Tuntoja ja kirjoja puusta

Loimottavat ja lämmittävät tulisijat ovat nyt jokapäivän iloja. Talvi tulloo kovaa kyytiä, meillä tuprahti tällä viikolla jo ensilumet! Voi sitä riemua, kun yhtenä aamuna herätessä olikin tienoo niin puhtaan valkoinen että, ja lisää tuli. (tulinko ottaneeksi kamerakuvia – no en tietenkään, pönttö minä). Mokoma kerkesi kuitenkin jo sulaa, jättäen täksi päiväksi vain pikkupakkasen ja kuuran. Höh! Vaan ehtiihän tuota vielä hangista häikäistyä pitkät pätkät. Täysin lumetonta taisi olla vain kolmena kuukautena, heinä-, elo- ja syyskuussa.

takkatuli

Kuuraa lokakuussa

Polttopuut

Onnea on seitsemän pinokuutiota klapia liiterissä

Meillä on nyt ostopuita, vaikka voitaisiin polttopuiden osalta olla myös omavaraisia. Tontti on suuri ja erityisesti koivua on runsaasti. Pitää nyt kevättalvella katsella mitä tehdään. En ole oikein varma, pystyttäisiinkö jollain konstilla kaatamaan ja pilkkomaan puita nykyisin heikoin voimin. Ihanaa olisi, jos jotenkin onnistuu, vaikka vain osa tarpeesta. Taloudellisesti ostopuut eivät ole menoerä eikä mikään, kun niitä saa naapurista valmiina ja varsin edullisesti. Mutta noin muuten, se tuoreen puun tuoksu, toisenlainen tuntuma ja tunne, se kaikki. Tiiätte kyllä, jos tiiätte.

Kirjoja puusta

Hommasin nämä kirjat jo kauan sitten, vielä Pellingissä asuessa. Oli vaan niin paljon sitä kaikkea muuta, että lukematta jäi moneksi vuodeksi. Onneksi en ole kuitenkaan laittanut kiertoon, koska nyt näistä on ollut paljon iloa:

Puukirjat

Hannu Rinne: Perinnemestarin klapikirja (WSOY, 2013)

Lars Mytting: Täyttä puuta (Bazar, 2013)

Puukirjat

Kumpaakin opusta voin suositella kaikille puiden polttelijoille. Varsinkin tässä asiayhteydessä on paikallaan sanoa lämpimästi. Molemmista löytyy niin perusasiat kuin paljon muutakin. (pelkästään ne perusasiat eivät luonnollisesti ole niin yksioikoisia kuin että ”varastoi oikein ja polta vain koivua, koska sillähän sanotaan olevan paras lämmitysarvo”). Kummassakin kirjassa on myös sopivasti kuvia.

Perinnemestarin klapikirjasta en kuitenkaan diggaillut ihan niin paljon kuin norjalaisen Larsin hengentuotteesta. Klapikirjasta löytyy kyllä kaikki tarpeellinen, joo, mutta jotenkin se ei ole ollenkaan niin sykähdyttävä. Kerronta on melko aikakauslehtityyppistä, sekä tekstin että taiton suhteen. Jos haluan lukea lehtiä, luen lehtiä. Kirjojen osalta tykkään toisenlaisesta kokemuksesta, jota en Klapikirjasta täysin saanut.

Täyttä puuta sen sijaan miellyttää kaikin puolin, siinä on myös henkeä ja tunnetta mukana. Kirjailijalla tuntuu olevan matkassa sekä luontoyhteyttä että syvällisempää ajattelua. Niillä avuilla saa kuivistakin asioista toisenlaisia tarinoita. Aidosti koskettavia ja mieleenpainuvia.

Alkuperäisteos on norjalainen Hel ved. Alt om hogging, stabling og tørking – og vedfyringens sjel. Suomenkielistä versiota on muokattu Suomeen sopivaksi ja lisätty muun muassa oma luku puusaunasta. Eri osiot on myös jaoteltu kivasti ja selkeästi.

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Kaikki aukeamakuvat kirjasta Lars Mytting: Täyttä puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Lars Mytting: Täyttä Puuta

Tuoreen puun tuoksu

Tuoreen puun tuoksu
on yksi niistä asioista,
jotka muistat vielä
lähdön lähetessä.

Valkean, tuoreen puun tuoksu
keväällä mahlan virratessa:
Kuin itse elämä kulkisi ohi
paljasjaloin
kastetta hiuksissaan.

Ihmeellinen, puhdas aromi
polvistuu naisenpehmeänä, vaaleana
mielesi hiljaisuudessa
ja soittaa poikkihuilua luillasi.

Koetat kieli jäässä
saada sanasi syttymään.

Ja tiedät, leudon etelätuulen
lämmittäessä sieluasi,
että vielä on maailmassa
jotain mihin luottaa.

– Hans Børli (norjalainen metsurirunoilija, s.1918, k.1989)

Takkatulet

Meillä on toisemme, lämmin talo, elämäntilanteessa ei ylitsevuotavaa kärsimystä juuri nyt. Mitä muuta sitä ihminen oikeasti tarvitsee..? No ei paljonkaan, tosiaankaan.

