihan takalukossa, vaikka en oo sitä itse tiennyt. Tunnistin kyllä itseni sieltä monin paikoin, mutta yllätyin, miten negatiivisen kuvan sain tätä kautta itsestäni.

  Erittäin vahvat lukot: alistuminen, rankaisevuus, pessimistisyys (allekirjoitan). Toisessa ääripäässä lukkoja ei löytynyt seuraavista: hylkääminen, oikeutus ja tunnevaje (mitä ne nyt sitten ikinä onkaan).

  • Mä kans, nää on aina hauskoja! :)

   No juu, tää tuntui olevan vähän sellainen testi, että kaivamalla kaivetaan ihmisestä ikävimmät häivähdykset. Ja selityksetkin tosiaan kuvailevat vähän yleistävästi ääripäitä, ainakin mun mielestä. Sitäkin voi katsoa monelta kantilta, että onko jokin oma reaktio haitallinen vai ei, vaiko ihan luonnollinen.

   Kuule. Ei ole välittynyt kuvaa, että sä olisit mitenkään huippis negatiivinen <3 Että omalla varauksella näiden tulosten kanssa :)

 5. Hellumarei ja hellät tunteet sille puolelle lätäkkömutkaa :)

  Onpa jännä ja mielenkiintoinen aihe! Pitääkin testailla miten lukossa sitä testin mukaan onkaan ja osuuko testiä tekemättä itse ajatellut lukot testin tunnistamiin lukkoihin miten hyvin,

  Pientä huumoria loppuun. Aika hauska, kun juttu loppuu ”mikä tunnelukko” ja että katso lisää ja sen alla on kahdet kalsarit :D Ei mainoksessa mitään vikaa, tai siinä, että ylipäätään on mainos. Repesin vaan niin spontanisti, kun meinasin klikata niitä kalsareita :DD

  • Hejsan till dig! Hitsit, tarttis joutaa Blogosfääriinkin taasen joku pvä :)

   Ääh joo, ainakin mobiiliversiossa taitaa jälleen näkyä WordPressin toimittamia mainoksia, kun en ole maksanut niiden poistosta… :D Rasittavaa maksaa kaikesta, ulkoasun muokkausmahdollisuudesta ja kuvasäiliöstäkin, niin jätin pahuuttani yhden rahareiän maksamatta, kun harrastushan tämä vain on :) Katsotaan nyt, ärsyttääkö kuitenkin liikaa alkkarit sun muut :D (itselleni en tokikaan noista mittään saa)

   • Mua ei ainakaan ärsyttänyt. Nauratti vaan. Halpaa huvia siis ;)

    Jos saisit jotain, niin klikkaisin kyllä kalsareita ja kauneuspulvereita :D Kyllä näille jutuille voisi kannatusklikkaillakin ;)

 6. Tosiaan, tännehän minun pitikin palata kommentoimaan. Luin tämän jo aiemmin ja olen hämmentynyt kuinka meillä on taas kerran yksi yhteinen aihe :) Tämä on hyvinkin ajankohtainen aihe itselleni, olen minäkin tehnyt tuon testin jo vuosia sitten, mutta taas on tarve päästä eteenpäin ja palaan samojen asioiden äärelle. Tuo Tunne lukkosi -kirja kannattaisi lukea ihan jokaisen, mielestäni Takanen on onnistunut jotenkin niin kansantajuisesti avaamaan asioita ja nuo tunnelukot on melkeenpä aukoton ”teoria”, eli päästään hyvinkin kokonaisvaltaiseen analyysiin kun mennään niissä riittävän syvälle. Ja jokaisella niitä lukkoja on, ja jokainen niihin tulee törmäämään ennemmin tai myöhemmin. Se että tiedostaako ne vai ei, vaikuttaa mielestäni merkittävästi onnellisuuteen. Ei ehkä just tällä hetkellä, mutta viimestään sitten kun ne lukot tulee elämässä eteen.

