Rajavyöhykekylillä

Saatiin viimeinkin ne rajavyöhykeluvat ja käytiin ensialkuun tsekkailemassa miltä Värtsilän kylällä näyttää. (Taino, luvat kyllä olivat valmiina jo joulukuun alkupuolella, mutta ”vähän” kesti ennen kuin saatiin priorisoitua ittemme hakemaan ne viisumitoimiston aukioloaikoina. Krhm.) Noita papereita ei siis tarvita rajan ylitykseen, mutta rajavyöhykkeellä, eli 5km säteellä Suomen ja Venäjän rajasta hengaillessa pitää olla. Venäjän puolella siis. Paitsi päätien varressa. Sääntöjä, kirjoittamattomia sääntöjä ja poikkeuksia löytyy, kuten varmaan kaikki tietää tai arvaa.

Aiemmin ei olla edes yritetty noille main, koska tiedettiin lupia kysyttävän. Ja niinpäs olivatkin pojat rynkyt olalla tien poskessa passissa. Mutta ei mitään sen kummempaa, paperit tutkittiin ja tavattiin ja toivotettiin hjuvaa matkaa. Takaisinpäin ajaessa vain morjestivat, kun iloisesti vilkuttelin autosta :D Noin muutenkaan ei tosiaan ole mitään venäläisiä vastaan, päinvastoin. Mukavia ovat, kun on itse mukava ja välitön heitä kohtaan. Ihan surettaa kaikenlaiset yleiset ryssävihahommat. Niin turhaa.

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Valo oli kohdillaan ja pieni kylä iloisen letkeä. Jotenkin suloinen kaikkine vastakohtineen, joita Venäjällä tuntuu olevan.

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Karttaa ei ollut mukana, eikä sitä tullut katsottua ennen lähtöä (eikä nuuka surffaile puhelimella vierailla mailla, heh). Muistan joskus kysyneeni joltain (?), että missä se Värtsilän kylä on. Kolmaksen vierestä lähtevää pikkutietä vaan eteenpäin, sillä mentiin.

Paikan päällä ei oltu kyllä yhtään varmoja missä ollaan… Mutta eihän sillä ollut mitään väliä. Koska katsellaan ja tunnustellaan tunnelmia, missä vain. Vai mitenhän tuon muotoilisi..? Molempien lempipuuhia joka tapauksessa :)

vartsila_kartta

Kotona kartasta selvisi, että oli se Värtsilän kylä. Venäläiset itse puhuvat toisinaan ”kaupungista”, mutta pieni paikka on. Joitakin kauppojakin luultavasti löytyy, mutta niiden sijainnit täytyy todennäköisesti tietää. Kaupankäynti on aika erilaista kuin Suomessa, niin sanoisin tällä lyhyellä kokemuksella.

Lähdettiin vielä seuraamaan ”Jänisjärvi 8 km” kylttiä. Kaunista oli:

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Metsätien keskeltä tuli yhtäkkiä vastaan ihan peruskivan näköinen hotelli Jänisjärven rannalla. Club Hotel Gardarika näköjään nimeltään. Varmaan viihtyisä etenkin kesällä.

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Toinenkin majoituspaikka näkyi edellisen vieressä (kuvia ei tullut otettua). Vyartsilya Guest house oli paikan nimi. Ihan siistin oloinen sekin, tarjolla myös mökkejä.

Hinnalla ei kumpikaan näy olevan pilattu. Päälle kolmekymmentä euroa yö per huone.

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Just tällainen kiva harrastus Venäjällä käymisestä pitikin tulla! Katellaan letkeästi paikkoja ja silleen. Niinpä ollaan viime aikoina ihmetelty, miten se kääntyi jotenkin riesaksi. Että onko asennevamma vai mikä hitto, häh. Ei ehdi, ei pysty, siirretään taas eteenpäin. Tuli ”pakko” vahdata, ettei edellisestä ylityksestä vaan ole yli kuukautta, että pääsee tullista ´pitkällä lapulla´ läpi. Eli hieman vaivattomammin. Pakko sitä ja pakko tätä, aina aikataulujen kanssa. Ihan itse järjestettyjen.

Niin se vain on, että kiire tappaa monet kivat jutut. Siitä täytyy päästää irti, tavalla tai toisella.

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Matkan varrelta: Joku oli keksinyt tehdä metsän reunaan kuolleen puun runkoon taidetta. Hauska!

Värtsilä ja Jänisjärvi, Venäjä

Kyllä oli ihana ja leppoisa lauantaipäivä. Näitä lisää!

– Taru

| kommentoi

| seuraa: RSS | Instagram | Bloglovin | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

Kategoria(t): venäjä

15 Comments »

 1. Kiitos ihanasta kierroksesta! Minä niin haaveilen Venäjn-reissusta, mutta haaveeksi se taitaa jäädä, kun en jaksa sitä paperiruljanssia. Mutta kiva että sinun matkassasi pääsee. :-)

  • Satu mä lupaan, että paperit tuntuu hankalilta vain alkuvaiheessa, vain jonkin aikaa :) Jos muutat mieltä, niin suosittelen Tohmajärveltä sellaista viisumitoimistoa kuin Lämpöidea. (miksi tuollainen nimi, ei aavistustakaan..). On hyvä palvelu, ja vastaavat kaikkiin kysymyksiin. Ottavat myös esim viisumiin tarvittavat kuvat siellä ja hoitavat kaiken eteenpäin.