Mukavaista lauantai-iltaa! o/

– Taru

| kommentoi

Kategoria(t): kirjat, koti, omavaraisuus, runot

Tagged as: ,

6 Comments »

  • No juu, aatella että aivan tavallisissa klapeissakin on vaikka sun mitä tiedettävää, jotta saa parhaan hyödyn ja ilon irti :)

   p.s. Mää en käsitä, miksi WordPress laittaa sun kommentit aina moderointijonoon. Höh. Välillä voi mennä hetkonen, että muistan tsekkailla sitä. Pahoittelut, että kommentit ilmestyy niin usein myöhässä näkyviin <3 Ja kiitos, että tuosta huolimatta jätät ilahduttavia viestejä <3

 1. Näin syksyisin olis kyllä ihana, jos kotona olis takka, mihin sytytellä tulet, mutta kun ei ole. Ennen meidän muuttoa täältä oli pönttöuunit purettu pois, mikä vähän harmittaa, vaikken ehkä ihan niin massiviisia systeemejä pieneen tilaan haluaisi. Jonkun pienemmän kylläkin, ja aikanaan mulla oli ihan hirmu takkakuume, mutta kun en osannut päättää, mikä olisi se kaikkein kaunein ja järkevin, homma jäi kesken. Tai sitten tyssäsi hintaan, kun ei riitä pelkkä takka, vaan pitäisi varmaan uusia hormeista lähtien kaikki. Tai ainakin pinnoittaa sisältä ja mitä kaikkea. Mutta onhan tää vähän tyhmää, ettei ole mitään varalämmönlähdettä, jos vaikka pidemmäksi aikaa menee sähköt niinkuin nykyään tuppaa aina välillä käymään.

  Ja vaikka teen päivät pitkät töitä puun parissa, ja välillä kyllästyttää, niin puuhun en kyllästy ikinä. Se nyt vaan on niin kertakaikkisen lämminhenkistä, ihan sama missä muodossa ja missä. (No ehkä meidän aikanaan katosta lattiaan asti oksamäntylaudoilla ja -paneleilla verhoiltu vintti oli inan liikaa :)).

  Ja niin totta. Mitäpä sitä ihminen muuta tarttee <3

  • Sama juttu, ainakin mun käsityksen mukaan täälläkin on alunperin ollut pönttöuunit joka huoneessa. Hormit on onneksi kunnossa ja vielä kaksi tulisijan paikkaa on valmiina olemassa, joten arvaat varmaan että on vähän ”poltellut” mullakin ;) Varsinkin se toinen, joka on mun työhuoneessa. Siellä tulistelu lisäisi luovuuttakin, niin selittelen asiaa itelleni. Heh. Mutta, pitää nyt kattoa, miten nykyisillä lämmittäminen riittää talvipakkasilla, turhaan ei viitti lisää asentaa. Sähkölämmitystä taasen ei paljon huvita huristella, sähkö kun on täällä ylempänä aina vain törkeämmän hintaista, sen on saanut havaita.

   Vähän on kyllä sekin, etten oikein uskalla (tai halua) alkaa panostaa johonkin pysyvään mitenkään ’urakalla’. Jotkut haavat kun eivät lie koskaan parane täysin. Eikä toki tarviikaan, ei sillä. Ja hieman houkuttelis Lappikin ja kaikkea. Mut eihän tästä elämästä koskaan tiiä, se on se varma homma :)

   Parasta sunnuntaita sinne Annukkaiseni! ❤️

 2. Voi. Mulla tulee puilla lämmittämisestä nykyisin aina surullinen olo. Siihen on outo selitys. Meillä ei ole takkaa, mutta sangen metsäinen tontti, jolle on välillä tehty pieniä harvennushakkuita. Eräs entinen työkaveri tuli aina ”tukkirekallaan” eli VW Kleinbussilla hakemaan pöllit ja oksat pois ja kiitteli aina meitä vuolaasti, että meidän puut lämmittävät häntä moneen kertaan: roudatessa, pilkkoessa, pinotessa, sisään kantaessa ja polttaessa. Ja sitten hän viime kesänä otti ja kuoli aivan yllättäen 51-vuotiaana. Ei onneksi meidän puita pilkkoessaan, mutta kuitenkin. SIksi aina kun joku puhuu klapeista ja puiden polttamisesta, mua alkaa surettaa. Silti ois tarkoitus meillekin laittaa joskus takka…hitaasti edistyy projekti kyllä…

  • Voih ❤️ Suru se on sellanen kaveri, ettei sen käyntejä voi estää. Ihania muistoja sulla sun ystävästä. Hän varmasti toivoo, että ne puolestaan lämmittää nyt sua ❤️

   Muistelenkin, että oot joskus puhunut takan asentamisesta. Kyl takat on kivoja, monin tavoin. Just tossa edellisessä kommentissa Annukalle sanoin, että polttelis laittaa tulisija myös mun työhuoneeseen, kun siellä on paikkakin. Tänään oonkin sit ollut ihan näillä näppäimillä, että tilaanko sinne pienehkön kevyttakan vai en… ollako järkevä ja katsoa talven yli onko tarve ihan todellinen… vaiko hommata vaan nyt heti luovuutta ja iloa lisäävää elävää tulta ja puun lämpöä… Hmm. :)

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s