Puuhellaneuvoja tiedustellaan!

Onkohan lie Itä-Suomalainen tapa pellittää tiilirakenteinen puuhella tai leivinuuni? Ainakin me ollaan näihin törmätty nimenomaan Karjalassa ja Savossa. Ja niin on pellitetty meidänkin puuhella, ja mustaksi maalattu.

Kuten kuvista näkyy, se on myös likainen. Vai pitäisikö sanoa autenttinen ja päivittäistä elämää nähnyt, koska onhan se sitäkin. Ei olla kertaakaan edes yritetty puhdistaa hellan kylkiä (juu, meillä elellään kuin pellossa), mutta joskus on käynyt mielessä, että saattais olla tarpeen. Mutta miten, se on vielä jäänyt selvittämättä.

Puuhella

Sattuisikohan siellä ruudun toisella puolella olemaan hyviä vinkkejä, mitä puhdistusainetta tai menetelmää kannattaisi käyttää päällyspelteihin ja luukkuihin..? Ihan kymppiä olisi jokin luonnonmukaisempi aine tai keino, mutta ihan kaikenlaiset neuvot otetaan kiitollisena vastaan. Kauheen kiva olisi tietysti päästä helpolla vaivalla, mikäli sellainen on ylipäätään mahdollista.

Puuhella

Muitakin vinkkejä saa mieluusti kertoa, käytöstä tai mistä vaan, koska meillä on aika rajallisesti kokemusta puuhelloista.

Ilmeisesti tuota uuniosaa käyttäessä olisi syytä kikkailla kahdella pellillä, mutta miten? (eikö olekin muuten nerokkaat pellinaukaisukepit, näkyy ylemmässä kuvassa). Uunissa ei ole arinaa, ja sinne ei laiteta puita.

Puuhella

Entä miten olette puhdistaneet / käsitelleet itse levypintoja? Mitään ihmeempiä myrkkyjä siihen ei liene syytä laittaa?

Tarkoitus ei ole aikaansaada uudenkiiltäviä tai virheettömiä pintoja, vaan käytössä kestävää. Siitä minä olen erityisesti tykännyt täällä wanhassa talossa, ettei tarvitse miettiä kiiltävyyksiä tai millimetrejä. Niin vapauttavaa, erityisesti perfektionismista.

Puuhella

Kohtahan sitä saakin jo sytytellä tulisijoja enemmänkin, mikä on pelkästään mukavaa. Kodikasta tuoksua ja tunnelmaa antavat ne.

Lämpöisin terkuin,

– Taru

| kommentoi

Kategoria(t): koti

Tagged as:

23 Comments »

 1. Hellan puhdistuksesta mulla ei oo omakohtaista kokemusta, mutta sen voin kertoa, että Länsi-Suomestakin löytyy pellitettyjä puuhelloja. Meillä vieläpä hopeamaalilla maalattuna, niin kuin 60-70 -luvulla oli tapana. Niin pönttöuunit kuin hellan kuoretkin maalattiin ”pronssimaalilla”, joka oikeasti on siis hopean väristä.

  Aamulehden sivuilta ainakin löytyi muutamia ihan käytännöllisen oloisia vinkkejä: https://www.aamulehti.fi/ihmiset/haaveiletko-vanhan-puuhellan-kaytosta-katso-tasta-vinkit-lammitykseen-24435945/

  • Mustan lisäksi just hopeanvärisellä maalattuihin mekin ollaan törmätty. Tästä hellasta en tiedä, milloin se on rakennettu, mutta ei taida olla varsinaisesti hirmu wanha, koska tiilet sisäpuolella on niin siistit. Alkuperäinen ei varmasti ole.

   Kiitos vinkistä! Tuossa olikin paljon perusasioita. Vedon kanssa ei onneksi ole ollut mitään harmeja, kertaakaan ei ole savuttanut tai muuten pykinyt :)

 2. Mulla olisi sellainen vinkki että ainakin meidän perheessä levyt ja oikeastaan koko puuhellan taso pyyhitään liesimustalla eli käsittelyaineella joka puhdistaa sitä. Sampo niminen liesimusta on ollut markkinoilla todella kauan. Aine toimii. Tutki lisää Googlesta juuri hakusanalla liesimusta.

