Valopilkkuja: Ukonvaaja

En (tälläkään kertaa) ole ihan ajan hermon ratsailla, sillä Ukonvaaja dokumenttielokuva ilmestyi jo kesällä 2016. Oman kappaleeni ryntäsin hankkimaan tottakai heti kun se oli mahdollista. Nyttemmin leffaa on käsittääkseni hyvin saatavilla, myös vuokrattuna, esimerkiksi Ukonvaajan omasta kaupasta.

Ukonvaaja, dokumentti 2016

”Ukonvaaja on maailman ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuva, joka käsittelee vanhaa suomalaista luonnonuskoa ja mytologiaa. Se herättää suomalaisen luonnon mystiikasta ammentavat, myyttiset tarinat eloon.

Elokuva on aito suomalainen indie-tuotanto, kolmen nuoren ja energisen elokuvantekijän passion project, joka on toteutettu ilman suurten yritysten tai säätiöiden resursseja.

Ukonvaajassa CMX-yhtyeestä tuttu muusikko, kirjailija ja myyttien sanansaattaja A.W. Yrjänä tekee henkisen matkan omille, iänikuisille kulttuurijuurilleen. Hänen matkansa kulkee lähemmäs esivanhempiensa elintapaa ja ainutlaatuista suhdetta luontoon.

Ukonvaaja on kunnianosoitus kuvankauniille suomalaiselle luonnolle ja upealle itämerensuomalaiselle tarustolle, joka ei jää suurimpienkaan maailman myyttien varjoon.”

hammer_of_ukko

Ensimmäisellä katselukerralla olin hitusen pettynyt. Odotin elokuvan olevan toisenlainen (enemmän myyttinen), ja kun se olikin jotain muuta, ikiomat odotukseni eivät luonnollisesti täyttyneet. Tokalla kerralla asennoiduin toisin, ja dokkari antoi sittenkin paljon. Ja on tosi hyvä.

Mikä sitten on elokuvan tarina? A.W. Yrjänä kiertää ympäri Suomea luonnonläheisissä paikoissa ja jutustelee mukavia kiinnostavalla tavalla. Sekin on minusta virkistävää, että ei ole peitelty sitä ettei Yrjänä ole varsinaisesti ammattijuontaja tms. Hän esiintyy aidosti ja inhimillisesti, se on kiva. Siinä sivussa tapaa erilaisia asiantuntijoita sekä selvittää pohtivalla tavalla esi-isien luontoyhteyttä ja sen pyhyyttä. Suhdetta luontoon tutkitaan wanhojen toimintatapojen ja uskomusten kautta. Ja kyllä, karhukin tavataan :)

Muinoin uskottiin, että ihmisellä on kolme sielua: Henki, Luonto ja Itse. Näiden merkitystä Yrjänä palastelee eri osioissa ja tunnelmallisesti tulistelun äärellä.

Alku on ehkä pikkiriikkisen jumittava, mutta heti perään kertomus ikään kuin herää eloon ja lentoon.

Traileri:

youtube.com/watch?v=kQqlOYExL9k

ukonvaaja.fi

Itse dokkari on sillä tavalla suojattu, että siitä ei saa print screenejä, mutta voin vakuuttaa että luontotunnelmat ovat onnistuneita. Varmasti vielä koskettavampia isommalla näytöllä kuin läppäriltä katsottuna.

(Btw, jos jollakulla sattuu olemaan tietoa, miten MacBook Pron levyaseman saa onnistuneesti jaettua iMacille, saa kernaasti vinkata kommenteissa :) Ohjeita löytyy Googlesta, mutta en ole saanut toimimaan. Saan aseman näkymään Finderissa, mutta ei pyöritä levyä iMacin puolelta. Lieköhän tuo edes mahdollista..?)

ukonvaaja.fi

Elokuvan tekoprosessi oli mitä ilmeisimmin todella kivinen, josta kertoo sekin että julkaisu myöhästyi alkuperäisestä aikataulusta noin vuodella. Olen mukana yhdessä yhteisössä, joka osallistui joukkorahoitukseen, ja sain sitä kautta tietoa missä milloinkin mentiin. Voin vain kuvitella, miten mielettömän hieno tunne on ollut saada projekti loppuun kaiken sen jälkeen mitä kolmen ihmisen tekijätiimin selkänahoista on revitty. Onnea toivon heille jokaiselle tosi paljon!

Ukonvaaja

Luontoyhteys

”Valokuitukaapelit täynnä kiireistä dataa vilistävät kaukaisimmankin korpikuusen kannon alle. Miten näiden kahden maailman, modernin ja ajattoman välillä eläminen vaikuttaa meihin nykypäivän suomalaisiin? Omissa silmissämme me olemme moniin muihin kansoihin nähden etuoikeutettuja saadessamme elää niin lähellä luontoa. Mutta miten luontosuhteelle käy alati metropolisoituvassa ja ylpeän digitaalisessa nykyisyydessä? Kuinka kauas oikein olemme vieraantuneet luonnosta ja esivanhemmistamme, jotka vielä pari sukupolvea sitten elivät maasta ja katsoivat ajan kulut kuun liikkeistä?” – A.W. Yrjänä, Ukonvaaja

Mielestäni olemme vieraantuneet valitettavan kauas. Ihan jo pelkästään asenteiden suhteen. Että millä onkaan merkitystä, ja miten sitä voisi vaalia ja kunnioittaa. Kyse lienee vain sopivan perspektiivin löytämisestä.

Suositellen Ukonvaajaa, vaikkapa lauantai-illan ratoksi,

– Taru

Artikkelikuva oma, muiden kuvien kaappaukset ukonvaaja.fi ja facebook.com/ukonvaaja/

. . . . . .

Valopilkkuja -postaussarjassa sivuan tavoilla tai toisilla aiheita, joista itse olen saanut valoa hämärämpiin hetkiin. Lue lisää avausjaksosta.
Ole hyvä

| kommentoi

| seuraa: RSS | Instagram | Bloglovin | Blogkeen | Blogipolku | Blogit.fi

4 Comments »

  1. Tuo jaottelu – henki, luonto ja itse – on kiinnostava ja jäin arvuuttelemaan, että henki ilmeisesti on jokin muu kuin ihmisen henki, eli maailmassa oleva yliluonnollinen tms. Minulla on tosi vaikea todellisesti uskoa noihin henki-juttuihin, mikä liittyy mytologiaan, mutta juurikin luonnossa olevat voimat ja energiat, joista voi loputtomasti ammentaa, allekirjoitan. Minustakin on sääli, että olemme kovin vieraantuneita näistä asoista ja ylipäänsä ihmisen ja luonnon yhteydestä. Siinä ei kai ole oikeaa eikä väärää, mutta itse ainakin yritän koko ajan päästä lähemmäs jotain alkukantaista, mikä kumpuaa luonnosta. Vaikea selittää, kun ei oikein itsekään tiedä, mitä puhuu ;)

    • Hyvin sanottu. Siinäpä se, kun ei kuulu tai ole jotain määriteltyä (kuten mäkin), vaan kulkee ja rakentaa ikiomaa polkuaan, ei aina itsekään tiedä mitä ja mistä puhuu :) Sanojakaan ei aina ole edes olemassa. Luonnon voimista ja energioista minäkin olen kuitenkin varma ja vakuuttunut.

      Noita kolmea käsitetään vähän eri tavoinkin. Ukonvaajassa Hengen kerrotaan edustavan kehon ja mielen voimaa, sydämen sykettä ja hengitystä. Ja kun ihminen kuoli, henki pakeni kehosta Sielun Lintuna. Kaunis ajatus :)

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s