Mystiikkaa metsissä | Saukonlähde ja Rillankivi

Männäiltana päätettiin taasen äkkiseltään käydä kokemassa jokin mielenkiintoinen paikka lähiseuduilta. (meidän mittapuulla ´lähistöllä´ on yhtä kuin alle sadan kilsan säteellä). Tällä kertaa päädyttiin Saukonlähteelle ja Rillankivelle. Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen yhteiselle rajapyykille. Ajatella, että sellainen piste on niinkin naapurissa kuin vain muutaman kymmenen kilsan päässä!

Alkumatkasta meinasin suivaantua, koska liiankin tuttu pikkuharmi yllätti jälleen. Sijainnin selvittäminen nimittäin. En ymmärrä miksi kohteista löytyy kyllä kaikenlaisia juttuja ja hehkutuksia, mutta ei vahingossakaan voida kertoa osoitetta tai koordinaatteja. Siinäpä sitä on arpomista mitä naputtelisi määränpääksi, kun ei satu omistamaan paperikarttoja. Myöskään ainakaan minun iPhonen kartta ei löydä suoraan esimerkiksi Rillankiveä, vaikka sen sanotaan olevan alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Tietoa pitää jakaa, jos sitä on. Nih. Joten tässä mahdollisesti muille samaa informaatiota kuukkeloiville, Rillankiven koordinaatit, silvuplee: 63.457308,26.138567 (löytyi Tulikartta.fi laavuhausta). Noilla pääsee eksaktisti oikeaan paikkaan. Toisin kuin vaikkapa Turisti-infon Rillankiven reittitiedoilla, jotka vievät Pihtiputaan Osuuspankkiin, noin 50 kilometrin päähän kohteesta. Heh. Ei sentään lähdetty sinne, mutta huvitti kyllä.

Saukonlähde

Saukonlähde

Saukonlähde sijaitsee etelästä päin tultaessa seututie 560 varrella noin 4 km ennen Rillankiveä.

Saukonlähde

Lähde on ihan tien vieressä, joten on erittäin helppo saavutettava. Tiekuva ei tosin ole kohdalta, jossa on myös opaskyltti merkkinä.

Saukonlähde

Vaikka paikka on pieni, oli tunnelma ja tuntemus varsin koskettava. Lähde pulputtaa, puro solisee, kasvillisuus kuin sadusta. Maagisesti unohtui kaikki murheet, kuten oli tarkoituskin.

Saukonlähde

Saukonlähde

Viereinen metsänpeittokin on kuin samettimatto.

Saukonlähde

Rillankivi

Rillankivi

Myös Rillankivi, alue ja retkipolku, sijaitsevat ihan tien tuntumassa. Autolla pääsee helposti perille.

Rillankivi

”Rillankivi on vanha historiallinen rajakivi. Siinä yhdistyvät vanhat historialliset maakunnat Häme, Savo ja Pohjanmaa, nykyisin Pielaveden ja Pihtiputaan kunnat sekä Pyhäjärven kaupunki. Hämeen ja Savon heimorajan tuomarin aatelismies Haakon Frillen mukaan kutsutaan rajakiveä Rillankiveksi.”

Rillankivi

Rillankivi

Rillankivi

Rillankivi

Paikalla on myös karunkaunis laavu ja tulistelupaikka. Ihanat somisteet on joku keksinyt laittaa!

Rillankivi

Rillankivi

Kokonaisuudesta tuli ihan hiisi-paikka -fiilis. Sellainen kunnioittava, tiedättehän.

Rillankivi

Mättäät oli täynnä pulskia mustikoita, joita oli namukasta nappailla maisemia ihaillessa.

Rillankivi

Rillankivi

Rillankivi

Holy hole? Ken tietää.

Rillankivi

Rajapyykin, jonka arvellaan olevan Pähkinäsaaren rauhan rajamerkkejä, kaiverrukset eivät olleet kovin hyvin näkyvissä. Ainakaan kuvauksellisessa mielessä. Siinä niitä kuitenkin on, uskokaa pois :)

Rillankivi

Rillankivi

Rillankivi

Loppukevennyksenä näkymä Museoviraston rauhoittaman muinaismuiston välittömästä läheisyydestä:

Rillankivi

Jotain rotia soisi olevan näissäkin hommissa. Ugh.

– Taru

Lisää Rillankiven historiasta esim. Wikipediassa.

| kommentoi

Kategoria(t): luonto, retkeily ja mökkeily

Tagged as:

2 Comments »

  1. Tuttuja paikkoja! Kun ensimmäistä kesää oltiin isännän kanssa yhdessä (ja siitä on kauan!), hän kotiseutuaan esitellessään vei minut katsomaan Rillankiveä. Hieno paikka oli. Saukonlähteellä emme tuolloin käyneet, mutta kesäkotimme seinällä on isännän kotoa meille tullut, paikallisen taiteilijan maalaama öljyvärityö, jossa on kovasti kuvistasi tutun oloinen mystinen tunnelma ja lähde. Luulen, että taulussa on Saukonlähde. Hienoa, että käytte katsomassa merkityksellisiä nähtävyyksiä ja me muut saamme sitten nauttia upeista kuvista.

    • Oi, miten hauska sattuma! Tai sattumat, kun taulukin vielä mahdollisesti osui aiheeseen! :) Saukonlähde(kin) oli hämmentävän tunnelmallinen pieni paikka. Ei yhtään haitannut, että maantie oli niin liki, se jotenkin katosi ajan ja paikan pysähdykseen.

      Kiitos Marianne. Ihanaa kun muutkin ajattelevat tällaisia paikkoja merkityksellisinä ❤️

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s