Sademainen ekosuihku

Asutaan ensimmäistä kertaa sellaisessa talossa, missä tuleva vesi saapuu hanoihin kunnallistekniikan kautta, eikä omasta kaivosta. Täytyy sanoa, että vedestä maksaminen on tuntunut jotenkin hullulta. Ei rahallisesti kalliilta, mutta noin periaatekysymyksenä. Vähän kuin pitäisi maksaa ilmasta, jota hengittää, tai lumesta, joka sataa valaisemaan talvikuukaudet. Melkein yhtä omituista oli aluksi.

Olisi kyllä niin upeaa olla kaikin mahdollisin tavoin riippumaton. Veden osalta 100% omavaraisuus tarkoittaisi kuitenkin kantovettä, johon taas ei rahkeet ja jaksut riitä. Nykytalossa wanha kaivokin on täytetty hiekalla, joten ei voi ees kokeilla. Saaristoajoilta on myös muistissa, että jo pelkästään juomaveden raijaaminen muualta oli ainakin jälkikäteen ajateltuna aikas rasittavaa. Lähdevettä kannettiin alkuaikoina useamman vuoden ajan joko kaupasta tai noin viiden kilsan päässä sijainneelta kaivolta. Oli siinä vaivaa ja nivelten kiristystä. Vaikka olihan se toisaalta jotenkin alkukantaisen idyllistä, kykkiä keskellä metsää täyttämässä vesikannuja, kelillä kuin kelillä :)

Mitä sitten voi tehdä, jos ja kun ei ole mahdollisuuksia omavaraisuuteen..? No ainakin säästää vettä, jollei muuta. Jokin aika sitten Heli vinkkasi kuin tilauksesta Kotoisan arjen blogissaan ekosuihkusta, joka kuluttaa puolet (!) vähemmän vettä kuin tavallinen suihku. Myös viiden vuoden takuu kuulosti pätevältä, joten pistin saman tien omani tilaukseen.

ekosuihku

Näitä saa ymmärtääkseni vain ja ainoastaan ekosuihku.fi verkkokaupasta. Malleja on kaksi, tämä on MS Galant.

”Tärkein yksityiskohta rakenteessa on turbiini, joka näyttää ruuvilta. Veden tullessa suuttimeen se kimpoaa ruuvin kantaa vasten ja pysyy kammiossa, jossa paine rakentuu.

Kun tietty painetaso saavutetaan, vesi kimpoaa taaksepäin ja ulos kammiosta. Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että vesi kytketään pois ja päälle – noin 30 kertaa sekunnissa.

Näin voidaan säilyttää paine ja lämpötila huomattavasti vähemmällä vedenkulutuksella. Ekosuihkulla on näin perinteisen suihkun ominaisuudet, mutta vedenkulutus on puolet pienempi!” – ekosuihku.fi

Ekosuihku

Käyttö vaatii tottakai totuttelua, koska vettä ei tosiaan tule samalla tavalla kuin normisuihkusta. Vaan, onhan sitä totuttu esimerkiksi matkustellessa ihan mainiosti suihkuihin, jotka eivät ole samanlaisia kuin Suomessa.

Tuntuma ei kuitenkaan ole mitenkään huono, päinvastoin. Ensimmäiseksi tuli mieleen sadesuihkun tunne, vaikkei sitä suuttimesta äkkiseltään uskoisikaan. Eli oikein miellyttävä, ainakin minusta. Äänekäs tuo vähän on, jos jotain miinusta tahtoisi mainita.

Ekosuihku

Se mistä olin hankinnan suhteen hieman käärmeissäni, oli kolmeksi viikoksi venähtänyt toimitusaika. Joka ei ilmeisesti ole kovin poikkeuksellista, koska myös Helillä oli kestänyt yli kaksi viikkoa. Eli sekä toimitusaika että toimituskulut (9,50 eur) ovat tavanomaista korkeammat, siihen kannattaa varautua jos innostuu tilaamaan. Postipussissa oli tosin pieni lahja mukana, jonka oletan olevan hyvitystä siihen ettei sähköpostitiedusteluihini tai soittooni vastattu lainkaan. Olin jo aika varma, että veivät vain rahat, mutta niin se suihku sitten kuitenkin saapui.

Itse tuotetta voin suositella lämpimästi, peukku sille!

– Taru

| kommentoi

12 Comments »

 1. Tarkoitatko lahjalla sitä hanaan tulevaa suutinta, tai mikä lie nimeltään..? Mullekin nimittäin tuli sellainen. Mä ajattelin, että jos se tavallaan kuului siihen settiin… Niinku siihen hanaan, mikä ainakin meillä on siinä suihkun yhteydessä. Mutta uskomattoman hidas se toimitus kyllä oli ja minusta ihan överi oli myös postimaksu!

  Suihku itsessään on hyvä ja nyt olen jo siihen tottunu. Alkuun oli kyllä aika hakemista, mihin kohtaan se kannattaa säätää. Myös se vaati opettelua, että hanaa ei todellakaan tarvi kovalle laittaa, kun jo tulee hyvä suihku. Kun siis ennen laitettiin ekaks hana täysille ja sit suihku päälle… Ääni on kova, siitä olen samaa mieltä. Vähentää aika paljon suihkunautintoa… Mutta pääasian tuo hoitaa oikein hyvin, eli suihkun.

