”Pielisen ympäriajot”

Eilen ei ollut kyseessä samanniminen vuosittainen motoristien ajotapahtuma, vaan ihan meidän oma road trip :) Aamulla lähteissä oli kyllä jonkinlainen aatos missä käydään ja minne voisi mennä, mutta koska tiukat suunnitelmat on tylsiä, päädyttiin loppujen lopuksi kiertämään koko Pielinen(kin). Jokunen sata kilometriä vissiin nähtiin, koska bensaakin paloi tankillinen. Vaikka tänään ei sitten ole jalat oikein kantaneet (mikä on aina odotettavissa pitkistä automatkoista), niin kannatti aivan ehdottomasti. Voi että oli hauskaa ja kivaa ja mitä kaikkea!

Kuvamateriaali tosin on vain akselilta Nurmes – Valtimo – Lieksa. Aika moni napattu reteesti tuulilasin läpi, joten tarkkuus ja tunnelma hyvinkin autenttista. Tervetuloa takapenkille!

"Pielisen ympäriajot"

Matkamusiikkina soi Radio Suomi Pohjois-Karjala. Kaikkea karjalanpiirakkakursseista Suomen suurimpaan discoon, joka sekin oli eilen. Kehuivat radiossa, että valtavat discopallot tuotettiin etelästä saakka (tarkoittaen siis Etelä-Suomea).

kartta_pielinen

Kartan vasemman yläkulman tienoilla liikutaan. Esim. Joensuu jää alareunan alapuolelle.

"Pielisen ympäriajot"

Nurmes puu-kaupunginosineen vaikutti oikein symppikseltä. Vaaramaisemat ja kaduilla potkukelkkailevat asukkaat viimeistelivät ensivaikutelman.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Talvisäilytystä nurmeslaiseen tapaan

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Seuraavaksi kohti Valtimoa…

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

… joka oli tunnelmaltaan jollain tavalla erilainen kuin kuvittelin. Ollaan kerran aikaisemminkin läpiajettu ees taas, Kainuuseen mennessä ja tullessa, ja silloin jäi mieleen että pitää tulla joku kerta oikein asiakseen. Henkäisevämpi kutsuvuus kuitenkin puuttui nyt, en tiedä miksi.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Valtimon vaarajonot olivat kyllä komeita, ei siinä mitään.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Sitten taas kartalla alaspäin. Tässä kohtaa keksittiin suuntia Pielisen Lieksan puolta alas.

"Pielisen ympäriajot"

Valtatiet ja kantatiet olivat monin paikoin salakavalan jäisiä koko reissun, tottakai. Välillä tuli myös lunta ja välillä tuuli navakasti. Eipä tullut ajeltua liian lujaa. Pysyttiin tiellä ja kerittiin katsella maisemia.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Alkumatkasta käytiin lennossa Joensuussa hankkimassa molemmille Nokialaiset talvi-kumisaappaat, kun sellaisille on ollut tarve (vaan ei asialle mitään tapahtunut). Noh – aika mummot on juu :D Mutta hitsin mukavat ja taipuisat jalassa, silloin kun ei tarvitse olla paremmissa vermeissä. Väljyys ja leveys antaa myös vähän armoa jalkojen turvotessa tönköiksi, esim. just pitemmillä automatkoilla. Karvavuori lämmittää miinus neljäänkymppiin asti, mikä on sekin ulkonäköä tärkeämpää.

"Pielisen ympäriajot"

Siinä on korpea heitetty nimellä.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Lieksa olikin vähän isompi paikka kuin olin hahmotellut.

"Pielisen ympäriajot"

Kylttimuodostelmassa mainostettu yhteysluontoon.com on uusi osoitetuttavuus, joka myös jäi tuntemattomaksi. Ainakin tätä kirjoittaessani sivut eivät toimi ollenkaan.

"Pielisen ympäriajot"

Google tiesi kertoa, että yllä oleva on Taisto Martiskaisen Kaupan kaivo -niminen pronssiveistos vuodelta 1966, ja että se on pystytetty rajakaupan kunniaksi.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Aateltiin aluksi, että onko tuo nyt se Lieksa – Koli jäätie 7 km, mutta se taitaa olla hieman alempana. Mutta tästäkin pääsee jonnekin (?) ken tahtoo :)

Mä olen niin monta kertaa nähnyt unessa kuinka tipun autolla jäihin, että testaamatta jää jäätiet, vaikka eksoottinen kokemus varmasti olisikin.

