Autolla itärajan yli

Ollaan nyt jo jokusia kertoja piipahdettu Venäjällä. Lähinnä tankkaamassa, myönnän toki. Sillä saatiinkin loppusyksystä pikkuisen lievitettyä päätähuippaavia polttoainekuluja, kun tuli tuhansia ja tuhansia kilometrejä kuussa. Toive ja viisumien hankinnan tarkoitus on kuitenkin ehtiä tulevaisuudessa näkemään Venäjää enemmänkin kuin vain bensarallittaa. Myös Suomessa tankkaaminen on väistämätöntä, joten pelkät ”tankkikeikat” ei oikein maksaisi aikaa, vaivaa ja papereita. Kaikkea kivaakin pitää ehdottomasti kehitellä.

Ennen kuin ´piipahduksiin´ päästiin, oli aika paljon selviteltävää dokumenttien ja muiden kanssa. Siksi ajattelin kirjoittaa vähän perusasioita ylös. Mahdollisesti jollekin muulle avuksi, vaikka näin noviiseja vielä ollaankin. Eli mitä kaikkea ensinnäkin tarvitaan, kun lähdetään autolla Venäjälle. Oikein rautalangasta väännettynä; koska olisin itsekin kaivannut jotain ratakiskomaista yhteenvetoa, millä oikeasti pääsee alkuun ja toimintatapoihin kiinni.

Usein Venäjän puoleista rajalla toimimista myös dramatisoidaan vähän turhaan. Totta on, että jos esimerkiksi joutuu jonkinlaiseen erityistarkastukseen, voidaan pitää tullissa vaikkapa viisi tuntia (olen nähnyt). Mutta ei siitä sentään Siperiaan joudu, ainakaan jos on puhtaat jauhot pussissaan :)

(kokemusta on toistaiseksi vain Niiralan rajanylityspaikasta, joten jotkut yksityiskohdat saattavat koskea vain Niiralaa)

Ruskeala, Venäjä

Hämyisen kelin mukaiset tunnelmakuvat tältä päivää. Ruskealasta, reilut parikymmentä kilometriä rajalta.

Ruskeala, Venäjä

Passi ja viisumi

Venäjän viisumin saa esimerkiksi viisumipalveluita tarjoavan yrityksen kautta, ihan Suomesta siis. Toimitusaika on yleensä useita viikkoja, mutta se vaihtelee. Meillä taisi mennä vajaat kaksi kuukautta (2v kaupallinen viisumi). Viisumia voi anoa esimerkiksi vuodeksi tai kahdeksi, tai käyntikerraksi tai useammaksi kerraksi. Riippuu myös vähän hankintapaikasta, minkä pituiseen viisumiin on mahdollisuus (ymmärtääkseni riippuu viisumipalvelun omista yhteyksistä). Helsingistä tai Turusta ei välttämättä ensikertalainen saa pitkää viisumia, mutta vaikkapa Pohjois-Karjalassa se saattaa onnistua. Itse viisumi tulee passiin kiinni.

Viisumihakemusta varten tarvitaan:
– Alle 6kk vanha, virallinen ja värillinen passikuva
– Passi, joka on voimassa vähintään 6kk haettavan viisumin päättymisajan jälkeen
– Viisumiajan voimassa oleva matkustajavakuutus, esimerkiksi jatkuva (vakuutusyhtiöstä todistus, nimenomaan Venäjää varten kirjoitettu).
– Jonkin verran rahaa, tottakai. Viisumien hinnat voivat hieman vaihdella eri toimittajilla, yleensä nettisivuilta löytyy hinnastot.

Ruskeala, Venäjä

Ruskeala, Venäjä

Auton rekisteriote

Myöskään ilman tätä et pääse ensimmäisestäkään tarkastuspisteestä, mikään sähköinen juttu ei käy. Joissain lähteissä sanotaan, että kuljettajalla pitää olla mukana myös valtakirja, jos auton omistaja on joku muu kuin kuljettaja itse. En tiedä, onko oikeasti näin (jos omistaja esim. rahoitusyhtiö), mutta ainakaan Miäheltä ei ole kyselty mitään silloin kun hän on kuljettanut minun yksin omistamaani autoa rajan yli (Venäjän tullissa ollaan erikseen).

Ruskeala, Venäjä

Ruskeala, Venäjä

Vihreä kortti (ja takalasitarra)

”Vihreä kortti” on todiste, että auton vakuutukset ovat voimassa myös ulkomailla. Välissä myös vahinkoilmoituksen tapainen lappu. Pidetään autossa mukana, tarvitaan tai kysellään vain siinä tapauksessa jos sattuu jotain. Ainakin omasta vakuutusyhtiöstä sain veloituksetta.

