auringonlasku

Auringonlasku

Auringonlaskuissa on taikaa, varsinkin erityisen värikkäissä. Tämä viikonloppuna nähty, kiertotiellä vastaan tullut oli ehkä komein näkemäni vähään aikaan. Kannatti poiketa lyhimmästä reitistä (vaikka syy olikin huonokuntoinen tie).

Auringonlasku

“Iltarusko hyvä rusko, aamurusko päivän pasko”

”Iltarusko aamun usko, aamurusko hatun kastaa”

”Aamurusko, ilta pasko”

Auringonlasku

Vanhat ennustukset / sanonnat voivat usein pitää paikkansa.

“Kun illalla länsitaivas punertaa auringonlaskussa, ilmakehässä on yleensä päivän tuulien jälkeen pölyä tai muita pieniä hiukkasia sirottamassa valoa. Nämä eivät enteile sadetta. Sen sijaan kun auringonnousun taivas punertaa, valon sirottajana on yleensä kosteus eli pienet pisarat tai jääkiteet, jotka ovat ehtineet itätaivaalle ensi merkkeinä lännestä tulevista sateista. Ne saattavat saapua jo illaksi.” – tiede.fi

Auringonlasku

“Auringonlaskun aikaan taivaalla näkyy usein iltarusko. Auringonlaskun jälkeen on kolmenasteista hämärää: porvarillinen hämärä (aurinko korkeintaan 6 astetta horisontin alapuolella), nauttinen hämärä (6–12 astetta) ja astronominen hämärä (12–18 astetta).” – Wikipedia

Mielenkiintoista, vaikka taivaan ilmaisnäytösten ihmeellisyyskin riittää. Ei välttämättä tarvitse mittailla, ennustaa tai selittää. :)

– Taru

| kommentoi

| seuraa: RSS | Instagram | Bloglovin | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

13 Comments

 1. Annukka

  Taas opin uutta. Tai siis vanhaa :).

  Huvittaa vaan nuo asteet. Että mitenkä niitä mitataan…
  Voisi sitten päteä lomalla järven rannalla istuskellessa ja auringonlaskua katsellessa sanomalla, että onpa kauniin porvarillinen hämärä :)

  Upeat kuvat! Kannatti tosiaan vaihtaa suunnitelmaa <3

  1. Taru

   Kaunis kiitos! <3

   Joo, noi mittailut menis kyllä yli hilseen… Mutta olishan se tosiaan hauska päteä kaikenlaisilla hämärätiedoilla :D En ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan moisista termeistä.

 2. Vanha Jäärä

  Ennusti tuo nyt sitten ihan mitä tahansa, niin onpa kaunis! Ja oot vielä onnistunut kuvaamaankin sen. Mä oon joskus yrittäny mun surkeilla kameroilla ja ei aivan onnistu tavoittamaan ruskon värejä ;-)

  1. Taru

   Kiitos :)

   Vihdoinkin mullakin on kamera, jolla saa edes sinnepäin otoksia miltä livenäkin näyttää. Kaikenlaista kuvatulvaa tulee todennäköisesti pukkaamaan ;)

  1. Taru

   Kiitos :))

   Välillä on tulva, tuli parissa illassa paljon otoksia. Oon niin spontaani postailija, etten osaa hautoa. Heh. Ehkä joskus vois vähän harkitakin mitä ja milloin lykkii uunista ulos, mutta sitten mä en olis mä ;D

 3. Kaisa

  Jos hyvin hämmentävillä haluat brassailla, suosittelen Gavin Pretor-Pinney’n Pilvibongarin oppaan hankkimista (hankkimista siksi, ettei sitä kirjaston laina-ajassa pysty mitenkään lukemaan, tai edes murto-osia sisäistämään).
  Joutilaisuuden filosofiaakin, ehkä

  1. Taru

   Loistava vinkki, kiitos Kaisa! Olen tuosta joskus kuullut / lukenut, mutta jostain syystä on jäänyt siihen.

   Tilasinkin jo Pilvibongarin taskuoppaan havaintopäiväkirjoineen :) Tota ensimmäistä ja paksua kirjaa onkin ilmeisen vaikea saada. Ei oota pukkaa sekä uutena että käytettynä. Mutta kyttäilen sitäkin kunnes onnistaa.

Kommentoi toki!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s