  Olen lukenut nyt huolella Takasen kolmatta kirjaa, Tunne sydämesi, joka on ero-opas ja parisuhteen käsikirja. En voi muukakuin suositella jokaiselle sinkulle ja parisuhteessa elävälle, vaikka sisältö onkin muodossa ”nyt kun olet eronnut, niin…”. Harmittaa itseasiassa vähän se, että se on kirjoitettu eronnelle vaikka asiaa olisi syytä pohtia jo parivalinnan yhteydessä ja parisuhteen alussa ja edetessä – tosin eihän ne onnellisuuskuplassa elävät kumminkaan tällaisia spekulaatioita lukisi… :D Mutta kirjassa on jälleen hyvinkin ymmärrettävästi ja esimerkein varustettuna selitetty, miten lukot aktivoituu parisuhteessa ja kirja avulla löytää vastauksia siihen, kun pohtii mistä mikäkin teko tai tunne syntyy ja miksi niistä tulee niin suuria ongelmia että koko homma kariutuu.

  Kyllä skeemateparpia on toooosi mielenkiintoista ihan ylipätään. Yksi niistä asioista, mitä opiskelisin enemmänkin jos riittäisi aika kaikkeen.

  • No sattuipas taas sopivasti! :) Meillä näyttää usein risteävän nää jutut, hauskaa :) Mäkin olen tuota lukkokirjaa toisinaan katsellut ”sillä silmällä”. Kovasti sitä on kehuttu.

   Heh, me taidetaan parisuhteen osalta olla just siellä pahamaineisessa onnellisuuskuplassa… :D Monet kerrat on asiaa itsekin hämmennyksellä ihmetelty. Kun yleisen käsityksen (?) ja oman kokemuksenkin mukaan suhde ”pitäisi” vuosien mittaan latistua edes jollain tasolla. Mutta kun ei vaan :) Onhan se vissiin vähintäänkin outoa, ettei ole minkäänlaisia parisuhdeongelmia, mutta näköjään ihan mahdollista.

 7. Mulla on usein myös vahvoja ulkopuolisuuden kokemuksia. Tosin en pidä niitä pahana, koska olen ihan mielelläni erilainen. Mä oon just sitä tyyppiä, että jos kaikki muut hehkuttaa jotain hienoa hyllyä tai vaatetta, niin mä en missään nimessä ottaisi itselleni sitä mitä jokaisella muulla on. Tunnen oikein mielihyvää, jos olen löytänyt jonkin ihan toisenlaisen kirpparilta kolmella eurolla. Mä en kyllä liitä ulkopuolisuudentunnetta itseni kohdalla testin mainitsemaan sosiaalisten tilanteiden välttelyyn / vetäytymiseen.

  Testissä huomasin, että myös suojattomuus oli vahva. Se johtuu varmaan siitä, että vastasin maailman olevan vaarallinen paikka – no onhan se – kotiovellekin voi kuolla heti huomenna. Mutta ei se kyllä pelota mua :D

  Lukkoja mulla ei ollut lainkaan epäonnistumisessa, emotionaalisessa estyneisyydessä, tunnevajeessa, vajajuudessa ja kietoutuneisuudessa. Tunnistin itseni tuloksista täysin. Samoin Jannen. Ja Janne itsensä omastaan ja mut mun vastauksista myös. Täytyy kai siinä jotain perää olla. Mielenkiintoista.

  Mä niin tykkään tällaisista. Tuntuu hyvälle välillä vähän analysoida itseään. Kai se on niin, että jos tuntee itsensä paremmin, voi paremmin.

  • Just niin :D Maailma on kaikin puolin vaarallinen paikka, mutta sen voi juurikin tiedostaa ilman sen kummallisempia pelkotiloja. Musta olisi naivia kuvitella, että kaikki on kukkaista ja silkkiä vain. Tai että pitäisi asennoitua niin. Ottaa sen mitä tulee, sillä tavalla kuin tulee. Ja reagoi niin sanotusti vasta kun sattuu, silloinkin ehtii hyvin. Toki varomattomuutta tarkoittamatta.

   Tosi kivaa, että muutkin tykkää näistä :) Itsensä(kin) ymmärryksen kasvattaminen on aina mielenkiintoista.

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s