"Pielisen ympäriajot"

"Pielisen ympäriajot"

Ja sitten tuli pimeä. Sen pituinen se.

Kiitos matkaseurasta ja moikkis taas hetkeksi!

– Taru

| kommentoi

| seuraa: RSS | Instagram | Bloglovin | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

Kategoria(t): luonto, pienet ilot

Tagged as:

12 Comments »

 1. Näittepä vähän maailmaa :-) Musta noi saappaat on tosi söpöt eikä niinkään mummot! Ja toimivuushan se taitaa olla noilla huudeilla hiukan tärkeämpi juttu kuin jonkinlainen katu-uskottavuus.

  • Kiitti! On noi pikkasen ”töppöset”, mutta mikäpäs siinä. Täällä katu-uskottavuus ei ole ollenkaan in, vaan juurikin ihan muut tekijät :)

   Vaikka kyllä mä silti vähän ihmettelin, että Nokian saappaat on tollaset töppöset. Ehkä ne on sittenkin in..? Tai sitten mä vaan oon itse totaalisen out ;D

  • Oli kyllä hieno retki! Kivaa, että viihdyit :))

   Mulla on aika addiktio tai joku noihin tiekuviin, hyvä jos se ei liikaa häiritse… Teiden kuvaamisestakin saisin syväluotaavat pohdinnat aikaiseksi, viehtymykseni merkityksestä lähinnä. Se vaan on niin hienoa, kun edessä on avoin tie :)

 2. Aika mukanvan oloinen road trip! Noilla hoodeilla tuli pentuna käytyä useamminkin, kun siellä suunnassa sukuloitiin. Kivoja paikkoja. Hauskoja paikan nimiä suomenniemeltä löytyy!

  • Oli, oikein mukavainen! :)

   Sanos muuta, on nimiä joka lähtöön. Olisipa hauskaa jos joskus olisi mahdollista itse olla pähkimässä uusille teille tai paikoille nimiä. Jos vaan saisi vapaasti käyttää luovuuttaan :)

 3. Ajelitteko sen Ahvenisten rantatien Pielisen eteläpäässä? Se oli mulla oikeen karttaan merkitty punasella viime kesänä, mutta se jäi sitte pois, ku jouduin rankasti lynentämään sitä omaa road trippiä. Jonakin päivänä vielä, se on kuulemma kaunis pätkä ajella ainaski kesällä.

 4. Tuli mieleen lapsuuden kesät, kun vanhempien kanssa liehuttiin milloin missäkin. Useampana kesänä käväistiin samoissa maisemissa, kun oli jotain tuttavia Uimaharjulla ja Valtimolla (vai Valtimossa?). Käytiin Kolit, Puijot sun muut. Ne oli niitä kesiä, kun aurinko paistoi, vesi aina oli lämmintä ja suussa maistui ikuinen jäätelöpuikko :)

  • Ihanasti sanottu toi ”ikuinen jäätelöpuikko” ❤ Tulee niin mieleen sekä herkkujen nautiskelu että huoleton tunnelma.

   Mäkin melkein "asuin" lapsena autossa, pitkin Suomea. Henkilöautossa, rekassa, kuorma-autossa, asunto-autossa, vähän kaikissa. Mun isä ajoi sekä työkseen että harrastuksekseen. Töissä ja ralleissa kuljin usein mukana. Näin se veren perintö vieläkin kuljettelee :)

 5. Oliskohan yhteysluontion.com vaan joku huumoripläjäys, että oikeasti kyltin suunnassa on ihan oikeaa luontoa, mutta nykyajassa asiat esitetään nettisivun niminä? :) Pelkkä ”luonto” on vanhanaikaista…? Tiedä häntä :)
  T. Tanja

  • Totta! Niinkin voi kyllä olla, se olis niin just tätä nykyaikaa :)

   Jotain noilla sivuilla taitaa olla, mutta ilmeisesti salasanan tms takana. Sellaista päättelisin virheilmoituksen perusteella, joka ruudulle tulee. Ehkä syy on tuo mainitsemasi, ja joku siellä vaan pitelee omia juttujaan ihan keskenään :)

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s