Saunan kevätsiivous

Saunan kevatsiivous

Tässä kämpässä sattui olemaan todella hyvä sauna. Ei pahemmin häpeä puusaunalle, niin pehmeät ja sopivat löylyt saa, ettei melkein sähkösaunaksi arvaisi. Täytyypä muistaa kiitellä saunatonttua vuolaasti.

Minäkin olen nyt pystynyt saunomaan, kun jäätynyt olkanivel ei enää särje järjenkin vievää joka-vuorokauden-minuutti tahtia (se vaihe kestikin vain seitsemän kuukautta). Käsi ei tokikaan toimi näin nopsaan, mutta tämäkin on jo paljon sen osalta.

En osaa sanoa, mistä seikoista saunan hyvyys mahtaa johtua. Vanhahan se on, ja kiuaskin varmaan jo ajat sitten tehokkaimmat päivänsä nähnyt – ehkä taika on siinä ;) Löylyfilosofiana meillä on kaataa löylyvesi kiukaaseen, ei heittää. Parhaat pössikset tulee juuri sen jälkeen kun kiuas on sammutettu. Ei myöskään tykätä hyvää liian kuumasta, max 60-70 astetta riittää.

Saunan peseminen

Pöljää kertoa, kuinka siivotaan? Tavallaan joo. Jaan kuitenkin Marttojen saunanpesuvinkit, koska yllätin ainakin itseni sillä että seinäpaneelit olisi parasta pestä alhaalta ylöspäin. En ole tullut aikaisemmin ajatelleeksi myöskään ”ensin lämmintä, sitten kylmää vettä”. Jotain siltä väliltä olen vissiin lorotellut menemään.

Saunan kevatsiivous
Tavanomainen saunanpesuaine ei ihan yllä luonnonmukaisempiin tähtäimiini, mutta pitäähän se käyttää, kun kerta on. Millä olette muut luonnonystävät pesseet saunoja? Olisiko mäntysuopa oivin aine?

”Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese yleispuhdistusainevedellä ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi.

Pestessäsi puuta harjaa puiden syiden suuntaisesti. Kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin.”

–> lisää vinkkejä saunan pesuun: Martat

Saunan kevatsiivous

Laudeliinoina toimivat loistavasti muinoin Varustelekasta hamstraamani armeijan ylijäämäpyyhkeet (käyttämättömiä ja uudenveroisia kuitenkin). Hieman alle kahden euron kappalehinnalla olivat muistaakseni pilattu. Kestävät luultavasti ikuisuuden, pesukin 90 astetta. Osasta olen ajatellut ommella tyynynpäällisiä. Jämäkkänä puuvillaisena toimivat moneen juttuun.

Raikasta pääsiäisen jatketta toivotellen,

– Taru

| kommentoi

| seuraa blogia: RSS | Facebook | Bloglovin | Google+ | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

Kategoria(t): koti, pienet ilot

Tagged as:

11 Comments »

 1. Oho, olen siis aina pessyt saunan seinät väärin, kun olen aloittanut – omasta mielestäni loogisesti – ylhäältä ja edennyt alaspäin. Kyllä Martat tietää, mutta miksihän näin? Nuo pyyhkeet on todellakin varmaan ikuisia. Meilläkin on käytössä samankaltaisia puoli vuosisataa vanhoja astiapyyhkeitä ja ovat parempia kuin uudet. Leppoisaa lauantaita!

  • Niin mäkin olen aina tehnyt, ikinä kuullutkaan että alhaalta ylöspäin. Jos olisi yhtään epäilyttävämpi lähde kuin Martat, en olisi varmaan uskonut ollenkaan, tuhahdellut vaan :D Kun loogisesti ajateltunahan ”likavesi” valuu jo puhtaan päälle, ellei aloita ylhäältä päin. Höh, merkillistä. Ehkäpä paneelien saumat pysäyttävät kuvitellun ilmiön..?

   Täältä löysin yhden selityksen, valumajäljet: http://anna.fi/juhlat/joulu/jouluvalmistelut/kodin-katot-ja-seinat-siivoojien-syynissa

   ”Jos likaiseen seinään joutuu käyttämään emäksistä pesuainetta, on hyvä pestä seinä aina alhaalta ylöspäin. Näin valumat eivät jätä seiniin ikäviä jälkiä. Seinä huuhdotaan ja kuivataan samassa järjestyksessä.”
   ”Saunan seinät puhdistetaan yleensä muutaman kerran vuodessa – jouluksi on mukava antaa saunallekin varsinainen kunnon käsittely. Paneeliseinä kestää hyvin harjaamista. Pesuaineena voit käyttää heikosti emäksistä tai emäksistä pesuainetta, jonka ph on yli 7. Seinät pestään ja huuhdotaan alhaalta ylöspäin. Ylimääräisen veden voi poistaa esimerkiksi ikkunakuivaimella.”

   Että silleesti. Ihme juttuja.