   Jee, kivaa että viihdyit kyydissä! Lämpimästi tervetuloa uudelleen :))

 2. On teillä hassut harrastukset! Vähän hymyilyttää tuo yks kuva, että eikö löydy Vjartsilan kylästä muuta paikkaa pulkkamäelle kuin sellainen, jossa lasku päättyy aitaan ;-)

 3. Mua kanssa suututtaa kaikenlaiset ryssäpuheet. Sellaset, joilla vedetään koko kansa samaan nippuun.

  Mulla on asiakkaina ihan mielettömän ihania venäläisiä, joista on tullut mulle ihan sydänystäviä. Kerran kun puolin ja toisin on luottamus rakennettu, sitä ei tarvi enää ikinä sen jälkeen kyseenalaistaa. Enkähän tiedä toista niin aidosti vieraanvaraista kansaa. Ei lopu ruoka pöydästä ihan äkkiä. Olkoot kuinka vaatimattomat olot tahansa.

  (Joskin pakko sen verran sanoa, että venäläiset turistit on kyllä oma lukunsa. Melkoisen ”tilaavievää” porukkaa…)

  • Sama mieli ja kokemus mulla. Kaikki venäläiset joiden kanssa olen ystävystynyt (esim muinoin töissä), ovat olleet juurikin ihmisiä ja ystävyyttä kovasti arvostavia. Suurisydämisiä ja hämmentävän vieraanvaraisia, tosi hyviä tyyppejä :)

   Jep… Kulkijoita on kyllä kaikenlaisia, niin tuolla kuin meilläkin :)

  • Niin, ja on tosiaankin typerää tuomita koko kansa esim. jonkun diktaattorin touhujen perusteella. Eihän kaikki suomalaisetkaan ole yhtä kuin joku yksi, tai muutama. Nih.

 4. Kivoja kuvia paljon :)

  Minä olen kerran käynyt rajavyöhykkeellä. Tai itse asiassa vuokra-alueella Saimaan kanavan kupeessa (ehkä vähän eri juttu). Siellä kyllä tuli sellainen olo, että joku vahtaa koko ajan jostain nurkan takaa ja käytiin välillä tsekkaamassa paikan päälläkin että mites meillä menee. Vähän spooky olo…

  Muuten olen samaa mieltä, että ei koko kansaa pitäisi niputtaa johonkin tiettyyn ennakkoluuloon perustuen. Kai se on paljon sitä, että menneltä sukupolvilta ja sodan kokeneilta on siirtynyt sitä ryssävihaa. Ja kyllä minäkin olen vihainen siitä, että veivät palan Suomea ja kodin sadoilta tuhansilta (esim. mummiltani). Ja venäläinen hallinto ja johdon uho mua kyllä ottaa kupoliin isosti. Mutta ne venäläiset, jotka tunnen henk.kohtaisesti, ovat ihania ja sydämellisiä ihmisiä. Varsinkin toinen heistä on aivan kultakimpale :)

  • Kiitos Tuula :)

   Aijaa? No hitsi. Meillä ei oo kyllä koskaan tullut semmoista uhkaavaa tms tunnetta. Tietysti ovat rajalla tarkkoja niistä asioista joista virkansa puolesta kuuluukin olla, mutta ei mitään sen kummempaa.

   Naulan kantaan. Justiinsa sydämellisiä kokemuksia on mullakin heistä joihin olen paremmin tutustunut :) Johto ei suinkaan ole yhtä kuin koko kansa. Varmasti missään.

 5. Olipa mielenkiintoinen reissu. Ihanat kuvat. Jotenkin niin autenttinen tunnelma.
  Itse kävin Karjalassa 2000-luvun vaihteessa kotiseutu-kierrokselta, kun on esi-isät sieltä kotoisin. Oli se mielenkiintoinen reissu! Riittäisi tarinaa pitemmäksikin aikaa :)

 6. Komeita maisemia, komeita kuvia.

  Itse en ole rajan tuolle puolen päätynyt. Lapsuudessa matkusteltiin paljon, suomen sisällä tai sitten tuonne toiseen suuntaan. Itäraja oli niihin aikoihin vielä liian hurjaa menoa, joten ei harrastettu. Nykyään matkustelen niin vähän, että päiväkäynti Tallinnassa on jo kauas ja pitkälle. Tosin, autoakaan ei ole, joten ei tulis lähdettyä muilla peleillä.

  • Kiitos Mervi :)

   Täällä ei kaiketi pärjäisi mitenkään ilman autoa… Lähimmälle bussipysäkille on vähän toistakymmentä kilsaa matkaa. En tosin tiedä, mahtaisiko ko pysäkiltä päästä mihinkään, kun en oo koskaan busseja nähnyt silläkään tiellä. Tiiäthän nää korpiseudut, ei täällä oo mittään :D

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s