Taivahan ja repolaisen tulet

No nyt! Eilen ne viimeinkin saavuttivat nämäkin verkkokalvot, kunnon revontulet! Hyvän tähden, että oltiin aivan pakahtua tanssivien tulien edessä. Vihreää ja liilaa loimotteli taivaan täydeltä.

revontulet 8.11.2017

Kuvat ei kylläkään tee minkäänlaista oikeutta näytökselle tai sen laajakuvalle, koska yökuvaustaitoni ovat (vielä) harmillisen heikot. Tottahan ne pitää silti julkaista – ensimmäiset tulet täällä ja kaikkea!

Olen antanut itselleni kertoa, että syntyjään pohjoisemmasta olevat eivät pidä revontulia oikein minään. Mikäs niissä nyt on niin ihmeellistä, jatkuvastihan niitä näkyy, olen kuullut. Tottumuksesta tulee tietysti tavallista, mutta meitsit ei meinaa pysyä pöksyissään talven esityksiä odotellessa :D Tarttee vaan bongailla ahkerasti, nämä eilisetkin kestivät vain vartin verran. Ja ymmärtääkseni tällä korkeudella puhutaan ylipäätään vain muutamasta minuutista kerrallaan, silloin kun ovat tullakseen.

Revontulet 8.11.2017

Tiedättekö muuten mistä nimitys ”revontulet” tulee? No tuliketun hännän heilautuksesta tietysti. Tämä tiedetään jopa Ilmatieteen laitoksella:

”Itä- ja Pohjois-Suomen kansanperinteessä tulikettu eli tulirepo tai tulikko on myyttinen eläin, joka oli jokaisen metsästäjän salaisten toiveiden kohde. Sellaisen saaminen merkitsi jonkinlaista elämän päämäärän täyttymystä; tuliketun kaataja tulisi rikkaaksi ja kuuluisaksi. Salaperäinen korvessa lymyilevä ja kotiluolassaan hohtava kekälehäntäinen tulikettu on kuvattu myös Veikko Huovisen romaanissa Havukka-ahon ajattelija.

Kansanluulon mukaan ketunkarva aiheuttaa lämmöttömän valoilmiön koskettaessaan jotain esinettä. Käsitys ei ole aivan perätön, koska turkikset, staattisen sähkön varaajina, kipunoivat koskettaessa niihin kuivalla ilmalla. Tämän tiedon perusteella pyrittiin taivaalla roihuavat revontulet selittämään Lapissa juoksentelevien tulirepojen aiheuttamiksi ketun kylkien iskiessä puihin tai hännän hipaistessa lumihankeen.”

Ilmatieteen laitos / Tulikettutarinoita

Revontulet 8.11.2017

Olen tainnut joskus mainita Revontulet -appista, jota ollaan kytätty. Täytyy sanoa, että aika susi sovellus taitaa olla. Näytti nimittäin eilenkin vain 16% mahdollisuutta. Vaikka päällänsä on voimakas aurinkotuuli, joka on näyttänyt revontulia Etelä-Suomessa asti.

Revontulet 8.11.2017

Kuu

Edellisenä iltana taasen oli erityisen upea auringonlasku. Voi sanoa, että ihan koko taivaankansi loisti.

Auringonlasku 7.11.2017

Kuvia ei ole mitenkään photoshopattu (en edes omista kyseistä ohjelmaa), vaan maalaukset tosiaan olivat näin räiskyviä ihan luonnostaan.

Auringonlasku 7.11.2017

Värikästä loppuviikkoa! Tsekkailkaa taivaalle!

– Taru

| kommentoi

Kategoria(t): kansanperinne, luonto

Tagged as: ,

8 Comments »

 1. Pohjoisessa syntyneenä ja asuneena olen eri mieltä, kyllä siellä ihastellaan ja oikein odotetaan revontulia. Mahtava luonnonilmiö ja hienoja kuvia olet saanut niistä!

  • Okei! Tämäkin on siis puhtaasti ihmisestä kiinni :) Useammalta taholta oon kuullut, että blaah. Ehkä eivät oo vaan jaksaneet kuulla vouhkaamisestani :D

   Kiitos kovasti Erja! Terävämpiä otoksia ja tilaisuuksia odotellessa, jee :)

 2. Upeita kuvia!! Kaikki on hienoja, mutta erityisesti mun mieleen on tuo toisteksi alin kuva. Voi WAU minkä värinen taivas!! ♥

  Mä oon joskus nähnyt ihan punaiset revontulet. Oli aika pelottava näky jotenkin – johtuen ehkä siitä, että olin kuullut, että punaiset revontulet ennustaa jotain pahaa tapahtuvaksi… ja hiukan sen jälkeen tulikin muistaakseni joku isompi juttu, olikohan joku Irakin kriisi tms. Revontulet on aina tosi hieno näky, ja jos vaan niitä täällä asti on ja ne huomaan, niin kyllä menen ulos katselemaan.

  • Kiitos Heli! Oli kyllä ihmeellinen myös tuo koko taivaan täyttänyt auringonlasku.

   Mä en oo koskaan nähnyt näin voimakkaita revontulia mitä nyt oli. Semmosia hailakoita häivähdyksiä vain, myös P-Karjalassa (vaikka sielläkin piti olla komeita). Ihan punaisia en koskaan, ne on varmasti olleet puhutteleva näky! Punaisesta ite tuntisin, että tarkoittaisi jotakin tosi intensiivistä ja vahvaa :)

 3. Voi että! Mä en ole koskaan nähnyt minkäänlaisia revontulia missään ja kovasti haluaisin nähdä. Nyt niitä on kai ollut mahdollisuus nähdä ihan täällä etelärannikollakin, mutta vaikea niitä on sadepilvien läpi nähdä…

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s