  Tosi kiva kun sä innostuit kanssa tuon hommaamaan! Pienikin ekoilu jo auttaa, voi kun moni muukin nyt innostuis samaan!

  • Joo, vesihanan pää tuli mullekin :D Minigrip pussissa, johon oli käsin kirjoitettu ”lahja”. Sinne siis meni se toive, että olisivat olleet millään lailla pahoillaan huonosta asiakaspalvelusta… Pöh. Keittiön hanaan tuo kävisi, mutten nää ideaa vaihtaa, kun ei toi ainakaan mun mielestä oo mikään ekosuutin tms.

   Hyvä juttu, että säkin oot tyytyväinen suihkuun :) Näin me just tehdään niitä pieniä ekotekoja, jotka on kuitenkin osa sitä isompaa kokonaisuutta mitä useampi on jollain tavalla messissä :)

 2. Meillä on kanssa vuosia ollut käytössä vastaava suihku, jonka muistaakseni ostin joiltain messuilta, mikä on aika harvinaista, koska yleensä välttelen viimeiseen asti kaikkia myyntipuheita. Ehkei ole täsmälleen sama, mutta periaate kuulosti tutulta kumminkin. On vaan jäänyt todistamatta suihkun mahdollisesti mukanaan tuomat säästöt, kun ei ole oikein mitään hajua normi vedenkulutuksestakaan. Laskun tullessa kyllä aina jaksan ajatella, että onpas kallista, mutta siinä kaikki :). Sähköjen kilpailutuksessa sentään olen onnistunut aika hyvin, mutta varmaan on paljon muutakin, missä voisi oikeasti pikkujutuilla säästää, jos oikein ottaisi asiakseen. Mutta taidan olla vähän laiska siinä suhteessa.

  Leppoisaa loppuehtoota <3

  • Kyllä tosta löytyy keskusteluja jo vuodelta 2009, joten voi hyvinkin olla sama!

   Säästövaikutuksen todenperäisyyden voi todeta vasta myöhemmin, sitten kun on seuraava kulutettujen kuutioiden ilmoitus. Mitään rikkauksia ei kuitenkaan oo säästymässä, koska vesi on nytkin maksanut kuukausitasolle jaettuna vain pari kymppiä. Mutta kumminkin, se periaatekysymys ;) Mä oon aika ahkera kehittelemään ratkaisuja turhien kulutusten ja laskujen päänmenoksi. Oudot harrastukset mulla, vai mitä :D

   Samoin sinne! <3

 3. Mä uskon myös, että on sama suihku Annukalla kuin meillä. Tämä suihkuidea tuli mun opettajalta, jolla on se myös ollut vuosikausia ja mielestäni ostanut messuilta. Ope sanoi, että maksaa alle 30€ – joo, sillä laillahan siellä nettisivuilla tosiaan on, mutta se olikin sitten alviton hinta ja lisäksi ne aivan törkeät postikulut, niin johan olikin suihkupäällä hintaa liki 50€…Kyllä meinasin jättää tilaamatta, kun se lopullinen hinta selvisi, mutta tilasin sit kuitenkin.

  Ja joo, samalla lailla se pikkujuttu oli mulla minigrippiin laitettu, piti oikein käydä äsken katsomassa lukiko siinä mitään… mutta ei lukenut.

  • Aijaa? No höh. Mulla oli kyllä alvin sisältävä tuo hinta mikä nettisivuilla näkyy. Jos sulla ei ollut, niin sitten on veloitettu liikaa. Kuluttajalle pitää aina ilmoittaa selkeästi alvillinen hinta, tuotteen yhteydessä :/

 4. Mäkin muistaakseni joskus kirjoittelin veden säästämisestä. Mun ykköskikka on edelleen lyhyet hiukset. Kalju ois vielä enempi vettä säästävä vaihtoehto, mutta siihen en ole henkisesti valmis ;-)

  • No juu, yhden reilun vuoden jakson aikana tuli muutettua kolme kertaa. Ei oo elämä päässyt tylsistymään tai urautumaan, heh.

   Kiitos paljon Hanna! Kivaa että poikkesit :) Mä oon sun blogia matkan varrella lueskellut, mutta tänä mobiiliaikakautena tulee aikaisempaa harvemmin kommentoitua. Höh.

 5. Tunsin piston sydämessäni: tässä onkin aihe, jonka säästötoimiin en ole vielä ryhtynyt, vaikka monessa muussa yritän ekoilla. No, saarikodissa säästellään vettäkin kyllä roimasti, ja sadeveden keräämisen lisääminen on suunnitteilla. Pitäisi suihkutellessa aloittaa sillä, että ei lotraa vettä vaan yrittää suoriutua vähemmässä ajassa. Kivaa joulukuun alkua!

  • Ei kantsi tuntea pistoksia. Eihän sitä kaikkea pysty yhtä aikaa, laittamaan ees alulle. Näin mä ainakin selitän itselleni, aika usein :)

   Kivaa joulukuuta sinne Pilvi!

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s