Vihreän kortin tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Viisumipalvelusta kun kysyin aiheesta, sain vastaukseksi ”Voit sie sen hankkia. Jos jotain sattuu, vahinko kuitenkin menee venäläisen liikennevakuutuksen mukaan. Ja se tarkottaa sitä, että sie oot aina syyllinen ja sie maksat”. Et silleen ;D

Jos autossa on nastarenkaat alla, käsittääkseni täytyy, tai ainakin kannattaa pitää tietynlaista merkkiä / tarraa takaikkunassa (punareunainen kolmio, jossa musta ”iso e-kirjain selällään”). Se kertoo takana ajavalle, että edessä olevalla on pitävät renkaat. Tällä voi huhujen mukaan olla merkitystä peräänajotilanteissakin. Tarroja voi ostaa Venäjän puolelta, maksoi 50 ruplaa (noin 0,70 eur). Huoltikselta sain ei-oota, mutta pieneltä rengaskauppurilta löytyi. Hän muuten nimitti tarraa leimaksi, joten voi myös olla ettei tarpeeni tullut muissa paikoissa ymmärretyksi.

Ruskeala, Venäjä

Karua yksinkertaisuutta. Omalla laillaan kaunista, jos tykkää. Me tykätään.

Ruskeala, Venäjä

Migraatiokortti

”Migreenikortti” eli ”pikku lappu” eli maahantulokortti, molemmat puolet täytettynä, jokaisella käyntikerralla uusi. Lomakkeen kentät ovat venäjäksi ja englanniksi. Suomennos ja täyttöohje löytyy esim. täältä. Näitä saa vain ja ainoastaan Venäjän tullin passintarkastusluukuilta, mikään tuloste tms ei käy. Pyydä ensin lappua, täytä se ja mene vasta sitten passin kanssa. Muuten passi ilman migraatiolappua voi lentää jopa päin lasia ;)

Määränpääksi kannattaa loogisesti ajateltuna laittaa mahdollisimman todenmukainen päämäärä. Jos vaikka katoaa Venäjällä, migraatiokorttiin laitettu paikka on varmastikin ensimmäinen mistä lähdetään etsimään. Niiralassa monet käyttävät Puikkolaa, Värtsilää tai Sortavalaa. Huomioi myös, että lappuun tuleva viisumin numero ei ole viisumiin merkitty ”visa id”, vaan se punainen numerosarja oikeassa yläkulmassa.

Toinen puoli jää passintarkastukseen ja toisen saat mukaan. Lippusta ei kannata hukata, koska sitä tarvitaan takaisin tullessa. Suomeen paluu saattaa mennä hankalaksi, jos pikku lappua ei olekaan. Tarkista myös että siinä(kin) on leima.

Sanotaan, ettei migraatiokortteja anneta kuin yksi, juuri sillä kertaa täytettäväksi. Näin ei ole, vaan kyllä he antaa niitä välillä nipunkin, kun vain kauniisti pyytää. Nopeuttaahan se kaikkien toimintaa, kun lippulappuset on täytetty ennen rajalle menoa.

Ruskeala, Venäjä

Ruskeala, Venäjä

Tulliselvityskaavake

Myös joka kerralla tarvittava lomake, huom. kahtena kappaleena, mutta vain auton kuljettajalla. Yhdenlainen täyttöohje edellisen kohdan tapaan täällä. Jos lomakkeen on vähänkään joko täyttänyt tai jättänyt täyttämättä jotenkin väärin, luukulta pistetään takaisin jonon perälle. Miäs joutui ekalla käynnillä kolme kertaa. Ei tullut etukäteen selvitettyä mitä lomakkeeseen pilkulleen laitetaan, eikä siinä ennen luukkua kaikkea noin vaan nopsasti arpaistukaan.

Jos ei ole tullissa niin ex-tempore kuin me oltiin (piti vain hakea valmiit viisumit, mutta tempaistiinkin saman tien rajalle..), voi tullilaput täyttää ja tulostaa valmiiksi, kts. edellinen linkki. Lomakkeita on myös paikan päällä, myös suomeksi.

Jos käy usein (alle kuukausi käyntien välissä), seuraavat kerrat ovat nopeampia tämän kaavakkeen osalta. Autopaperikopilta saa pelkillä leimauksilla toimivan lomakkeen pyytämällä ihan suomeksi ”monikertalappu” tai ”pitkä lappu”. Ensimmäisellä kerralla sitä ei saa, mutta jo seuraavalla reissulla voi kysyä.

