Yhteistyö on uusi nigerialaiskirje?

Vaikka sivupalkissani on maininta, ettei tässä blogissa harrasteta maksettua mainontaa (eli en tee lainkaan blogiyhteistöitä), niin tarjouksia tulee silti joskus. Useinmiten täysin asiallisia, mutta toisinaan outoja tai kummallisia. Kuten tämä hiljattain saapunut:

Aihe: Sponsoroidun artikkelin hinta sivullanne
Vastaanottaja: Valoblogin Taru
Lähettäjä: [etunimisukunimi] @gmail.com

Heippa,

Nimeni on ***** ja kirjoitan teille maineikkaan [x-toimiala]yrityksen puolesta, toivoen että pääsisimme sopimukseen sponsoroidun artikkelin julkaisemisesta sivullanne. Artikkelin aiheesta voimme keskustella, jotta se sopisi sivullenne mahdollisimman luonnollisesti.

Artikkelin kirjoittaisi yksi ammattilaisistamme, ja meillä on tietty määrä rahaa varattuna tämän kaltaista mainontaa varten. Voisitteko siis ystävällisesti kertoa meille hintatietonne, tai ohjata tämän viestin oikealle henkilölle?

Toinen vaihtoehto olisi etusivulle tuleva noin lauseen mittainen teksti johon linkki tulee.

P.S. Meille olisi tärkeää, ettei artikkelissa mainita kyseessä olevan sponsoroitu sisältö tai mainos.

Pikaisiin kuulemisiin!

Suomalainen Etunimi Sukunimi
[x-toimiala] Journalist & Writer

(boldaukset minun)

Vai että käärmemäistä piilomainontaa pitäisi alkaa harjoittamaan? Aika törkeä ehdotus, jos ihan tarkkoja ollaan. Ja mehän ollaan.

Aluksi ajattelin hieman tökeröstä tyylistä, että mikä lie roskapostirobotin automaattilähetys, joka on halvalla käännösohjelmalla muokattu. Tarkemmin katsottuna normin roskapostin piirteitä ei kuitenkaan ole, tai sitten on tosi ovelasti tehty. Hassunhauskoine heippoineen.

Jos oletetaan, että tarjous on todellinen (eikä vain keino urkkia esim. henkilötietoja ties mihin tarkoituksiin), niin mitä voimme päätellä tästä?

Hämärä palaveri suljettujen kansien takana

Ensinnäkin viestissä kehotetaan epäsuorasti tahalliseen verovilppiin. Että maksetaan sulle jotain, mutta ollaan kuitenkin ihan hys-hys vaan. Vaikka mahdollisesti maksettava euromäärä on todennäköisesti vähäinen tai mitätön, niin periaatekysymys. Kaikki bloggaajat tietävät, tai ainakin pitäisi tietää, että blogin kautta saadut rahakorvaukset tai tuotteet ovat veronalaista tuloa. (verottajan ohje). Piilomainontaan houkutteleminen todennäköisesti houkuttaa myös siihen, etteivät ko. tulot päädy veroilmoitukseen.

Lisäksi piilomainonta on paitsi laitonta, myös täysin moraalitonta. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo näin:

”Mainoksen on oltava tunnistettavissa mainokseksi vaivatta esitystavasta ja mainosvälineestä riippumatta. Kuluttajalla on oikeus tietää, milloin häneen yritetään vaikuttaa kaupallisesti. Mainonnan tunnistettavuuden vaatimus koskee kaikkia kanavia ja muotoja, myös sosiaalista mediaa.”kkv.fi: Mainonnan tunnistettavuus

Toisekseen herää kysymys, miten yritys käsittelee maksuja kirjanpidossaan. Mainoskuluina, työkorvauksina vai palkkoina, entä ennakonpidätykset ja sivukulut. En voi sille mitään, että ensimmäiseksi epäilisin, että jotenkin virheellisesti, jos on näin hui-hai meininkiä muutenkin. Veroriski on helposti sielläkin päässä, jos siis oletetaan yrityksen olevan suomalainen. Varsinaista firman nimeä ei tuossa viestissä kerrottu, vaan vain melko spesiaali toimiala. (joka ei muuten kuulu omiin kiinnostuksen kohteisiini millään tavalla, joten olisipa tosi uskottava artikkeli, kaiken muun soopan lisäksi).

Osa aatoksistani perustuu kuitenkin oletuksiin, koska en ole vastannut lähettäjälle ja siten selvittänyt mikä yritys kaiken takana on (vai onko mikään). Taustoja olisi toisaalta mielenkiintoista sorkkia, ihan huvin ja urheilun vuoksi, mutta kellä oikeasti on aikaa sellaiseen. Niin.

Kaiken kaikkiaan minua vatuttaa tämmöiset mädät omenat, joita bloggaajille tai sivustojen pitäjille tarjotaan. Ja kyllä. Olisin toki voinut jättää viestin täysin huomiotta, kuten teen muullekin roska- ja törkypostille jos se läpäisee suodattimet. Mutta toisaalta näitä on oikein hyvä välillä laittaa näkyviin. Pienistäkin puroista voi syntyä vaikka koskia.

Onko sulle koskaan tyrkytetty piilomainontaa?

– Taru

| kommentoi

Kategoria(t): yleinen

Tagged as:

2 Comments »

  1. No nytpä oli kyllä ihan älytön ehdotus. Mä en ole koskaan saanut mitään noin härskiä, mutta kyllähän huonoja, blogini linjaan sopimattomia yhteistyöehdotuksia silloin tällöin tulee, kuten myös niitä selkeitä roskaposteja. Oi aikoja, oi tapoja…

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s