  • Kiitos, liesimustaa täytyy kyllä ehdottomasti hankkia! Mulla on ollut joku kummallinen käsitys / ennakkoluulo, että se on vain kosmeettinen juttu, eli turha. Näin sitä ihminen viisastuu ;D

 3. Pelleillä kikkailusta kysyisin nuohoojalta. On noi muurarit nääs sellaisia, että jokainen rakentelee savukierrot omilla systeemeillään ja ihan päältäpäin on vaikea sanoa millainen systeemi on milloinkin kyseessä.
  Trust me, I am professional

  • Sen toki voi testata pitämällä toisen pellin auki, toisen kiinni ja sitten sytkän liekillä kattoa kumman ilmanotyoaukosta vetää. Siis hellan vai leivinuunin.

   • Ihan totta – nuohooja onkin varmasti ykköshyvä neuvonantaja! Nyt syksyllä pitäisi ottaa muutenkin, kun edellisestä nuohouksesta tulee vuosi.

    Polteltu on joitakin kertoja tässä ekojen kuukausien aikana. Tehokas on, vaikkei olla vielä testattu veden keittoa kummempaa. Vetääkin kuin imuri.

    Kiitos paljon Kaisa!

 4. Meilläkin on pellitetty puuhella. Se oli ylimaalattu valkoiseksi kun tultiin tänne, jopa luukutkin ol maalattu valkoiseksi! Pellit maalasimme uudelleen. Mutta en voi kyllä sitä suositella. Maali tummuu kun uunia lämmittää kunnolla. Uunin luukut hiekkapuhallettiin ja käsiteltiin graffitilla, nyt kyllä ruoste näkyy jo taas. Ilmeisesti käsittely pitäisi toistaa aika ajoin. Jään kuulolle, jos tulee parempia vinkkejä, niistä olisi varmaan meillekin hyötyä…

  • Näistä huomaan, että käsitykseni pellitysten alueellisista eroista oli täysin virheellinen :)

   Auts. Valkoinen varmaan joo kuumetessaan vaihtaa helposti väriä. Hämärästi muuten muistelen jostain kaukaisuudesta teidän luukkujen käsittelyn. Haasteellisuuksia taisi olla paljon..? Mä en taida innostua uudelleen maalauksesta. Mahdollisimman pieni vaiva ja stressi on mun linja nykyään :)

   Jos viitsisin vaivata talon myyjiä, niin kysyisin mitä ihmettä he teki puukiukaalle näytön ja kauppojen välissä. Se (kyljet myös mattamustaksi maalattua peltiä) oli varpisti läntikäs ja pienesti ruosteinen. Mutta kas, sitten kun tultiin tänne omat avaimet taskussa, oli kiuas kuurattu jollakin täysin virheettömäksi. Maalattu ei ole, eikä vaihdettu. Häh. Jos tulee jotain tähdellisempää asiaa, niin täytyy kyllä muistaa kysäistä miten sen tekivät.

 5. En osaa YHTÄÄN antaa vinkkejä putsaukseen enkä lämmitykseen, mutta täytyy kehua, että onpa hieno laite! Mä oon aina salaa haaveillut puuhellasta, mutta veikkaan kyllä, ett jos mulla sellainen ois, en jaksaisi ikinä sitä lämmittää kuitenkaan vaan käyttäisin sähköhellaa. Tietty jos ei olis sähköhellaa…No, not an option! :-D

  • Oi kiitos :) Sama juttu, mäkin olen aikaisemmin haaveillut puuhellasta. Miähellä on joskus muinoin ollut, mutta oli käyttänyt sitä vain lämmitykseen.

   Joo, kyllä meilläkin on ruuat tehty sähköhellalla. Katsotaan nyt sitten, miten talven tullen, puuhellaa kannattaisi siihenkin käyttää. Riippunee tuosta isännästä, minä kun en tunnetusti käytä kumpaakaan. Tai eihän sitä tiedä, jos vaikka ihme tapahtuu ja alan kiinnostua ruuanlaitosta :)

 6. No täällä jo tulikin asiantuntevia vinkkejä, joita mulla ei valitettavasti olis omasta takaa ollut antaa, mutta olisin kysellyt ystävältäni, jolla on ylis 100-vuotiaassa hirsitorpassaan vastaava pellitetty puuhella.

  Mutta siis mun superhyperlemppari ihan kaikkeen puhdistukseen nykyään on Kaunis Sitrus keittiösaippua, joka on luonnonmukainen, jolla voi puhdistaa ihan mitä vaan ja todellakin myös vanhatkin tahrat lähtee. Ja jää vielä raikas sitruunan tuoksu jälkeensä. En enää lähde mihinkään ilman, että mulla on laukussa mukana pala sitrussaippuaa, koska sitä on sen verran sohlo etenkin silloin, kun yrittää olla oikein hieno ja siisti, että aina sitä justiin sillon jotain paidalleen läikyttää, kun ei varsin pitäis :). Mutta nyt ei haittaa, kun on apu kassissa.