Ruskeala, Venäjä

Ruskeala, Venäjä

Rajavyöhykelupa

Totuutta tästä luvasta on ollut ehkä kaikista nihkein selvittää. Yksi sanoo yhtä ja toinen toista, kolmas väittää jotain muuta ja niin edelleen. Tähän olen päätynyt:

Rajavyöhykelupa pitäisi periaatteessa olla, jos pysähtyy Venäjän puolella viiden kilometrin säteellä valtionrajasta. Käytännössä päätien varressa asioidessa sitä ei kuitenkaan kysellä, mutta esim. Värtsilän kylälle ei ole mitään asiaa ilman vyöhykelupaa. Jotkut ovat saaneet sakkoja, jotkut vain käännytetty pois. Ja lupia tarkastetaan taajaan. Mutta siis jos tahdot pysähtyä tai asioida rajavyöhykkeen sisällä vain siinä päätien varressa, ja/tai jossain kauempana noin muuten, niin et tarvitse siihen mitään ylimääräisiä lupia. Ainakaan juuri tämän hetken (epävirallisen) tiedon mukaan.

Vyöhykelupaa voi halutessaan anoa ilmaiseksi muutamastakin paikasta Venäjän puolelta, mutta sen saantiin voi mennä jopa 6-8 kuukautta. Suomen päästä saa parilla kympillä ja parissa kuukaudessa, ainakin joistain viisumipalveluista. Meidän vyöhykeluvat ei ole vielä tulleet, mutta on hiljattain haettu. Varmuuden vuoksi molemmille, jotta kumpikin voi tarvittaessa ajaa (en ole varma, tarvitseeko myös matkustajilla olla omat luvat). Rajavyöhykelupa on voimassa vuoden kerrallaan.

Vastoin huhupuheita todistus siitä, että vyöhykelupaa on haettu, muttei vielä saatu, ei ole yhtä kuin lupa. Periaatteessahan Venäjän rajaviranomainen voi olla myöntämättä sitä ollenkaan, joten ihan järkeen käypääkin. Luullakseni rajavyöhykelupaa voi anoa myös Venäjän Turvallisuuspalvelun Rajavartiopalvelun nettisivuilta, mutta on osattava venäjää ja tiedettävä miten toimia.

Ruskeala, Venäjä

Rajan ylitys

Ekalla kerralla oli hankalahkoa, mutta jo toisella kertaa tiedettiin mitä tehdä, minne mennä ja kenelle esittää mitäkin dokumenttia. Papereiden hoito nopeutuu hieman, kun auton tiedot ym löytyy ensimmäisen käynnin jälkeen koneelta (ja monikertalapulla menee vielä nopsemmin). Olen kuullut, että esim. Imatralla on myös hyvät opasteet. Niiralassa ei ole, siellä pitää vaan tietää.

Mitään ´arveluttavaa´ ei kuitenkaan ole, kysymällä ja päättelemällä pääsee eteenpäin, vaikka vähän kantapäänkin kautta. Suomalainen auttaa aina toista suomalaista, ja Venäjän tullissa on ihmisiä töissä. Mitään moitittavaa ei ole ketään kohtaan, ystävällisesti yleensä opastetaan jos ei tiedä. Iso kiitos siitä, pitkiä vuorokausia tekevät ja väsyneitä ovat. (esim. passintarkastaja oli kerran nukahtanut luukulle, säikähti toinen ihan kun tupsahdin siihen että zdrastvujte). Vaikka, kyllä me molemmat kieltämättä sillä eka reissulla mietittiin tullissa tahoillamme, että jos tässä kohtaa vielä pääsis ympäri, lähdettäisiin justiinsa takaisin Suomeen. Että joskus voip pikkasen ottaa koteloonkin se maassa maan tavalla toimiminen ;)

Pääpiirteittäin (Niiralassa) ylitys menee näin: 1) Suomen tulli – jos ”autokaista” on kiinni, auto parkkiin ja sisälle näyttämään passit ja rekisteriote – 2) Ensimmäinen passintarkastus puomilla Venäjän puolella – passit esitetään autosta käsin – 3) Venäjän tullialue – mahdollisen jonotuksen jälkeen ajetaan sinne mihin tullimies tai nainen osoittaa – matkustaja(t) menee viereiseen rakennukseen passin, viisumin ja migraatiokortin tarkastukseen (eikä tule tullialueella takaisin autoon, tai tullialueelle ylipäätään) – kuljettaja menee ensin ekalle kopille passintarkastukseen (muista migraatiokortti), sen jälkeen tokalle kopille rekisteriotteen ja tulliselvityksen kanssa – tarvittaessa ja tilanteen mukaan siirrä autoa, myös kesken luukuille jonotuksen – auto tarkastetaan fyysisesti kun paperit on hoidettu ja vuoro tulee, avaa kaikki ovet, lokerot ja takaluukku valmiiksi – kun saa poistua, matkustaja(t) saa tulla kyytiin tullialueen ulkopuolelta – 4) Vielä yksi passintarkastus puomilla autosta käsin. Ja samaan tapaan toiseen suuntaan.

p.s. Ulkona tullialueella tönöttäessä käy kylmä viima. Eli vaatteet päälle.