   Kiitos Erja, samoin <3

 2. Haluaisin kommentoida edelliseen kirjoitukseen että kyllä te sitten tiedätte kun oikea talo tai asunto sattuu kohdalle. Olen aina ollut sitä mieltä että pysyvyys tuo vapautta tehdä asioita, liputan siis oman pienen talon ostamista missä ei ole liikaa pihaa ja tarvittaessa pihassa voi käyttää talkkaripalveluita joita netistä löytyy helposti.
  Martat on kyllä hyvä tietolähde en minäkään ole tiennyt että saunan seinät pestään alhaalta ylös.

  • Ehdottomasti pitää tehdä tai tähdätä sellaiseen ratkaisuun, joka tuo juuri itselle vapautta (tai onnellisuutta / iloa / onnen tunnetta). Ilman muuta <3 Mutta; itselle parhain juttu ei välttämättä ole sitä toiselle yksilölle. Tahtoo sanoa, että olen ihan oikeasti tosissani :) En sillä, että pitäisin muuta mahdottomana toteuttaa, tai ettei olisi tarjontaa, vaan siksi ettei pysyvyys yksinkertaisesti palvele tai innosta enää. Kaikista mainitsemistani syistä :)

   Niin on – Martat on kyllä aina hyvä tietolähde. Pitäisi joskus ottaa oikein asiaksi ja lueskella esimerkiksi koko tuo sivusto läpi.

 3. Ah, sauna ja saunominen on kestosuosikkiaiheeni :). Me pesemme saaressa viemärittömässä saunassa joko mäntysuovalla tai ekohajoavalla tolulla. Mutta mutta, tällaiset saippuapohjaiset pesuaineet eivät kuulemma ole saunanpesuun parhaita vaihtoehtoja. Tämän tiedän siitä, että mieheni osallistui kerran saunayhdistyksen ammattilaispesukoulutukseen (hehheh) ja siellä sanottiin, että saippua on otollinen kasvualusta saunassa bakteereille. En enää muista, mikä oli oikea pesuaine, mutta veikkaan, että tuollainen Saunapesu on siihen tehty ja tarkoitettu. No, tästä huolimatta me pesemme noilla yllä mainituilla, eli yleensä mäntysuovalla ja saunomme siis bakteeriemme kanssa männyn tuoksussa :)).

  Teidän sauna näyttää hienolta ja juuri tuollaiset lempeät löylyt ovat minustakin ihan parhaat!

  • Jaa? No hemmetti, mä jotenkin automaattisesti ajattelin, että mäntysuopahan se paras tottakai on. Tuoksu varmasti ainakin, mä niin tykkään siitä :) Aasinsiltana tuli mieleen, että vasta tässä iässä kuulin yhdeltä alan ammattilaiselta, että paras pesuaine auton pesuun on nestemäinen mäntysuopa. Ei suinkaan tiskiaine, jota me useimmat olemme kautta aikain käyttäneet auton itsepesuun, krhm. Se kuulemma altistaa esim peltien ruostumiselle, jota mäntysuopa taasen estää. Aina näköjään oppii, milloin mitäkin :)

   Voi kiitos Pilvi. Ei siellä mitään hienoa ole, mutta pirun hyvä sauna on, ainakin meille lempeydestä nauttiville. Ei mitään valittamista :)

 4. Ai hitsi, että nuo armeijan ylijäämäpyyhkeet ovat kivat! Meillä kuurattiin myös kylpylä pääsiäiseksi, mutta nyt on flunssan vuoksi jäänyt saunomiset väliin.
  Mukavia pyhiä sinne <3

  • Eikös olekin – niin yksinkertaiset ja tosiaan tyyliin ikuisesti kestävät.

   Kiitos samoin Anu. Lepääthän pöpön tainnoksiin <3

 5. No jopas nyt….alhaalta ylöspäin ja Mäntysuopa ei ole hyvä. Höh! En tosin ole kertaakaan vielä pessyt noin nelivuotiaan saunamme seiniä, lauteet kyllä. Takaseinässä on sellainen selkänoja, joten meillä ei seiniin normaalisti koske mikään ruumiinosa. En minä niitä ihan huvikseni ala hinkkaamaan – en alhaalta ylöspäin enkä ylhäältä alaspäin :-)

  Mekin tykätään sellaisesta about 60-70 asteisesta saunasta. Edellisessä kämpässä ihmeteltiin, että onpas miellyttävät löylyt antava sähkökiuas, sitten havaittiin, että yksi kolmesta vastuksesta oli kärähtänyt. Siinä syy. Ehkä teilläkin miellyttävät löylyt johtuvat siitä, että kiukaasta on paras puhti jo poissa.

  • Oikein – huvikseen ei kyllä kannata hinkata yhtään mitään :) Se jos mikä on turhaa.

   Joo, vähän epäilen samaa syytä. En tiedä, mutta saattaisin epäillä myös, että huonotehoinen kiuas kuluttaa suhteessa enemmän sähköä. Muutenhan ”huono veto” on yksi hailea, kun kerta on omasta mielestä hyvät löylyt :) Katsotaan nyt, kun saadaan ensimmäinen sähkölasku, että ollaanko sitä mieltä että kysellään uutta kiuasta :D

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s