  Omani ostin Wetterhoffin myymälästä, mutta näyttää olevan myynnissä ainakin Taito shopin ja muutamassa muussakin verkkokaupassa. Uskallan suositella. (Enkä ihmettelis, vaikka sillä sen puuhellankin pesasis puhtaaksi).

  • Kiitos paljon vinkistä! Kuulostaapa ihan mahdottoman hyvältä aineelta :) Noin ylipäätään olis älyttömän kätevä tollanen ”joka paikan höylä”. Tai siis saippua. Aion tutustua lähemmin :)

 7. Liesimustaa suosittelen minäkin helloihin, muista osista en tiedä. Meilläkin on päätalossa tuollainen pellitetty uuni, eli kuten tuolla jo edellä kommentoitiin, niitä löytyy muualtakin kuin Itä-Suomesta. Uskoakseni pellitetty vaihtoehto on ollut halvempi kuin muurattu/rapattu, joten siitä käytäntö. Pellin putsaus tulee meilläkin eteen, joten sitä vinkkiä metsästän itsekin!

  • Olet varmasti oikeassa! Ehkä onkin niin, että Karjalassa ja Savossa ollaan vaan oltu laajemmin sillä tiellä, että miksi panostaa turhaa rahaa, kun vähän vähemmälläkin tulee käypää. Mikä on tosi hyvä juttu, sillä yksinkertainen on kaunista. Se minua keittiössä vähän harmittaa, ettei ole säästetty alkuperäisiä keittiökaappeja. Veikkaan että ne on olleet itse tehdyt ja vankat, koska vanha isäntä oli taitava puuseppä. Melkein tekisi mieli purkaa uudenaikaiset puustellit ja vaihtaa vanhalle aikakaudelle, mutta todennäköisesti en kuitenkaan raaski tehdä sitäkään. Kummallinen on ihmismieli joissain asioissa.

   Sain yksärillä vinkin Universal Stonesta, että saattaisi käydä tähänkin tarkoitukseen. Vielä en ole tutkinut, sopiiko se ”kuumaan kohteeseen”. Kaikenlaisia muitakin tekijöitä pitäisi kaiketi ottaa huomioon. Versus vaikka auton peltien peseminen. Tiskiaineella lähtee puhtaaksi, mutta ruostuttaa. Mäntysuovalla lähtee puhtaaksi, ja ei ruostuta. Tiedä sitten, jos vaikka nestemäinen mäntysuopa sopisi hellankin kuorille. Mystistä on :)

 8. Länsi-Suomessakin on ihan yleisesti noita pellitettyjä liesiä. Liesimustaa pintaan ja mieleistä maalia pelllitykseen ja luukkuihin. Lämpö kyllä muttaa hiukan pelllityksen maalin sävyä ja savukin saattaa joskus hieman värjätä. Ihania kodin sydämiä nuo vanhat puuhellat.

  • On kyllä, tunnelman luojia oikein :)

   Värityksessä ei ole vikaa, joten tuskin alan maalauspuuhiin. Muutoinkin nykyään välttelen kosmeettisia remppahommia, ne ovat joskus tulleet niin sanotusti pitkän tiensä päähän.

   Kiitos kommentista Santtuli!

 9. Hei! Tuhkaluukkuja näkyy olevan kaksi, joten paistouuniinkin laitettaneen puita, jotta se saadaan lämpimäksi. Jossei sitä ole pellitetty myöhemmin umpeen. Pohja saattaa olla ilman arinaritilää, mutta katsokaapas onko siellä pieni irrotettava metalliluukku etureunassa, josta tuhkan saa vedettyä alas tuhkaluukkuun, ennenkuin ruuat laitetaan uuniin. Luukussa on yleensä pieni reikä, johon esim. viidentuuman rautanaula sopii hyvin. Tai sitten siitä on tarkoitus ottaa tuhkat pois tuhkalapiolla. Nuohoojalta kannattaa tosiaan kysäistä ohjetta. Voi olla, että toinen pelti on hellalle ja toinen uunille. Tai sitten toinen pelti on molemmille ja toinen ns. häkäpelti eli hiillos voidaan vetää alas tuhkaluukkuun siitä pienestä luukusta (jos se löytyy:)) ja sitten paistokset uuniin, näin uuni pysyy kuumenpana kovan lämpötilan tarvitseville. Ja häkäpelti takaa sen, että häkä menee ulos eikä sisälle vaikka toinen pelti laitetaan kiinni, ettei lämpö karkaa harakoille.
  Ja tulisijathan ovat yksilöitä, osa vaativiakin, mutta opettavat kaikki ajan kanssa käyttäjänsä..
  Hellapuoli ei yleensä varaa, uunipuolella saa sitten paremmin sitä lämpöä torppaan.
  Lämpimiä syyshetkiä!

