jarventarina

Metsämuseo ja Järven tarina

Kävimme perjantai-iltana Suomen metsämuseo Lustossa Punkaharjulla. En yleensä ole kovin kiinnostunut museoista, mutta Luston slogan “Yllättävän hyvä museo metsästä!” pitää kyllä paikkansa. Sokkeloiseen museoon on saatu kivasti luotua tunnelma, että kulmien takana on aina jotain yllättävää ja mielenkiintoista.

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

“Lusto on metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo ja tiedekeskus – ihmisen ja metsän menneisyyden sekä tulevaisuuden kansainvälinen kohtauspaikka” lusto.fi

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto
Hiljaisuuden Huoneessa pyörii aistit imaiseva kuva- ja ääniesitys

Metsämuseo Lusto

Mystisellä kansanperinneosastolla olisi voinut viettää tovin jos toisenkin

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto
Wanhojen vekottimien luona on mielenkiintoisia videoesityksiä miten systeemit ovat entisaikoina toimineet. Hommia on piisannut.

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Metsämuseo Lusto

Meneillään olevat perus- ja erikoisnäyttelyt löytyvät tästä.

Metsämuseo Lusto

Museovierailulla kävi vähän vanhanaikaisesti, muutenkin kuin vain eksymiset (ei maltettu katsella pohjakarttaa ;). Tunti, joka meillä oli aikaa, oli aivan liian vähän, pelkkä pintaraapaisu. Nyt “joudutaan” sitten menemään vähintään toisenkin kerran.

Aikaa oli rajallisesti, koska…

Järven tarina

Järven tarina -juliste

… varsinaisesti meidät ajoi paikalle Kino Lustossa esitetty dokumenttielokuva Järven tarina. Metsämuseon muu tarjonta tuli iloisena yllätyksenä kaupan päälle.

Järven tarina on saanut ensi-iltansa jo tammikuussa, mutta myöhän ei olla ajan hermolla ja trendien aallonharjalla. Huikea elämys oli jälkijunassakin.

Ihan varmasti paras luontoelokuva minkä olen koskaan nähnyt. Minkään maalainen.

Teaser traileri:

jarventarina_trailer1

“Järven tarina –elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Suomalaisen kulttuurin ja muinaisten uskontojen tarinat heräävät henkiin, kun pinnan alla oleva maailma avataan katsojille ensi kertaa tässä laajuudessa. Järven tarinassa kaikki kerrotaan veden kautta; selityksensä saavat niin maailman synty kuin veden äärellä ja alla elävät eläimet, kasvit ja hyönteiset.
Vuodenajat vaihtuvat tarinoiden myötä, yli kuusi tuhatta vuotta järvien historiaa kerrotaan vanhojen suomalaisten tarujen, uskomusten ja uskontojen kautta.” nordiskfilm.fi

Virallinen traileri:

jarventarina_trailer2

Uskomattoman kuvamateriaalin lisäksi vanhoja uskomuksia oli kivasti upotettu tarinan kulkuun. Niitä ei minusta kuitenkaan ollut ihan niin runsaasti kuin esittelytekstit antavat ymmärtää. Riippuu tottakai katsojasta, kuinka paljon on perehtynyt aihepiiriin, tai kiinnostunut siitä.

Paikalla oli myös elokuvan tekijöitä. Ohjaaja Marko Röhr toivotti yleisön tervetulleeksi dokkarin pääkuvaajan kanssa.

Järven tarina 15.7.2016

Esityksen jälkeen oli mahdollisuus jäädä keskustelemaan tekijöiden kanssa. Hitsi, kun emme tienneet siitä etukäteen, oli jo kiire-kiire seuraavaan paikkaan. Muuten olisi ehdottomasti käytetty tilaisuus hyväksemme.

. . . . . .

Tulipas taas paljon elämyksiä vain muutamassa tunnissa. Nähtiin ja kuultiin myös kliseinen lomalla kinaava perhe. Heitä ei ilmiselvästi pahemmin naurattanut, mutta ainakin meistä oli kuin sketsiä seuraisi salasivusilmällä. Heh. Kiitos siitäkin, toivottavasti sopu löytyi! <3

– Taru

| kommentoi

| seuraa: RSS | Instagram | Bloglovin | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

6 Comments

  1. Taru

   Hiljaisuuden huone(kin) oli yllättävä. Kyltti vain käytävään, että tuolla olis Huone. Voi hitsi, että oli, tai on, hienosti tehty.

   Aamulla just pohdittiin, että ton leffan vois kattoa vaikka joka päivä. On kyllä ihana :)

 1. Vanha Jäärä

  Oon kans funtsannut, että tuo Järven tarina tarttis jossain vaiheessa nähdä. Vielä on näkemättä. Tosta museosta tuli vähän mieleen Metsästys- ja kalastusmuseo Ahvenanmaalla, sekin on yllättävän mielenkiintoinen vaikka kans aika pieni.

  1. Taru

   Samoin oli meilläkin mielessä, että jotenkin se on nähtävä. Varsinaiset leffateatterit ei kiinnosta yhtään, niin oli kyllä onnellinen sattuma että törmättiin tähän mahdollisuuteen.

   Nyt mäkin olen sitä mieltä, että museokin voi olla innostava. Ainakin jotkut niistä :)

 2. Satu

  Lusto on ihana! Vaikka minäkään en normaalisti mikään museoiden ystävä ole. Lustossa on tullut käytyä useastikin – viimeksi äitienpäivälounaalla. :-) Kokeilitteko ajaa sillä nosturilla vai mikä se nyt on nimeltään? Siirtää niitä palikoita sillä koneella? Mä yritin kerran, mutta olin siinä ihan surkea. :-D

  1. Taru

   Niin minustakin, aivan ihana! Pitää kyllä tosiaan ajella toisemmankin kerran.

   Juu, nähtiin palikkakoura :) Mää en viittiny edes harkita, ei varmasti olis tullut mitään… Isäntä taas ei kuulemma viitsi leikkiä työkoneilla. (pyöritteli ennen sairastumistaan ammatikseen isoja kaivinkoneita ja sellaisia ;)

   Postasinkin jo seuraavat jonossa olleet kuvat Savonlinnan huudeilta. Ootkohan sä käynyt Kakonsalossa? Voisin kuvitella, että olet, sä kun aina löydät niin ihania paikkoja :)

Kommentoi toki!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s