sulkavan_isokoski

Virtaava rauhan tyyssija

Aina kannattaa vain lähteä jonnekin, ilman suuntia tai karttoja. Tuntosarvet pystyssä kääntyä juuri sille pikkutielle, joka sattuu sillä sekunnilla vetoamaan. Ja sitä seuraavalle, vaikka se olisi kuinka pitkä. Minusta tuntuu, että parhaimmat paikat on löytyneet tällä tavalla. Niin meille kävi myös maanantai-iltana, että ihan puun takaa luonnon ystävän edessä oli jumalainen keidas, keskellä ei-mitään. Miten riemukas yllätys!

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Sulkavanjärven Isokosken sijaintiohjeita on hankala määritellä, mutta Googlesta hakemalla Kiuruvesi Sulkavan Isokoski löytyy pari hassua viitettä. Pohjois-Savon yläreunilla siis ollaan.

Paikka on talkoovoimin laitettu kaikille avoimeksi virkistäytymispaikaksi, näin ymmärsin. Oikein kiva ja siisti grillikotakin löytyy.

Otteita opastetaulusta:

“Sulkavanjärvi on Vuoksen vesistöalueeseen kuuluvan Kiurujoen vesistön läntisen haaran latvajärvi. Sulkavanjärven pinta-ala on nykyisin 820 ha.”

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

“Isokoski on tunnettu myllypaikka, joka oli merkitty jo v. 1635 myllytulliluetteloon.”

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

“Pietikäisen omistamassa Ylämyllyn rakennuksessa toimi sahan ja myllyn lisäksi myös pärehöylä 1920-luvun lopulle saakka. Ylämylly lopetti toimintansa siinä vaiheessa kun Sulkavanjärven vedenpintaa laskettiin toistamiseen vuonna 1927. Vedenpinnan laskun seurauksena myös Alamyllyn teho laski ja sekin lopetti toimintansa ennen sotia 1930-luvun lopulla, jonka jälkeen rakennuksen hirret myytiin Heikki Saastamoiselle Särkiniemeen.”

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

“Sulkavankoski toimi paikkakunnan uittoväylänä vuoteen 1950 saakka. Uittomiehet yöpyivät myllytuvan lattialla. Tauno Tikkasen muistitiedon mukaan Mäkelän Antti Räisänen toimi työnjohtajana ja uittojohtajana oli Oskari Kärkkäinen.

Sopenvirran alapuolisessa vesistössä viimeisin uitto tehtiin vuonna 1954, jolloin Toivo Jokisalmen muistitiedon mukaan uitettiin Kivimäen tilan puita. Isokoskessa viimeisin uitto oli Vilho Räisäsen muistitiedon mukaan vuonna 1950.”

(jos tällaiset tarinat eivät ole idyllisiä ja leppoisia, niin mikä sitten :)

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Mielestäni historia ei kuitenkaan ollut järin läsnä, vaan valloillaan oleva luonto. Voi että, miten sielukasta!

Työperäiseen shittiin uponnut energiakin unohtui pieneksi hetkeksi. Kaikki vaan katosi, mikä on aika ajoin erittäin tervetullutta. Aina ei vain niinä vapaina hetkinä kykene lähtemään mihinkään, joka kuitenkin saattaisi auttaa, edes vähän. Tai lähteekö sitä intuitiivisesti vain silloin, kun on tarkoituskin. Ehkäpä niin päin.

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Olen joskus miettinyt, millaista olisi jos kaikki olisi aina pelkästään hirveen ihanaa. Tasaisesti jotakin, vaikkapa vain päivätasolla. Noh. Ihan ensimmäiseksi epäilisin mielenterveyttäni ja inhimillisyyttäni. Varmasti myös ärsyyntyisin, itsekin itseeni. Toiseksi huolestuisin, mihin kieltäminen ja patoaminen mahtaisi johtaa. Ei ainakaan pakahduttavaan iloon, uskaltaisin väittää. Kuten ei toki loputon valittaminen tai muu sellainenkaan, eipä sillä.

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Tällaisessa paikassa kaikenlaiset keskitiet tuntuvat kirkkailta ja helpoilta. Kiitollisilta ja palkitsevilta. Vesi virtaa ja luonto muuttuu vuodenaikojen mukaan, luonnollisesti ja kauniisti. Ai hitsi, että keväällä lumien sulaessa on muuten varmasti hienot kohinat!

Kiuuvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Kiuruvesi Sulkavan Isokoski

Täytyy kyllä mennä toistekin, ja ottaa oikein grillattavat matkaan. Jos suunnistaja-kymppeinä enää löydetään paikan päälle ;D

– Taru

| kommentoi

8 Comments

Kommentoi toki!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s