  • Hei! Kiitos tosi paljon kattavista vinkeistä!

   Tiirailin uuniin, mutta en ainakaan äkkiseltään löytänyt salaluukkua. Kovin siisti se on sisältä, mutta voi tosiaan olla, että siellä on kuitenkin poltettu puita ja siivottu vaan hyvin :) Täytyy kysellä nuohoojalta miten uunin kanssa kannattaisi toimia. Tai vaihtoehtoisesti tuo itsepäinen isäntä kokeilee kaikenlaisia variaatioita, ja sitten katsotaan mikä vaikuttaa hyvältä. Niin se taitaa joka tapauksessa tehdä.. :D

   Kiitos samoin, lämpimiä tunnelmia syksyyn!

 10. Hei! Keväällä pudistin lieden joka oli ollut pitkään käyttämättä. Pinnalla oli pölyä, rasvaa ja kaikkea vahaa likaa. Lian irroitin hankaamalla siihen suolaa (liesi kylmänä, tietty) joka hyvin rapsutteli pinnan puhtaaksi, sitten pesu ja kuivaus. Lopuksi voitelin liesitason parafiiniöljyllä (apteekista ) ja lämmitin hellan kuumaksi = rasvapoltto. Kun käryäminen loppuu, valmista on ja lieden pinta on musta ja uusi. Ennen on käytetty sian ihraa, älä sinä käytä koska haju… Myöskää mitään ruokaöljyjä ei saa laittaa ettei syty palamaan. Kylkien kuuraukseen ei ole vinkkejä, oteko taikasientä kokeillut tai universal stonea?

  • No nyt! Tämän aion kyllä toteuttaa. Varmaan on ollut tarkoituskin, etten ole löytänyt liesimustaa täältä takapajulan kaupoista. Parafiiniöljyäkin on iso pottu kaapissa, jes.

   Ollaan joskus rasvapoltettu edesmenneen grillin parilaa jollain ihramömmöllä, mutta pafiiniöljy kuulostaa paljon kivemmalta :)

   Universal Stoneakaan en ole vielä onnistunut hankkimaan. Aattelin logiikalla kokeilla nestemäistä mäntysuopaa. Saapas nähdä miten toimii.

 11. Hei Taru,

  hella-asia on varmaan jo selvitetty, mutta kirjoitan kutenkin kun vasta nyt pitkästä aikaa eksyin sivuillesi. Minulla on Pohjois-Savossa varmasti sinun hellasi kaksoisveli. Tosin vain peilikuvana. Omassa uunissani on myös kaksi peltiä, joista toinen on hellalle ja toinen leivinuunille. Omassani poltetaan puita myös leivinuunin puolella ja tuhka työnnetään lämmityksen jälkeen takaosassa olevaan hahloon tuhkatyökalulla (metallinen pitkävaritnen”kaavin”). Tuhka-aukko on vain parin sentin levyinen ja ihan kiinni takaseinässä; siis vaikea havaita. Uunin kupeessa omassani on ulossojoittava koukku, jota vetämällä aukko aukeaa. Ennen ruislimpun laittamista kuumalle uuninpohjalle, pohja vielä lakaistaan varpuharjalla. Mummo opetti :)

  Onnea uuteen taloon ja tervetuloa Pohjois-Savoon! Itse tosin suuntaan auton nokan kohti etelämpäisiä maita talveksi.

  • Hei Sari, kiitos paljon kommentista! Kyllä nyt kun on paremmin tutkittu, niin uunissa on ihan perällä sivulla paikka, jota kautta tuhkat törkitään tuhkalaatikkoon. Kaikenlaisia yksilöitä nämä tulisijat.

   Varpuharja kuulostaa niin kätevältä ja kivalta, että taidankin värkätä pienen uuniharjan.

   Kiitoksia! Ihmeellinen on Pohjois-Savo. Melkeinpä joka päivä oppii jotain uutta. Tai vähintään joka kerta uuden ihmisen tavatessa :)

   Oi, turvallista matkaa ja lämpöistä talvea!

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s