Ruskeala, Venäjä

Kaikki ei kuitenkaan aina toimi just näin, sitten vaan tilanteen mukaan. Monenlaista pienesti poikkeavaa on tullut eteen jo näinkin vähillä käynneillä. Toisinaan Venäjän tullissa on myös koneet nurin, eikä kukaan pääse mihinkään, ei eteen- eikä taaksepäin. Liian tiukalla aikataululla ei kannata lähteä ollenkaan, koska etukäteen ei tiedä. Aina ei pääse alle vartissa läpi, vaikka parhaimmillaan kyllä pääseekin.

Hyvää matkaa :)

– Taru

| kommentoi

| seuraa: RSS | Instagram | Bloglovin | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

Kategoria(t): venäjä

Tagged as:

12 Comments »

  • Mä pistin kans hanttiin useamman kuukauden, että en ala selvittelemään, enkä lähde paperisotimaan minnekään raja-asemille aikaani tuhlaamaan, mutta nyttemmin olen tosi iloinen että annoin periksi :) Eka kerta oli hankala, mutta ei siinä enää mitään kun on jo tuttua puuhaa. Tänäänkin meni ehkä reilu viis minuuttia per ylityssuunta, kun ei sattunut olemaan juuri muita menijöitä eikä tulijoita samaan aikaan :) Ihme kyllä, koska Venäjällä oli pyhäpvä.

  • Juu, varmasti on lähinnä itärajan tuntumassa asuvien juttu :) Vaikka ”tuntuma” onkin aika suhteellinen käsite. Puhuvat Savon puoleltakin käyvän. Semmonen 100 – 150 km ei olekaan täällä matka eikä mikkään :)

 1. Kovasti kiinnostaisi Venäjällä käydä, mutta aika vaikeelta kuulostaa. Ei ehkä riittäisi mun hermo eikä kärsivällisyys tuohon kaikkeen. Tarvitaanko viisumiin muuten jokin syy, vai riittääkö syyksi vain se, että tekis vaan mieli käydä Venäjällä? :-)

  Ja varokaahan sitä venäläistä bensaa… Vanhempien naapurilta hajosi auto sen takia…

  • Kääk. Mä kun ajattelin, että se olisi / kuulostaisi helpommalta, kun joku kertoo juurta jaksain mitä tehdä :D Mutta joo, kyllä, olihan noissa setvimistä tsiljoonan muun asian keskellä, ennen kuin ”vauhtiin” päästiin :) Vaan ihan helppoa sen jälkeen kun paperit on kunnossa ja sen ekan kerran käynyt, tosi on.

   Viisumiin ei tarvitse kertoa mitään erityistä syytä. Ymmärtääkseni riittää ettei ole rikosrekisteriä tms. Esimerkiksi Tohmajärvellä on kaksi hyvää paikkaa, jonka kautta hakea, jos joskus vaikka inspaiseekin :)

   Samoin mäkin olen kuullut, että ongelmia voi tulla jos tankkaa sitä venäläistä ysikakkosta. Myö ei siihen kosketa, aina (vain nimellisesti kalliimpaa) ysivitosta jos jotain. Se on empiiristen tutkimusteni mukaan jopa parempaa kuin suomalainen, niin merkilliseltä kuin kuulostaakin.

 2. Siis voi jumaleissön mikä paperisota! Mutta suunnilleen yhtä hankalaa on kai päästä Jenkkilään. Pitäkööt kummatkin ”suurvaltansa” (varsinainen suurvalta onkin tuo Venäjä kuvista päätellen), mä taidan käydä vain maissa, joissa riiittää korkeintaan henkkareiden vilauttaminen rajalla. Voi olla ettei kohta tule enää käytyä Englannissakaan…saa nähdä.

  • Heh heh, aivan :D Maaseutu on maaseutua. Esimerkiksi Pietari on varmaankin enempi suurta ja mahtavaa :) Tiedä häntä suunnataanko sinnekin joskus, ehkä voisi olla ihan mielenkiintoista ainakin kerran poiketa.

   Totta, paperisodan määrä jarruttaa varmana monia. Olis se kiva ees pelkkää passia vilauttamalla mennä mihin vaan :)

 3. Imatralla vaikuttaa olevan ihan tavallista tankata Svetogorskissa. Olisi ollut kiva mennä mukaan, kun olin siellä, mutta kun mulla ei ollut viisumia, niin piti vaan odotella Imatralla.

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s